Kom med måltyven fra Langeland en tur ned ad Memory Lane

af | 18 juli 2021 | Artikler

Kenneth Skovdam kan se tilbage på en lang karriere som spiller og træner. En karriere, der bragte den nu 68-årige angriber fra Humble på Langeland så langt som til professionel fodbold i Skotland under cheftræner Erik Lykke Sørensen og videre til de store fodbolddage i Nakskov Boldklub i 2. division i slut 70’erne, inden han satte sig til rette i trænerstolen. Dansk Træner Union tog den spændende tur sammen med Kenneth Skovdam i scrapbøgerne – Down Memory Lane. En rejse, der kan afsløre, at 80 mål i selvsamme sæson ikke var nok til at blive topscorer, og at Søværnet var tæt på at sætte en stopper for udlandseventyret.

– Forleden ringede Henrik Busborg, der er ansvarlig for Facebookgruppen ”Dansk Fodbolds Bedste Gennem Tiderne”, og fortalte mig, at jeg som førsteholdsspiller i Humble Boldklub på en enkelt sæson scorede hele 80 mål. Men det var nu utroligt ikke nok til at blive topscorer i rækken, lød det hurtigt videre i telefonen. Vildt nok, så havde Jan Orla Christensen fra Rudkøbing Boldklub formået at putte endnu flere bolde i kassen, griner Kenneth Skovdam, da han begynder sin fortælling, hvor det hele startede, nemlig på Langeland i barndomsklubben Humble Boldklub. Her voksede han op og boede hos sine forældre. Hans far, Erik Skovdam, var formand for fodboldklubben og drev ”Frisør Skovdam” i Humble.

I slutningen af 1973 var Kenneth Skovdam stærkt medvirkende til at Humble Boldklub rykkede op i Serie 1 – det er klubbens hidtil højeste placering. Men det blev mødet med den tidligere landsholdsspiller, Erik Lykke Sørensen, der satte skub i karrieren. Erik Lykke Sørensen var ligeledes i 1973 blevet cheftræner for den skotske professionelle klub, Greenock Morton FC, hvor han havde haft en aktiv karriere som målmand, og som igennem tiden tiltrak flere danske fodboldspillere.

– Erik Lykke Sørensen havde dengang sommerhus på Ristinge på Langeland og han satte hver sommer en fodboldbane op i haven og lod de lokale drenge spille bold mod hinanden. En sommeraften løb jeg også rundt på Erik Lykke Sørensens græsplæne, og jeg måtte åbenbart have gjort et godt indtryk. Erik Lykke Sørensen overværede en af mine kampe i Humble-trøjen og besluttede så at invitere mig til en prøvetræning i Skotland.

Men noget spændte ben. I 1974 var Kenneth Skovdam blevet indkaldt til Søværnet, hvor han først gjorde tjeneste ved Holmen i København og derefter var udstationeret på Langelands Fortet, hvor han blandt meget skulle kontrollere skibstrafik op igennem Langelandsbæltet.

– Jeg ville jo gerne til den prøvetræning i Skotland, så ved hjælp af min træner, tidligere redaktør på Fyns Amts Avis, Tage Rasmussen, fik han arrangeret med Søværnet, at jeg blev midlertidig hjemsendt i 14 dage. Vejen til Skotland lå åben.

Kenneth Skovdam flankeret af cheftræner Erik Lykke Sørensen til venstre og assistenttræner Jim Townsend til højre ved underskrivelsen af kontrakten i skotske Greenock Morton FC i 1974. (Privat avisudklip)
Kenneth Skovdam flankeret af cheftræner Erik Lykke Sørensen til højre og assistenttræner Jim Townsend til venstre ved underskrivelsen af kontrakten i skotske Greenock Morton FC i 1974. (Privat avisudklip)

Kenneth Skovdam deltog i den skotske opstart til sæsonen 1974-1975, hvilket han kalder noget af det værste han har oplevet i sit lange fodboldliv.

– Om morgenen blev vi kørt op i bjergene og løb hårde 20 kilometer tilbage, hvor der ventede middagsmad. Derpå stod den på intens træning hele eftermiddagen, og efter aftensmaden spillede vi træningskamp eller var i fitnesscenter. De 14 dage står i dag som lidt af et mareridt, husker Kenneth Skovdam.

Men Erik Lykke Sørensen var imponeret og ville gerne skrive kontrakt med den unge, målfarlige og driblestærke langelænder, der var lige god og farlig med begge ben og på hurtighed og målnæse var et hit – ligesom han skød alle frispark og hjørnespark. Derimod gav cheftræneren løbepas til Johnny Andersen fra B67 i Odense, som også var med til samme prøvetræning. Han vendte hjem og blev siden stjerne i OB.

Kenneth Skovdam var dog nødt til som aftalt at returnere til Søværnet. Humble Boldklubs træner, Tage Rasmussen, måtte igen trylle og trække i trådene og fik forhandlet med Søværnet, at Kenneth Skovdam kunne blive helt hjemsendt og så skylde Søværnet de sidste 63 dage.

Kenneth Skovdam var tilbage i Morton-trøjen kort før sæsonstarten i landets bedste række.

