Jacob Neestrup FCK blev Årets Træner 2023

af | 1 marts 2024 | Årets træner

Som vinder af The Doubble – Dansk mester og pokalvinder – var Jacob Neestrup klart kandidaten til at blive Årets Træner 2023. Når FCK så samtidig gik videre fra Champions League gruppespillet, må afstanden ned til nr. to og nr. tre Thomas Frank, Brentford, og Brian Priske, Sparta Prag, være enorm, da trænerne i de øverste rækker for mænd og kvinder samt landstrænerne havde afgivet deres stemmer.

Det attraktive bevis på, at Neestrup er årets træner er DTU’s store pokal med navnene på mere end et halvt århundredes vindere, og den kan forhåbentlig blive overrakt søndag d. 10. marts i Parken.

Neestrup er et eksempel på, at en spiller i en klub kan blive klubbens assistenttræner og senere cheftræner. Han spillede børne- og ungdomsfodbold i en af FCK’s grundlæggere, KB, og blev senere både assistent og cheftræner for U17 samt assistent for FCK, inden han fik sit cheftrænerjob uden for København i Viborg, hvorfra han returnerede til FCK og blev cheftræner.

Fra assistent til chef

Måske er der ved at udvikle sig en tendens til, at assistentjobbet kan føre til et cheftrænerjob, idet hele syv af de tolv cheftrænere i Superligaen tidligere har været assistenter. Det kunne tyde på, at denne tendens giver succes, idet de fire øverst placerede hold i ligaen har tidligere assistenter på cheftrænerposten. Blandt de øvrige otte hold har fire klubber en tidligere assistent ansat. Kun tre af de tolv klubber har ansat en træner fra udlandet. Måske har nogle klubber gjort sig den erfaring, at risikoen ved at ansætte en træner, som ikke har erfaring med dansk fodboldkultur, er for stor. En ungdomstræner eller assistenttræner fra egen klub med erfaring som cheftræner i en anden dansk fodboldkultur er måske den ideelle løsning, da det er en man kender – og måske har været med til at udvikle – og som har kunnet få succes i en fremmed dansk kultur.

Ansættelse af en udenlandsk træner, som medbringer sine egne assistenter, målmandstræner, fysiske trænere, fysioterapeuter m.m. giver sjældent succes.

Dansk trænersucces i udlandet

Danske spillere og ikke mindst trænere har succes i udlandet, og det giver plads til nye trænere i superligaen. I stedet for at finde trænere i udlandet, finder klubberne dem i Danmark og giver dem en chance for at fylde de huller ud, når udlandet støvsuger markedet.

I udlandet findes mindst 12 danske trænere, som ville være alvorlige kandidater, hvis der skulle findes trænere til 12 superligaklubber. Her nævnes blot Brian Priske, som har gjort Sparta Prag til et tophold igen, Thomas Frank i verdens stærkeste liga, Bo Henriksen, som  fik Zürich fra bunden til toppen og nu skal redde Mainz 05 væk fra bunden, Jon Tomasson landstræner i Sverige, Brian Riemer, som har fået Anderlecht tilbage til toppen, Jess Thorup har fået Augsburg i sikket farvand og endelig Keld Bordinggaard, som er Head of Coaching i nr. 1 i Tyskland med Bayer Leverkusen.

Får vi i 2024 endnu en dansk træner fra Superligaen som Årets Træner?

Fodboldåret 2024 er kommet flot i gang med mange tilskuere på stadions, og det, som trænerne præsterer her i marts, burde tælle lige så meget, som det de præsterer i december, så konkurrencen om at blive Årets Træner 2024 er i gang. Det vil være alt for dristigt at gætte på en vinder til titlen som Årets Træner 2024. Men som en kandidat til at blive blandt de tre bedste kan man vel godt komme med et forsigtigt gæt: Nemlig Jesper Sørensen Brøndby I.F., som ser ud til at være på vej til de gode gamle dage i Brøndby I.F.

Læs mere om Formthotics påSkaerbaekcentretSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDteamsports.comdbuSportConcept InternationalVerona CupBoldtour og EventWinther Sport og Fritid.Busture og sportsrejser i Danmark & resten af Europa