Aki Johansen, seniortræner i F.C. Hoyvik og U17-landstræner på Færøerne

af | 10 september 2019 | Færøerne

På en lidt kølig lørdag aften med meget få tilskuere spillede F.C. Hoyvik topopgør i den tredjebedste færøske række mod AB fra den sydlige side af Torshavn. Kampen blev tabt 4 – 1 men bestyrelsesmedlem og trænerformanden, Frankie Jensen, var ikke bekymret, for det var første nederlag i sæsonen, som følger kalenderåret, og to hold rykker op.

Frankie Jensen var træner i F.C. Hoyvik fra 2013 til 2017, hvor det allerede i 2014 lykkedes ham at få holdet op i den næstbedste færøske række. Han blev afløst på trænerposten af Aki Johansen, som tidligere havde været træner i den ene af storklubberne i Torshavn, HB. I første sæson med Aki rykkede holdet ned i tredjebedste række, men trods nederlaget synes oprykningen så godt som sikker.

F.C. Hoyvik
F.C. Hoyvik

U17-træner og seniortræner

Samtidig med sit daglige arbejde i Hoyvik, er han også træner for det færøske U17-landshold, hvilket han startede på for 12 år siden. Det gælder også for de andre U-landstrænere, at man traditionelt har jobbet i længere perioder.

Det passer Aki Johansen fint, at han i det daglige er seniortræner, mens han sideløbende er U-landstræner. Så har han ikke nogen forudfattede meninger om de spillere, han skal vælge til U17-truppen, siger han. Samtidig er hans roller vidt forskellige. Som seniortræner skal han alene sørge for alt, siger han, mens han på U17-holdet er cheftræneren med 3 hjælpere. Desuden har han U17 samlet i længere perioder, så man kan træne mere intensivt.

Færøerne må udvikle de få spillerne, man her, optimalt

Han har fine vilkår, men, som han siger, så kan det langt fra måle sig med det engelske U17-hold, hvor der er flere hjælpere end spillere: Cheftræner, specialtrænere, massører, videofolk, sundhedsstab m.m. Aki er fuld bevidst om de begrænsninger, han må fungere under. På Færøerne bor der ca. 50.000 mennesker. Til sammenligning bor der 60.000 på Lolland. Det er jo ikke Lolland, man konkurrerer mod!!! Men lande med op til ikke 50 tusinde men 50 millioner indbyggere. Færingerne jamrer ikke. Trænerens primære mål er at udvikle spillerne, og jo bedre det lykkes jo bedre bliver resultaterne.

U17- spillerne kan i den færøske turnering spille lige fra næstbedste række til ned i ungdomsrækkerne. Så klubberne bliver bedt om at sende deres kandidater til et udtagelsesstævne. De gode trafikforhold på øerne betyder, at man let kan samles til en søndagssamling. Man kan let få op til 70 spillere samlet, men mange kan hurtigt sorteres fra, og nogle kommer igennem nåleøjet til de ca. 20 bedste.

Halvdelen af U17-truppen spiller i Danmark

Men dermed er man ikke i landsholdstruppen, for en del færinger spiller og bor i Danmark. I den nuværende trup er 9 spillere ”udenlandske”, idet de spiller i Hvidovre, Holbæk, HIK, Midtjylland, Vejle og Sønderjyske. En af spillerne, som måske er den bedste spiller på sin årgang i rigsfællesskabet, er sammen med sine forældre flyttet til F.C. Midtjylland for at udleve sin drøm.

U17-holdet står foran en drømmerejse til Bangladesh for at møde hjemmeholdet samt Maldiverne og Cambodia. Det vil helt sikkert udvikle spillerne fodboldmæssigt, men turen vil også være en personlig udvikling, hvor man øves i at tilpasse sig nye vilkår. Den fodboldmæssige udvikling skal også følges af en personlig udvikling for at man kan udvikle sig optimalt.

Busture og sportsrejser i Danmark & resten af Europateamsports.comVerona CupBoldtour og EventSkaerbaekcentretSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDLæs mere om Formthotics påSportConcept InternationalWinther Sport og Fritid.dbu