Flemløse og Hårby og nu også Ebberup samarbejder

af | 7 september 2020 | Samarbejdende klubber

Midtfyn har været kendt for mange friskoler og små lokale skoler og med stærke sammenhold i de små byer. Til de små skoler blev der også oprettet fodbold- og idrætsklubber for skolebørnene og forældrene. Gradvist er der gennem flere årtier blevet færre og færre børn i skolerne, og på et tidspunkt bliver det umuligt økonomiske at drive skolen. Byens andet fælles mødested, fodboldbanerne med klubhus bygget af og drevet af byens ildsjæle risikerer også at blive opgivet, for børnene, som er flyttet til en anden skole, risikerer at flytte deres fritidsaktivitet til der, hvor skolen ligger.

Sådan så situationen ud for Flemløse Boldklub for nogle år siden. Et flot klubhus med meget aktive hjælpere, så der altid var åbent før, under og længe efter træning og kamp. Foran klubhuset en flot kampbane samt yderligere et stort træningsanlæg. Mange frivillige udførte det vedligeholdelsesarbejde på anlægget, som kommunen ikke længere påtog sig. En årlig sportsuge, som tiltrak mange mennesker fra hele Fyn og gav et stort overskud til klubben – dog ikke i år på grund af coronakrisen. Mange lokale sponsorer, som hvert år viste deres værdsættelse af klubbens arbejde ved at yde et ganske betragteligt bidrag. Så økonomien var også til stede til at drive en ambitiøs boldklub i en lille landsby.

Succes for seniorspillerne

Flemløse Boldklub havde meget at bidrage med, så Hårby Boldklub var med på et samarbejde på seniorniveau. Flemløse er en fodboldklub og har derved en meget kort vej fra idé til handling. Hårby Boldklub er én afdeling i en større klub, hvor de fleste ressourcer de senere år mere er lagt på indendørs aktiviteter end fodbold. Så det faldt nok naturligt med et samarbejde, hvis man skulle have ambitioner om at tilbyde fodbold på et attraktivt niveau.

I dag spiller samarbejdsklubben i fynsserien og er lige nu det højst placerede hold i Assens kommune med yderligere et hold i serie 2 og et i serie 4. Kampene og træning deles mellem de to anlæg. For formanden i Flemløse, Torben Eriksen, er det vigtigt, at man i Flemløse stadigvæk tilbyder fine klubhusfaciliteter, velholdte baner, fine rekvisitter og har et miljø, hvor man føler sig velkommen. Et klubhus skabt af og for fodboldspillere giver et helt andet miljø end et cafeteria i en hal. 35 – 40 spillere til træning føles sikkert godt, man er en del af noget større. Havde man ikke indgået et samarbejde, havde der måske kun været 10 – 12 spillere til træning hvert sted, og så er det svært at bevare interessen både for spillere og træner!!

Fælles mål og værdier er alt afgørende

Flemløse og Hårby prøvede tidligere at indgå et samarbejde med Glamsbjerg IF om årgangene U13 – U19, men det fungerede kun nogle få år. Torben fortæller, at samarbejdet nok i for høj grad kørte på Glamsbjergs præmisser og, at man ikke var enige om mål og værdier til at det kunne fortsætte.

Glamsbjerg har en stor folkeskole, en fri- og efterskole samt et gymnasium, hvilket nok kan give en følelse af, at andre kan komme til dem og følge deres plan. Lidt af den samme selvforståelse kan Assens have som den by, der lægger navn til kommunen. Men ingen af byerne kan levere hold over serie 1!!! Sådan er det typisk i kommunerne. De store byer får de fleste goder, hvilket lokker folk til.