– Jeg husker med glæde min første rigtige kamp, som var det i går. Det var Liga Cup opgøret mod Aberdeen. Der var blot spillet 12-13 minutter, da jeg møder et indlæg fra højre og klapper til bolden med venstrefoden, så den brager lige op i venstre trekant. Det var sandt at sige en drømmedebut.

Eventyret i Skotland og cirka 40 kampe på førsteholdet varede i ni måneder, hvor andre højdepunkter var opgørende mod de to store klubber, Celtic og Glasgow Rangers, samt at stå overfor en spiller ved navn Kenny Dalglish. Trods en god start på sæsonen, lykkedes det ikke klubben at blive oppe i den bedste række. Otte hold måtte tage turen ned, hvilket betød, at Morton FC så måtte vinke farvel til professionelle tilstande.

– Jeg blev tilbudt en halvtids professionel kontrakt og muligheden for et halvdagsjob på det lokale skibsværft. Måske var jeg ikke voksen nok dengang, men jeg valgte at takke nej. Jeg havde hjemvé og savnede min nuværende hustru, Jette, som jeg havde mødt på Langeland. Så jeg tog hjem. Om jeg fortryder det i dag, ved jeg ikke. Men havde jeg valgt skotsk fodbold til, så havde livet måske budt mig noget helt andet, og jeg var måske aldrig blevet gift med min Jette – og det havde jo ikke gået.

Kontakten til Erik Lykke Sørensen ebbede ud, men forleden, mere end 46 års senere, havde de to gamle fodboldvenner hinanden i telefonen igen. Det blev et dejligt genhør, fortæller Kenneth Skovdam.

– Vi snakkede som om det var 1975 igen og mindes vores vilde tur til Elland Road, hvor vi så Leeds United spille og bagefter malede byen rød til den lyse morgen sammen med Leeds stjernerne. Jeg har været Leeds fan lige siden.

Erik Lykke Sørensen, der fik 15 landskampe i målmandstrøjen for Danmark, har rundet de 80 år, bor i dag i Odense, og er imponerende først for kort tid siden stoppet som målmandstræner.

For Kenneth Skovdam blev den skotske professionelle hverdag byttet ud med et kort ophold i B1909 under den tyske cheftræner Jürgen Wähling, hvor det blev til 15 optrædener i 1. division. Da det dog ikke lykkedes at finde et arbejde i Odense, stoppede samarbejdet i november 1975.

– Derimod kom min fætter, John Bonde, mig til undsætning og hjalp mig til Nakskov. Nakskov Boldklub, der på det tidspunkt optrådte i 2. division, kunne både tilbyde mig spilletid og et job i Socialforvaltningen i Nakskov Kommune. Et job, jeg havde helt frem til 2013, hvor jeg gik på pension.

Kenneth Skovdam nåede 52 divisionskampe for Nakskov Boldklub i klubbens storhedstid. Billedet er fra en 2. divisionskamp i 1976. (Privat avisudklip)
Kenneth Skovdam nåede 250 divisionskampe for Nakskov Boldklub i klubbens storhedstid. Billedet er fra en 2. divisionskamp i 1976. (Privat avisudklip)

Kenneth Skovdam nåede fra 1976 frem til 1982 i alt at spille 250 divisionskampe for Nakskov Boldklub i 2. og 3. division under ledelse af blandt andre af den hollandske cheftræner Piet Kraak og senere tysk-jugoslaven Eduard Bründl. Kenneth Skovdam kalder især de tre første år i klubben for en fantastisk periode og et guld-hold, hvor han nåede at spille sammen med de store Nakskov-ikoner Kurt Røde Hansen, Ivar Lykke, Arne Skipper og Bent Bibber Hansen. Og i 1978 var Nakskov Boldklub kun det ”berømte” ene mål fra at rykke op i landets fornemste række. Den dramatiske historie om det manglende ene mål og den kiksede oprykning, har Kenneth Skovdam udrullet overfor den tidligere landsholdsspiller og nu journalist, Morten Bruun, i hans kommende bog om Danmarks 44 største klubber igennem tiden, der efter planen udkommer til efteråret 2021. Så den historie må læserne have til gode.

Mens karrieren løb i Nakskov Boldklub, bankede fortiden imidlertid på døren. Kenneth Skovdam havde et mellemværende med Søværnet.

– Jeg måtte selvfølgelig betale mine 63 dage tilbage i tjeneste på Langelandsfortet, selv om mange af dagene gik med at spille for Søværnets eget fodboldhold, så nu skylder jeg ikke noget længere, griner han.

Den aktive karriere i Nakskov Boldklub sluttede efter sæsonen 1982 efter nogle sportslige mindre helt så vellykkede sæsoner, da klubben igen rykkede op fra 3. til 2. division. Kenneth Skovdam ønskede at gå trænervejen.

– Jeg følte, at det var tiden til at prøve noget nyt og ikke mindst betale tilbage til de klubber, som har givet mig så meget i mit liv. Så jeg valgte i 1983 at blive spillende træner i min barndomsklub, Humble Boldklub, som jeg var med at føre tilbage i Serie 2 og også var meget tæt på at få op i Serie 1.

