Træner fra U6 til Premier League

af | 24 juli 2021 | Årets træner

Han startede sin trænerkarriere på FB’s nu nedlagte baner for enden af Pilevej. I sin seneste kamp var han træner for sit hold på Wembley.

Han startede med at være træner for et microputhold og er i dag træner for et hold i Premier League

Mens han var børnetræner, spillede han selv offensiv midtbane i serie 3 i FB. I dag har han en væsentlig rolle i spillet om milliarder af kroner og spillere fra højeste hylde.

Personen, som det drejer sig om, er Årets Træner 2020, Thomas Frank valgt af kollegerne i Danmark. Han er ikke den træner, som via egen karriere på banen har fået en status i fodboldverden, som gør vejen til et attraktivt trænerjob let og kort, men som ofte viser sig uholdbar i længden, når hverdagen melder sig.

Thomas Frank startede selv med at spille fodbold som barn i Frederiksværk Boldklub, som klubben hed dengang. I dag hedder klubben efter sammenlægning Frederiksværk Fodbold Klub og har i dag et anlæg og et klubhus, som må rangere langt over det, som Thomas Frank færdedes i. Lidt badminton blev det vist også til for Thomas.

Begyndte som træner som 21-årig

Æresmedlem og tidligere formand for ungdomsudvalget gennem 6 – 7 år, Jesper Olsen, kæmpede en brav kamp for at få en børne- og ungdomsafdeling op at stå. Klubben havde masser af seniorhold, men børnene søgte andre steder hen. I 1995 sendte ungdomsudvalget en opfordring til seniorspillerne om at blive børnetræner. En af de få, som svarede positivt, var Thomas Frank, som på det tidspunkt var 21 år.

Thomas blev sat til at træne de allermindste, microputterne, sammen med Lis Westberg, som Jesper Olsen ellers havde tiltænkt sig kunne træne et damehold, men hun ville kun træne drenge. Lis blev i 1971 som anfører for det danske kvindehold verdensmester i Mexico under efternavnet Petersen. Desuden var Jacob ”Høner” Hansen med i trekløveret. Det var uden tvivl et godt miks, da Lis kom som den ældre med mange års erfaring fra spillet på banen, mens Thomas sugede viden til sig som den nye i en ny verden. Men han var samtidig den samlende figur omkring børnene og havde en ung alder, som børnene kunne relatere sig til og gerne ville lære af. En af spillerne husker Thomas som humoristisk, engageret, samlende, personlig, glad og sød.

Thomas Frank startede som børnetræner i Frederiksværk Fodbold Klub
Thomas Frank startede som børnetræner i Frederiksværk Fodbold Klub

Fra microputter til lilleputter

Efter 1 år som microputtræner ønskede alle tre sammen at rykke op på et lidt højere niveau, hvor vægten blev flyttet lidt væk fra bold og leg til fodbold 11 mod 11, så de fik lilleputterne. Som Jesper Olsen siger, så er kontakten til forældrene det vigtigste, hvis man vil have en stor og velfungerende børne- og ungdomsafdeling. Det beviste Thomas Frank var rigtigt, for der blev sendt jævnlige informationer til forældrene, og der var forældremøder, så kontakten var tæt. Desuden blev der holdt træningslejre blandt andet i den nærliggende Auderød-lejr samt deltaget i stævner ofte med stor deltagelse blandt forældrene.  Jesper mindes også fra Thomas Franks tid ”ugens finte”, som børnene så kunne gå hjem og træne til næste gang. Frank lavede med sin korte erfaring planer for træningen, hvilket nok ikke alle trænere gør eller gjorde!!! Det var også i den tid, han var på sit første trænerkursus i DGI-regi. Som ung træner viste Thomas også interesse for hele klubbens udvikling, idet han gik ind i arbejdet med at få struktureret træningen gennem ”Den røde tråd”.

Træningen af lilleputterne sluttede efter 2 år af med, at holdet skulle spille semifinale mod Sorø om Sjællandsmesterskabet. Den kamp blev vundet 2 – 0. Finalen skulle spilles på FB’s stadion mod selveste Brøndby. Her vandt holdet også og var dermed bedste hold på Sjælland.