Ungdomssamarbejdet ned til U10 i FEH

Efter en periode, hvor Flemløse og Hårby havde hver deres ungdomsafdeling, blev der for tre år siden indgået et nyt ungdomssamarbejde, som var for årgangene U13 til U19. Udgangspunktet var som tidligere, at begge klubber skulle have gavn af samarbejdet ved at der gerne skulle komme flere spillere i hver årgang, således at man kunne tilbyde turneringshold i hver årgang. Dette var især vigtigt med henblik på at fastholde spillere, hvilket er meget nemmere, når hold består af drenge eller piger på samme alder. Det var desuden en vigtig forudsætning, at man med holdsamarbejdet som spiller bibeholdt sin tilknytning til ”moderklubben”, da man stadig er indmeldt og betaler kontingent i den klub, man oprindeligt er startet i.

Med virkning fra i år hedder samarbejdet FEH, idet Hårby og Flemløse har fået Ebberup med ind i samarbejdet. Samarbejdet er ikke kun udvidet med en ekstra klub, det er også udvidet til nu også at omfatte børnehold fra U10 årgangen. At børneholdene nu også er omfattet af dette holdsamarbejde er et forsøg på så tidligt som overhovedet muligt at få skabt en naturlig rutine for både spillere og forældre omkring det at træne og spille fodboldkampe på ”fremmede baner”. Kan man få skabt en accept af denne nye rutine, er der alt andet lige en større chance for, at man kan holde på spillerne, når de skifter skole – uanset om skolen ligger i Glamsbjerg eller Ebberup. Allerede efter få måneder kunne boldklubberne glæde sig over en positiv udvikling for bl.a. U10 holdet, som nu skulle spille 8-mands i stedet for 5-mands, og der bliver stillet 2 U12-hold i DBU-turneringen.

Samarbejdet hedder FEH, og består af kluberbe Hårby, Flemløse og Ebberup
Samarbejdet hedder FEH, og består af klubberne Hårby, Flemløse og Ebberup

Alle 3 klubber har noget at byde ind med

Corona-krisen ødelagde jo foråret, så reelt begynder samarbejdet først nu med efterårets start. Ebberup har ingen seniorafdeling, men kan byde ind med ungdomsspillere. Flemløse har ikke mange ungdomsspillere. Til gengæld har man perfekte fodboldomgivelser, som har stor ledig kapacitet. Hårby byder ind med størstedelen af ungdomsspillerne, men savner også lidt ekstra spillere i hver årgang.

Træningen finder sted på alle tre anlæg, og kampene placeres, så alle børnene også kommer til at optræde på deres ”egen hjemmebane”. De 5 til 8 kilometer til træning betyder ikke noget, siger Torben, for i dag bliver alle jo kørt i bil af far eller mor.

Torben Eriksen er overbevist om, at klubbernes svar på den generelle fraflytning til de større byer er samarbejde. Kun på den måde kan man give attraktive tilbud til børn, unge og også voksne. Men han mener nu også, at DBU kunne være til mere hjælp for breddefodboldklubberne. Rammerne for børne- og ungdomsfodbold tager udgangspunkt i de store klubber med mange medlemmer i hver årgang.  Efter pres fra de store klubber blev der f.eks. lavet om på turneringsformen, så ungdomsturneringen nu deles op i puljer i en enkelt årgang i stedet for som tidligere to årgange sammen, hvilket i hvert fald ikke har gjort det nemmere at stille hold ude i de små klubber.  Og i stedet for en fleksibel tilgang til hvor mange spillere man må bruge på et hold som er for gamle – men på samme niveau – er der i stedet nu lavet disciplinærstraffe til klubberne, hvis eneste ønske er, at alle kommer til at spille fodbold.

– En meget trist udvikling, som vi må forholde os til herude i de små klubber, men jeg er sikker på, at vores holdsamarbejde nok skal give positiv effekt de kommende sæsoner, slutter Torben Eriksen fra Flemløse Boldklub.

Busture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDdbuteamsports.comLæs mere om Formthotics påBoldtour og EventWinther Sport og Fritid.SportConcept InternationalSkaerbaekcentretVerona Cup