Nakskov Boldklub ville dog ikke slippe taget i Kenneth Skovdam, og i 1985 tog han en enkelt sæson i den lollandske købstad for 3. divisionsholdet. Kenneth Skovdam havde stadig trænerambitioner og var derfor hurtigt retur på Langeland som spillende træner for Humble Boldklub i de to næste sæsoner 1986-1987. Trænerkarrieren tog fart og førte ham tilbage til Lolland og til tre sæsoner i spidsen for Stokkemarke IF i Lolland-Falster-Serien. I samme periode blev støvlerne lagt endegyldigt på hylden, og han blev kun indpisker fra sidelinjen.

Kenneth Skovdam færdiggjorde i 1990 en A-licens som træner og rykkede året efter til Søllested IF som træner, inden Nakskov Boldklub atter engang blev hans hjemmebane de følgende tre sæsoner, fra 1993 til 1995. Nakskov Boldklub lå i Danmarksserien og var tæt på avancement til 3. division, men kiksede på en frosthård bane i en afgørende oprykningskamp mod Skovbakken.

– Uden at lyde utaknemmelig ville jeg godt have prøvet at træne på et højere niveau, det var min drøm, men det lå ikke denne gang kortene, indrømmer Kenneth Skovdam, der fortsatte i Nakskov Boldklub som ungdomstræner i 1995-1996, derpå tre sæsoner i Søllested IF 1997-1999, inden der igen var bud efter ham i Nakskov Boldklub fra 2000 til 2002.

I 1984 var Kenneth Skovdam spillende træner i Humble Boldklub, som han førte tilbage til toppen af Serie 2. Kenneth Skovdam står som nummer to fra højre i øverste række. Højdepunktet i Humble Boldklub var oprykningen til Serie 1 i 1973. Kenneth Skovdam scorede på en enkelt sæson 80 mål for langelænderne (Foto: Kim Røpke)
I 1984 var Kenneth Skovdam spillende træner i Humble Boldklub, som han førte tilbage til toppen af Serie 2. Kenneth Skovdam står som nummer to fra højre i øverste række. Højdepunktet i Humble Boldklub var oprykningen til Serie 1 i 1973. Kenneth Skovdam scorede på en enkelt sæson 80 mål for langelænderne (Foto: Kim Røpke)

Kenneth Skovdam sluttede sin 21-årige lange trænerkarriere i 2003 og 2004 ved at være assistenttræner for cheftræner Per Rud i Døllefjelde-Musse IF i Danmarksserien. Det står for ham som det perfekte punktum.

– Per Rud, der i dag er sportschef i HB Køge, er for mig en af de vigtigste og mest veluddannede trænere, jeg har mødt på min vej. Han er en dygtig taktikker og menneskekender og lærte mig en helt anden gren af mandskabsbehandling, som jeg tager med mig videre i livet. Han og jeg er fortsat rigtig gode venner og holder ferier sammen. Blandt andet i sommerhus på Langeland.

Per Rud stoppede et halvt år før tid i Døllefjelde-Musse IF, idet Damelandsholdet og et job som cheftræner i Herfølge Boldklub ventede, og overlod ansvaret til Kenneth Skovdam, der gjorde arbejdet færdigt.

Hvad synes du om at være træner?

– Jeg følte, at det lå til mig, og at jeg havde evnerne som træner. Jeg ville gerne give nogle af de ting og erfaringer tilbage, som jeg har lært og oplevet. Jeg har været på alle kurser, der var at tage, inklusiv en A-licens. Jeg var god til at søge hjælp og inspiration hos andre. For eksempel hyrede jeg engang Roald Poulsen til at komme og hjælpe og stå for træningen i Humble Boldklub. Man må jo ikke glemme, at jeg i mange år stod uden assistenttræner og meget alene med et stort ansvar og havde op til 36 spillere til træning dengang. Men jeg føler altid, at jeg har haft styr på det, givet det bedste af mig selv, har været ærlig og har inddraget mine spillerne i mine planer. Ja, været et ordentligt menneske med stort overskud.

Kenneth Skovdam lukker scrapbogen og minderne for denne gang med et tilfreds smil.

– Du må gerne skrive, at jeg er taknemmelig. Det har været en fantastisk rejse.

Kenneth Skovdam stoppede som træner i 2004. - Jeg har været så meget væk til fodbold, at jeg måtte finde på noget andet, hvor min hustru, Jette, er med og som vi er fælles om. Så vi har i de sidste mange år cyklet og spillet golf sammen, fortæller han. (Foto: DTU)
Kenneth Skovdam stoppede som træner i 2004. – Jeg har været så meget væk til fodbold, at jeg måtte finde på noget andet, hvor min hustru, Jette, er med og som vi er fælles om. Så vi har i de sidste mange år cyklet og spillet golf sammen, fortæller han. (Foto: DTU)
SportConcept InternationalSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSkaerbaekcentretLæs mere om Formthotics påVerona CupdbuWinther Sport og Fritid.teamsports.comBoldtour og Event