Har børnene drømmene, evnerne og tiden, fører OB dem mod målet

af | 11 september 2022 | Artikler

OB under ledelse af akademichef, Tonny Hermansen, vil udvikle spillere til superligaen og udvikle spillere, som kan sælges til større arenaer. OB skal derfor være repræsenteret i de bedste U-rækker, levere spillere til ungdomslandsholdene, hvor man lige nu har 2 spillere på U17- og 3 på U18, være med i DBU’s +A-projekt samt som målsætning have at vinde de kampe og turneringer, de deltager i.

Derudover skal spillerne gennemføre en ungdomsuddannelse, så de er bedst rustet til et civilt arbejde efter fodboldkarrieren, som jo ofte slutter, når de er omkring 32 år eller, hvis de ikke kan leve af fodboldkarrieren eller evt. skulle blive skadet. Fodbolden må ikke skabe samfundstabere!!

-Der er godt nok sket meget i Akademiet, siden jeg startede i 2015, siger Tonny Hermansen. Den gang var vi kun 3 ½ ansat og nu er vi 15. Inden da havde han været 1. holdstræner i Vejle B i 1 ½ år og inden da 6 ½ år i FC Midtjylland som ungdomstræner og i staben for superligaholdet, og især jobbet i FCM havde rustet ham godt til stillingen i OB.

Akademichef Tonny Hermansen
Akademichef Tonny Hermansen

Tonny valgte trænerrollen

I sin egen karriere nåede han med Nr. Åby at spille i den næst bedste række under Poul Erik Bech. Allerede som 28-årig blev han hentet til Tårup I.F. som spillende træner, hvilket for tre årtier siden var en meget brugt overgang fra egen spillerkarriere til en senere trænerkarriere ikke bare i Danmark, men også i Tyskland – også på højt niveau. Men den rolle passede ikke rigtig Tonny. Det var for kompliceret med den dobbeltrolle. Tonny besluttede at blive træner, tog DBU’s uddannelsesrække og blev senere unionstræner for ungdomsspillere på Fyn. Så det var måske der, han fik interessen for de unges overgang fra børne- til seniorfodbold.

Hårdt arbejde er vejen frem

Det er tydeligt at mærke på Tonny, at Akademiet skal arbejde hårdt på, at spillerne får et udbytterigt, udviklende men også udfordrende liv. Ugen starter med, at trænerne og Tonny møder ind kl. 7.30 om mandagen, for arbejdet er et fælles projekt med en fælles plan og målsætning for U-holdene. Det er også Tonnys ansvar at ansætte de trænere, som har kompetencerne fx fra andre klubber, der kan indgå i et samarbejde om Akademiets mål. Tonny vil også kunne mærke, at evt. nye trænere ikke kopierer andre ofte kendte trænerroller. De skal være sig selv og tilbyde sig med de kompetencer, de har erhvervet sig. Onsdagen er hele Akademiets ugentlige fridag. Ugens andre dage arbejdes der for Akademiet. Her tælles der ikke antal arbejdstimer pr. uge!!! Når man siger, at man vil hjælpe og udfordre spillerne, må man også gøre det. Datafolk leverer analyser og videoklip til spillerne, så de også har lektier for.

Når man starter på Akademiet som U12-spiller, drømmer alle nok om at blive superligaspiller.
Når man starter på Akademiet som U12-spiller, drømmer alle nok om at blive superligaspiller.

Når spillerne skal til at forlade Akademiet er beslutningen om spillernes videre karriere ude af deres hænder. De har hjulpet dem gennem forløbet og OB giver måske et tilbud og tager beslutninger med spillerne. Det er hårdt for en oprykket spiller fra tidligere at have spillet mod kun jævnaldrende til at spille mod spillere udvalgt fra måske 15 årgange og alle med langt mere erfaring. Som U19-spiller var man sikker starter, nu er man måske ikke med på bænken.

Akademiet udvikler og OB prof. hjælper videre

I samtalen med spillerne kan OB måske se en mulighed for udvikling i en anden klub et par niveauer lavere, men med bånd mellem den nye klub og OB. Fx har OB, siger Tonny, lige indgået aftale med Næstved og Kolding I.F. om to spillere. I og omkring Odense findes der en masse klubber, som gennem tiderne har modtaget mange 1. års seniorer fra OB og derved fået spillere på et niveau, som de aldrig selv ville have kunnet uddanne dem til.

Tonnys drøm er, at OB’s amatørafdeling kunne få skabt et andethold i 3. div. eller danmarksserien som et ungsenior-hold for at give spillerne et springbræt til en karriere. Et hold, hvor OB også kunne bevare træningsniveauet.

Man kan gøre mere for spillerne og for fynsk fodbold

Tonny mangler også et kollegium beliggende nær ved eller i rimelig afstand fra OB’s anlæg, da det ville kunne spare nogle spillere for en masse transport. Transport med tog + turen til og fra toget må trække tænder ud på en dreng fra Svendborg. De gode dage er nok, når man bliver hentet i bil af faren!! Kollegiet ville også være med til at integrere spillere fx – som man har nu – en fra Gambia i det danske samfund og komme tættere på kammeraterne, så man ikke kun ser hinanden som fodboldspillere. At have det godt socialt er en vigtig forudsætning for at blive en god fodboldspiller.

Tonny ser et håb i, at Odense Kommune vil gå med ind i et ungdomsprojekt, hvor undervisning og fodbold kunne blive koordineret bedre for de unges skyld, så de fik en mere overskuelig hverdag med én central styring i stedet for som nu to verdener – fodbold og skolegang.

Mange fynboer så nok meget gerne, at flere fynske unge blev uddannet til at blive superligaspillere. Det ser Tonny også meget gerne, men det skulle i så fald ske i en anden klub også gerne i Odense. Konkurrence er sundt!! Men det vil kræve enorm investering fra sponsorer og en masse mennesker med høj fodboldfaglig viden.

Findes der en dag én eller flere store sponsorer ser Tonny mere gavn for fynsk fodbold, hvis der blev investeret i specialtrænere. Trænerne generelt er gode til at organisere øvelser, men mindre gode til at øge spillernes tekniske færdigheder. Sådan er de DBU´s kurser, som flertallet af trænerne når at deltage i også bygget op. Men hvordan lærer man spillerne, når de er små, at modtage bolden, at udføre skudfinter, at udføre driblefinter, at aflevere, at drible osv. ikke bare alene men også efterhånden under modstander- og tidspres? Fik OB ressourcerne ville de have kvalificerede trænere, som ud over deres arbejde i OB ville kunne instruere ude i deres samarbejdsklubber, så sponsorpengene ville have en effekt ud over hele øen.

teamsports.comWinther Sport og Fritid.Læs mere om Formthotics påBoldtour og EventSportConcept InternationalBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaVerona CupSkaerbaekcentretdbuSPORTIGAN I HURUP OG THISTED