Målmandstræner i Silkeborg I.F.

af | 23 marts 2023 | Artikler

Torsdagen før den vigtige kamp mod F.C. Midtjylland, hvor dette interview fandt sted, begyndte S.I.F.’s målmandstræner, Oliver Rosengren, sammen med målmanden Nicolai Larsen forberedelsen til kampen.

Oliver fulgte blandt andet vejrudsigten frem til kampen. Regn, solskin, sne eller en tvilling til orkanen ”Otto” er ting, som man ikke kan ændre, men ting, som man kan være forberedt på og planlægge ud fra. Ud fra videoer af F.C.M.´s kampe, havde Oliver indsamlet klip og data, som kunne forberede Nicolai til kampen.

Ganske som de plejer. Der var bare det problem, at F.C.M. havde fyret cheftræneren, Albert Capellas, og assistenten Niels Lodberg skulle overtage rollen. Han virker som en anden trænertype end Capellas, så ville han sætte sit eget præg på holdet? Og i givet fald, hvordan ville det så udmønte sig på banen. Det første fingerpeg ville man få 70 minutter før kampens start, når startopstillingen offentliggøres. Indskiftninger undervejs kunne ændre kampen. Dette og meget mere skulle Oliver forberede Nicolai på inden kampen.

En vigtig kontakt mellem Nicolai og Oliver er også i pausen, hvor Oliver straks efter fløjtet går Nicolai i møde på banen for at udnytte tiden, som er blevet endnu kortere, hvor Nicolai er blevet anfører efter Helenius er taget til AaB og dermed på sin vej ned fra banen bliver mødt af en journalist, som kræver hans kommentarer til første halvleg. Afbrydelsen irriterer nok Oliver, ”men det hører med til gamet” og sådan er det bare siger Oliver.

Efter egen karriere skulle det være slut med fodbold

Oliver Rosengren er en ægte klubmand i Silkeborg I.F. og har oven i købet i hele sin karriere været målmand. Han havde nok vidst, at målmand for førsteholdet blev han aldrig, så efter ungdomstiden tog han til Kjellerup lidt nord for Silkeborg og spillede i 2. div. i 5 år. Efter den tid – det var i 2013 – besluttede han, at et liv med fodbold skulle være ovre. Han ville prioritere et liv med familie og hus. Et job på lager og i butik skulle erstattes af et job som lærer, så læreruddannelsen blev taget på seminariet i Silkeborg og senere fulgte et job på en efterskole i Silkeborg. Han kunne dengang slet ikke se sig selv i et job som træner, siger han i dag.

Men en dag kontaktede sportschefen Jesper Stüker Oliver Rosengren, da klubben gerne ville have ham som målmandstræner for U13 – U15. Om det var S.I.F-miljøet eller den voksende seriøsitet med målmandstræningen generelt, der trak i Oliver, ved han nok ikke helt selv, men det udviklede sig til et halvtidsjob som henholdsvis efterskolelærer og målmandstræner for U-holdene i Silkeborg. I foråret 2019 blev Oliver nogle måneder vikar for 1. holdets målmandstræner, Henrik Ipsen, som rejste til Kina, og får dermed lidt smag for træning på højeste niveau. Efter sommeren overtog Thomas Nørgaard træningen af 1. holdsmålmanden, mens Oliver også udarbejdede en rød tråd for målmandstræningen lige fra U13 til 1. holdet ud over at være målmandstræner.

Målmandstræner for superligaholdet

Med virkning fra sommeren 2021 har Oliver Rosengren været målmandstræner for superligaholdet samt øverste ansvarlige for målmandstræningen for U11 – U19, hvor to trænere for henholdsvis U11 – U15 og U16 – U19 står for den daglige træning. Til sin træning har han Nicolai Larsen, som kom til klubben i sommeren 21 fra Frankrig, samt reservemålmanden. Yderligere deltager U19-målmanden 2 gange om ugen. I 2022 fik han den højeste europæiske målmandsuddannelse UEFA GK-A-licens oven i købet med højeste karakter. Den skriftlige opgave handlede om opbygning af målmandstræningen fra U13 til senior med udgangspunkt i S.I.F.

S.I.F.’s målmandstræner, Oliver Rosengren (foto Silkeborg IF)
S.I.F.’s målmandstræner, Oliver Rosengren (foto Silkeborg IF)

Når weekendens kamp er overstået – oftest søndag, – går Oliver i gang med at se video af den spillede kamp for at være forberedt til mandagens evaluering af kampen med målmanden. Dette arbejde kan let tage til langt ud på natten. Om mandagen bruger han de første 30 – 40 minuttet sammen med målmanden på evalueringen. Oliver ser en stor fordel i, at både træner og spiller er danskere, da ordvalg og sprogforståelse er alt afgørende for en konstruktiv samtale. Man skal ikke bare kunne tale ”fodboldsprog”, men Oliver spørger også ind til målmandens velvære, familie osv.

Vigtigt, at målmanden også under træningen er en del af holdet

For Oliver er det vigtigt, at målmanden er med i den del af cheftrænerens program, hvor der er kamplignende situationer, da det trods al anden træning er det, der ligger tættest på kampene.

Mandag og tirsdag er evalueringsdage, onsdagen er fridagen for spillerne og forberedelsesdagen for trænerne, mens resten af ugen er forberedelse til næste søndags kamp. For målmanden kunne det være 1 time træning med Oliver om torsdagen, fælles med holdet om fredagen og ½ time med Oliver om lørdagen.

Mange ser i dag stadig målmandstræning som to målmænd, der skiftevis står i målet eller ved siden af, mens træneren står med en masse bolde og forsøger at sparke bolden et givet sted i målet. For et par årtier siden blev megen målmandstræning kritiseret for at være mere skudtræning for træneren end træning for målmanden på den årlige tyske trænerkongres.

Detaljerne afgørende for målmandens succes

Målmandstræning på superliganiveau foregår med en målmand, som har et højt teknisk niveau, så det vigtigste er at være så godt forberedt på den kommende modstander, at han kan udnytte sine evner optimalt, og her spiller målmandstræneren en afgørende rolle.

Man må også følge med i fodboldspillets udvikling, siger Oliver. De nye målspark har givet nye muligheder og nye problemer, som man må hjælpe spillerne med at forholde sig til. Der er også nogen snak om at ændre indkast til indspark, hvilket giver nogle muligheder, som ikke eksisterer i dag. Målmanden har ud over sine fordele med at måtte bruge hænderne også den fordel, at han har den bedste oversigt på banen og den, der oftest har tid. Han har lettest ved at se muligheder, men alt skal jo være inden for det aftalte. Målmanden kan fx godt spille en flot aflevering til en fri spiller ude i siden altså en fin aktion, men den bidrager bare ikke til den aftalte plan for opbygning af spillet, så for målmanden er det vigtigt at kunne gøre det rigtige på en præcis måde.

Andreas Christensen blev i en kamp for Barcelona rost for at have haft 79 vellykkede afleveringer ud af 80 i en kamp. Er det et succeskriterium?

teamsports.comSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDSportConcept InternationaldbuWinther Sport og Fritid.Verona CupBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaBoldtour og EventSkaerbaekcentretLæs mere om Formthotics på