F.C. Thy Thisted Q

af | 14 september 2020 | Fokus på kvindefodbold

I 2017 blev klubben oprettet, i 2018 debuterede de i landets højeste rækker for kvinder, Elitedivisionen, hvor de lige overlevede og sidste sæson blev de nummer 4 og kom i pokalfinalen, hvor de tabte og vandt sølv.

Denne sæson startede de med at gøre det umulige: vinde over Fortuna Hjørring, kvindernes svar på FCK, og efter fire runder er de med i toppen uden nederlag.

For nogle år siden blev cheftræneren og nu også sportschefen, Torben Overgaard, spurgt om, han kunne tænke sig at blive træner for kvinderne. Hans svar var: Først når de er i Elitedivisionen!! Sikkert nok med den bagtanke, at der kom de nok aldrig, så han blot kunne fortsætte sit arbejde med at være træner for et hold fra U13 til U19 og senere talentchef for eliteungdomsårgangene fra 2015 – 2017. Det var også dengang, hvor kvindefodbold var noget med 1 gang træning om ugen samt en ekstra gang for de særligt interesserede.

Fællesskab giver succes

Thy er et eksempel på, at hvis man virkelig går all in, kan man nå langt på kort tid inden for pige-/kvindefodbold. For 5 – 6 år siden blev 5 klubber i Thy incl. Thisted F.C. enige om, at pigerne op til U12 blev i deres klubber, mens U13 – U18-pigerne samledes i F.C. Thy, men med træning og kampe fordelt ud på de 5 byer, så pigerne også kom til at træne og spille hjemmekampe i deres egen klub. U18-pigerne har licens og spiller i DM-rækken. For modstanderne betyder det, at de i god tid lige skal tjekke, hvor deres udekamp skal spilles, for afstanden mellem Nordthy og Sydthy er nu ret stor.

Seniorkvinderne har hjemme på anlægget i Thisted på Lerpyttervej ved siden af stadion med masser af træningsbaner. Man har 3 hold, hvor 2. og 3.-holdet også spiller deres kampe fordelt på de 5 klubber. Det er naturligvis vigtigt at bevare pladsen i Elitedivisionen, men Torben prioriteter egentlig, at 2.-holdet rykker op fra Jyllandsserien for at mindske afstanden mellem de to bedste hold. 2.-holdet består for en stor dels vedkommende af spillere fra sidste års U18-ligahold.

Man skifter ikke bare klub

Det velkendte problem med at pigerne rejser fra vest mod storbyerne længere mod øst i Jylland kender man også til i Thy. Her er det Aalborg, som suger til sig. Men når man har fået sin fodboldopvækst i Thy, så skifter man ikke bare til Fortuna Hjørring eller AaB, som oven i købet lige er rykket op i den bedste række. 7 spillere kommer i bil fra Aalborg og to fra Nibe til træning 4 gange om ugen – dog kun 3 gange de uger, hvor man spiller kamp på udebane.

Sådan en tur på i nærheden af 100 km klares næppe på en time, selvom vejene nordvest på ofte opmuntrer en til at træde lidt ekstra på speederen. Kampene mod AaB og Fortuna er lokalopgørene. De tre ture til Københavnsområdet er lange dagsrejser!!! Pigerne skal elske fodbold og bilture på vore veje – især motorveje.

Både cheftræner og sportschef

I Thy Thisted må man klare sig med de midler man har, så Torben Overgaard må ud over at være cheftræner være sportschef med det overordnede ansvar for alt omkring spillere og holdet. Han har to assistenttrænere, hvoraf den ene står for den fysiske træning, en holdleder samt en fysioterapeut. Desuden deltager målmanden i elitemålmandstræningen hos herrerne.

De fleste trænere i Kvindeligaen er efterhånden ved at være ansat på fuld tid, men det gælder ikke Torben. Han får dækket sine omkostninger ved at være træner. Så med et civilt job samt som folkevalgt kommunalpolitiker i Thisted kommune er tiden vist godt besat.

Torben Overgaard får overrakt pokalen af Michael Brandt DTU som Årets jyske Træner 2018.
Torben Overgaard får overrakt pokalen af Michael Brandt DTU som Årets jyske Træner 2018.

Inddragelse af sponsorer og kommune

I 1989 brød fodboldafdelingen ud af idrætsforeningen og oprettede en klub med kun fodbold på programmet med nyt stadion og træningsanlæg sikkert for at få en mere enstrenget vej fra ord til handling. Kvindefodboldens vækst med store udgifter og dermed behov for mange sponsorer har lagt et uhensigtsmæssigt pres på kommunen og erhvervet i byen. Så ifølge Torben Overgaard er det planen at få en klubledelse med folk fra kommunen, de erhvervsdrivende samt naturligvis ledere fra klubben for at forenkle og målrette henvendelser til og fra klubben.

Thy Thisted skal nok bide sig fast i Kvindeligaen

Torben Overgaard ser lyst på kvindeholdets fremtid. Holdet har en af de yngste gennemsnitsaldre i Ligaen, især fordi der er en stor del ny-oprykkede U18-spillere. Spillere, der er opvokset i området, kommer tilbage for at spille fodbold trods flytning væk til storbyen. Klubben værdsætter holdet og afsætter de nødvendige ressourcer til fx vask og klargøring af tøj. Spillerne har ambitioner men nyder også de sociale arrangementer fx fællesspisning om torsdagen og en gang pr. måned for alle i kvindeafdelingen.   

At et kvindefodboldhold fra Thy spiller i Kvindeligaen er nok ikke lige, hvad DBU håber på at satse på i fremtiden. Hvor skal pengene, faciliteterne og den faglige viden komme fra, vil nogle nok sige. Det bedste ville være, mener man, at det var superligaklubberne, som også havde kvindefodbold på eliteplan. Der er de ressourcer, som skal høre til elitesport. Den idé er Torben Overgaard ikke tilhænger af. Thy Thisted tør godt tage kampen op og bygge videre på deres værdier.

Fortuna Hjørring er et eksempel på, at man godt kan finde en vej lokalt. Kolding Q, Hjortshøj/Egå og Odense Q er eksempler på, at der ikke var plads til dem i en herreklub.

Boldtour og EventSportConcept Internationalteamsports.comLæs mere om Formthotics påWinther Sport og Fritid.dbuBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSkaerbaekcentretSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDVerona Cup