DBUBørneklubben ØB er en klub for alle

af | 27 marts 2023 | Artikler

ØB ligger i den nordøstlige del af Odense, hvor også klubber som Boldklubben Marienlyst, B1909, Fjordager og OKS slås om medlemmerne. En kamp, hvor ØB traditionelt ikke har vundet kampen om børnene. – Da jeg kom til klubben for 9 år siden var der kun 35 børnespillere, fortæller ungdomsformanden, Flemming Rosenlyst. Nu er der 183 børne- og ungdomsspillere, og der er hold op til og med U15. Børnetallet har nu oversteget antallet af seniormedlemmer, som er på 156. Medlemsmæssigt er ØB nu 8. største klub i Odense.

Flemming Rosenlyst kom i klubben som forælder, da hans søn begyndte at spille fodbold. Han blev ”scoutet” af klubbens formand, Jørgen Andersen, til at være en af dem, som klubben skulle satse på, så via forældretrænerrollen er han i dag ungdomsformand samt medlem af DBUFyns Ungdomsudvalg. Via sin kontakt i DBUFyn havde han ganske givet nogle informationer om, hvilken vej man var i gang med at ville udvikle børnefodbolden. Så allerede inden man hørte om DBUBørnefodbold, var ØB fra starten af 2021 i gang med at beskrive, hvad man i ØB ville med børnefodbolden.

Overrækkelse af børneklubflaget fra DBU Fyn
Overrækkelse af børneklubflaget fra DBU Fyn

3 kulturbærere i klubben

Også Børnemiljøudvikler, Mikael Martiena, gik forældretrænervejen, inden han var med til at formulere ØB’s børnepolitik. Hans væsentligste opgave i dag er at hjælpe trænerne i deres daglige arbejde. Nogle trænere har måske brug for hjælp med øvelserne på banen, andre har brug for respons efter træningen og andre har brug for hjælp i planlægningsfasen.

Formanden, Jørgen Andersen, har en meget vigtig funktion, siger de begge, da han dels er den, forældrene møder, når deres barn begynder at spille fodbold som 5 – 6-årig og dels har en evne til at finde de rigtige personer til de rigtige opgaver. Med et helt liv som spiller, træner fra senior til nu begynderfodbold samt formand må han jo også have noget erfaring.

Børnemiljøudvikleren skal overføre teori til praksis

ØB blev i starten af 2022 den 3. DBUBørneklub på Fyn efter Næsby og Strib, men det vigtigste arbejde for at medlemstallet voksede lå forud. Stemplet som DBUBørneklub er nok mest et synligt bevis på det arbejde, som startede tidligere. Samtidig med at der kom en del børnefamilier til området har det målrettede arbejde vist sig nu.

Klubbens motto er: I klubben er vi alle blå. Der skal være plads til alle og alle er lige. Kontingentet er lavt, fortæller Mikael Martiena, så alle har mulighed for at være med. Klubben tager det bogstaveligt, når man siger, at der skal være plads til alle. På en årgang kan der jo være børn, som har talent og andre, som bare vil være i klubben for at have det sjovt, siger Mikael Martiena. Så ved siden af hinanden kan nogle have talenttræning og andre kan have sjove boldlege, men de mødes og slutter samtidig og er på samme bane. Selvom man ikke laver det samme, er alle lige.

Børn ønsker at afprøve sig selv

Har man et godt talent for at spille fodbold, kan man jo også afprøve sig selv ved at rykke en årgang op til et stævne. Når børnene spiller kampe er det på børnenes præmisser der vælges, hvilke pladser de vil prøve sig af på og barnet skal afprøves på alle pladser med jævne mellemrum. Dette behøver ikke, at være til kamp eller stævne, men evt. blot under leg til træning. Nogle gange ser træneren eller barnet også nogle ting, som har udviklet sig, når barnet trækkes ud af sin komfort zone. Klubben er forberedt på, at nogle af børnene nok på et tidspunkt vil afprøve deres talent i en anden klub. Man går gerne i dialog med forældrene for at finde den bedste vej mod at få opfyldt ambitionerne. Men det er også vigtigt, at vejen tilbage til ØB altid står åben.

ØBFS2022 (Østre Boldklub Fodbold Skole) hvor der deltog 82 børn og ungdomsspillere
ØBFS2022 (Østre Boldklub Fodbold Skole) hvor der deltog 82 børn og ungdomsspillere

ØB udvikler mere end fodboldspillere

ØB tænker også på fremtidens trænere. Skal man satse på, at al børnetræning skal løses af forældre? ØB har 3 ungdomsspillere på 13 – 14 år, som er trænere sammen med forældrene, så de får chancen for at se, om en trænerkarriere er værd at satse på. En trænerkarriere kan vare hele livet. Det kan en karriere som spiller ikke. 4 er ved at se om dommervejen er noget for dem. Vil man i superligaen er den vej måske mere realistisk end spillervejen.

ØB’s værdigrundlag ligger samlet i tre foldere med overskrifterne:

Barnet. Det skal være sjovt.

Familien. En vigtig del af holdet.

Klubben og trænerne. Forventninger er ikke lig med sportslige resultater.

Klubben har formuleret, hvilke værdier man skal agere under. Disse tager udgangspunkt i barnets verden. Forældrene kan bidrage ved aktiv hjælp og holdning til at spille fodbold. Desuden ved en voksen, som påtager sig et lederjob, hvilke rammer klubben har.  

Verona CupWinther Sport og Fritid.SportConcept InternationalBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaBoldtour og EventdbuSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDLæs mere om Formthotics påSkaerbaekcentretteamsports.com