F.C. Damsø har indgået samarbejde med FCK om kvindefodbold

af | 26 februar 2024 | Artikler

UEFA har bestemt, at med virkning fra 2024 kan man kun få licens til at deltage i de tre europæiske turneringer Champions League, Europe League og Conference League for herrer, hvis man støtter et kvindehold dvs. at man implementerer målsætninger og aktiviteter for at udvikle, professionalisere og udbrede kvindefodbold.

Følger man med i UEFA-turneringerne for kvinder ser man, at de fleste hold, som når langt, er klubber, som man kender fra herrefodbold og især fra England, Spanien, Frankrig og Tyskland, hvor kvinderne også er med til at promovere klubberne. De store klubber har naturligvis en masse ressourcer, eksperter og know-how til spillerne, som ikke får denne service i mindre klubber. Herhjemme har der mere været tradition for i de første årtier med kvindefodbold, at kvindeholdene i den bedste række kom fra klubber, som ikke havde herrefodbold på samme niveau som fx Fortuna Hjørring, HEI, Sydmors, B1909, Stjernen, Svendborg, Femina og Årby.

Midtjylland og FCK måtte finde et kvindehold

Udmeldingen fra UEFA fik især F.C. Midtjylland og F.C. København, som er ofte deltagere i de europæiske turneringer, til at indgå et samarbejde med en kvindeklub. FCK havde ret beset tre muligheder: BMS (Ballerup Måløv Skovlunde), Sundby på Amager og den rene kvindeklub F. C. Damsø. Valget faldt på F.C. Damsø, som med 275 medlemmer er en af de største klubber i København og en afstand på kun to en halv kilometer fra FCK´s anlæg passer perfekt til et tæt samarbejde.

I januar blev der indkaldt til en generalforsamling, hvor der skulle tages stilling til samarbejdet, fortæller klubbens formand Anker Thisted, og der var ingen tvivl: Et kæmpe flertal gik ind for samarbejdet. Kvinde-pigefodbolden startede under Vanløse I.F., men i 2003 meldte man sig ud og overtog navnet Damsø fra en herreklub, som lige var blevet opløst. Men man har beholdt træningsfaciliteter med eget klublokale på Vanløses anlæg.

FC Damsø i kamp, foto FC Damsø.
FC Damsø i kamp, foto FC Damsø.

Ambitioner og socialt samvær kombineres

– Vores mål er at være blandt de bedste, fortæller Anker Thisted, men der skal også være en balance i klubben mellem fodboldambitioner og det sociale. Derfor træner de 2 kvindehold, som spiller i 2. division og serie 2, på samme tidspunkt og på samme bane, men inden for disse rammer differencieres træningen. Målet er selvfølgelig, siger Anker, at det bedste hold kommer i kvindeligaen, mens andetholdet rykker op i 2. division, når samarbejdet kommer i gang. Lige bortset fra det år, hvor spillerne tager på efterskole, har man hold på alle årgange, og for at give lidt fleksibilitet for trænerne træner to årgange sammen. Modsat hos drengene er pigerne selvom de træner to årgange sammen mere tilbøjelige til at holde sig til veninderne fra samme årgang, siger Anker.

Samarbejdet er ikke en revolution

Lige med det samme medfører samarbejdet på spillerplan ikke de store ændringer, idet træning og kampe fortsætter på Vanløses anlæg, og FCK skal først have foretaget tilbygning til deres nuværende klubbygninger, inden der er plads. Men på sigt er det meningen, at 1. kvindehold og U-holdene fra U14 træner på FCK’s anlæg for på lidt længere sigt at komme i landets bedste række med både seniorholdet og ungdomsholdene. Ud over Damsø har B1903 lidt spredt pigefodbold og KB har pigefodbold op til U13. Til at skabe en glidende overgang og senere styre kvinde- pigefodbolden i FCK er der nedsat en arbejdsgruppe på 2 personer fra hver af de fire involverede klubber. Samtidig er Anker Thisted valgt til en plads i FCK’s bestyrelse.

Som det er nu med det bedste hold i 2. division, er det niveau ikke attraktivt nok for klubbens bedste ungdomsspillere, så de flytter til andre klubber, siger Anker, men med et fremtidigt arbejde under FCK.s vinger med højnelse af træningskvaliteten gennem flere dygtige spillere, dygtige trænere og brug af de ressourcer fx fysioterapeuter, som FCK kan tilbyde, får spillerne et attraktivt tilbud. Og samtidig vil der være mulighed for børnefodbold og breddefodbold på F.C. Damsøs/Vanløses anlæg.

FC Damsø i kamp, foto FC Damsø.
FC Damsø i kamp, foto FC Damsø.

En klub uden traditioner

Man kan godt mærke, at F.C. Damsø er en ung klub på godt og vel 20 år, fortæller Anker. Man mangler de ældre klubfolk, som kunne påtage sig noget af arbejdet med at være træner. Har et forældrepar en datter og en søn, som vil spille fodbold, vil det være mest sandsynligt at faren vælger at være træner for sønnens hold. Man har fået nogle piger på ungdomsholdene til at være træner for nogle af pigespillerne, og de får lidt penge for arbejdet, men det er svært, når man har 275 spillere i klubben. Når klubben så tager på tur med spillerne blandt andet til Norway Cup og inviterer Pigeraketten på besøg, glæder man sig over, at der kommer nye spillere. Først efter glæden opdager man, at der skal bruges endnu flere voksne trænere/ledere. Anker har tre døtre, så han startede sit arbejde med at være pigetræner, og det har så udviklet sig til, at han kom i bestyrelsen og nu er formand for F.C. Damsø.

F.C. Damsøs samarbejde med Danmarks fodboldherrer nr. 1, vil uden tvivl skabe mere fokus på F.C. Damsø som pige-/kvindefodboldklub, for her er muligheden for at få drømmene/ambitionerne opfyldt om en fodboldkarriere. Det kan også være en mulighed for ambitiøse nye trænere, da man kan komme ind i et træningsmiljø, som åbner for nogle muligheder, man ikke kan opnå ret mange steder i kvinde-/pigefodbold. Men indgåelsen af samarbejdet vil uden tvivl give nye udfordringer og stille større og større krav til klubbens ledelse.

Busture og sportsrejser i Danmark & resten af Europateamsports.comVerona CupLæs mere om Formthotics påWinther Sport og Fritid.SPORTIGAN I HURUP OG THISTEDdbuSkaerbaekcentretBoldtour og EventSportConcept International