Til Hvidovre, B93 og Lyngby som ungdomstrænere

Studiet foregik på Institut for idræt i København og nu efter tre år hjemme i Frederiksværk var det københavnerklubberne Hvidovre, B93 og Lyngby, som ansatte Thomas som trænere for deres ungdomshold. Det var en hård tid men også en udviklende tid, forstår man på Thomas, idet han samtidig havde sit studium, der blev færdiggjort med bachelor i Idræt med fag i idrætspsykologi og idrætspædagogik samt med speciale i coaching, mens træneruddannelsen blev gennemført. De 40.000 kr., som A-licensen kostede dengang, måtte han endda selv betale!! Normalen er vist ellers, at klubben og træneren laver en betalingsaftale mod, at man bliver i klubben fx de næste to år.

Det var i denne periodes sidste tid i Lyngby Boldklub, at Thomas kom i kontakt med Niels Frederiksen og Kasper Hjulmand. En fælles ting for dem er, at det ikke er egen spillerkarriere, der har båret dem frem, men den hårde trænervej. En anden fælles ting er deres resultater her i foråret: Et Danmarksmesterskab, en oprykning til verdens bedste liga og et resultat blandt de fire bedste i Europa. Alle trænere ligger inde med noget ”guld” og – et råd til alle trænere – hvis man deler det med andre, får man endnu mere ”guld” med i bagagen. Alle kan blive inspireret af andre. Et godt gæt: En af de tre trænere bliver Årets Træner 2021.

Man skal huske, hvor det hele begyndte

I Frederiksværk må man være ikke så lidt stolte over, hvor tit Thomas Frank i en kortere samtale nævner, at man skal huske sine rødder. Sår man to frø, er den jord, de spirer i, jo afgørende for, hvordan planten kommer til at se ud senere hen. ”Jeg har det jo sådan, at man skal huske sine rødder, huske hvor man kommer fra og, at det er vigtigt at give noget tilbage. Familien spiser på de lokale restauranter her og ja jeg lægger vejen forbi den lokale avis”.

Tidligere som træner i Brøndby I.F. lagde han vejen forbi til et arrangement for FFK’s sponsorer og en gang ”sommerbold” kan han såmænd også godt deltage i.

Trænerens sommerferie er journalisternes jagtsæson

Når man har fire ugers ferie, vil alle nok være enige om, at tiden skal bruges til at koble helt af fra hverdagen uden nogen mobilkontakt til noget med ens arbejde. Her er journalisterne nok ikke enige, for straks blev Thomas kontaktet af alle større aviser om et interview. Han orkede kun at sige ”ja” til den lokale avis i Frederiksværk. For øvrigt ville de store aviser nok stille de samme 10 spørgsmål.

Han skulle også hele tiden være i tæt kontakt med Brentford om muligt salg og køb af spiller, om samtale med evt. kommende spiller samt løbende følge det hektiske spillermarkedet. DBU ville jo også gerne have et møde med Thomas. Det måtte han sige ja til, men uden ret meget forberedelse, fortalte han. Undertegnede er såmænd ikke bedre selv, for pokalen til Årets Træner 2020 skulle jo også overrækkes, og så tænker man, at de uger, hvor han holder sommerferie i sit sommerhus i Danmark, må da være det rette tidspunkt. Det lykkedes at få overrakt pokalen.

Her kan man se, hvad et job som træner for de mindste kan føre til, vil børnelederne nok sige til mulige trænere. Men som Thomas siger flere gange ”Hårdt arbejde er første forudsætning”. Undertegnede vil tillade sig at tilføje ”Hårdt og bredt arbejde” dvs. man skal uddanne sig på mange strenge: pædagogik, psykologi, fysiologi, coaching, ledelse, spillerudvikling m.m. alt på højt niveau, så det er viden og ikke fornemmelser og ”hvad jeg altid har gjort”, som styrer.

     

SkaerbaekcentretSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDVerona CupWinther Sport og Fritid.Busture og sportsrejser i Danmark & resten af Europadbuteamsports.comSportConcept InternationalBoldtour og EventLæs mere om Formthotics på