Viborg Søndermarken er udnævnt til DBU Børneklub

af | 29 marts 2022 | Artikler

Som en af de første klubber i landet blev Viborg Søndermarken den 28. februar 2022 udnævnt til DBU Børneklub. For at få denne udnævnelse skal klubben 1. Prioritere børnefodbolden økonomisk og organisatorisk (have en bestyrelsesvalgt børneansvarlig), 2. Tilslutte sig DBU’s børnesyn og arbejde på at efterleve det, 3. Tilknytte en børneudviklingstræner – senest inden for ét år fra aftalen indgås og 4. Have en nedskrevet og vedtaget børnepolitik.

Allerede nu er Rasmus Islin Sørensen blevet ansat som Børneudviklingstræner, mens Michael Staun har det overordnede ansvar som klubbens Ungdomskoordinator. For at have dette job måtte Rasmus stoppe sit trænerarbejde for U 13.

Viborg Søndermarken har gennem de senere år haft stor medlemsfremgang i børnetallet og stod stærkt både lokalt og regionalt og meldte også ud, at man ville være Viborg Kommunes bedste børneklub via udvikling af ledere, trænere, forældre og gode faciliteter. Et naturligt led i denne proces var at indgå et samarbejde med Viborg F.F., da superligaklubben via kravene fra DBU havde nogle ressourcer, som Søndermarken kunne få hjælp fra til at nå målene fx ved trænerkurser holdt i klubben. Det at Viborg F.F. kommer ud til klubberne betyder så, at man ikke skal bruge transporttid væk fra klubben. Samtidig er der talenttræning for spillerne uden for træningsdagene arrangeret af VFF. Det er et held for Søndermarken, at VFF er en af de superligaklubber, som er længst fremme med børnetræning.

Forventninger, glæde og tryghed

Som ramme for børnenes liv i klubben udfærdigede man en ganske omfattende manual beregnet til forældre og trænere omkring og ved holdene: ”U5-U12 Udvikling af børn i sunde rammer i Viborg Søndermarken”. Der er retningslinjer for både træneres og forældres adfærd og opgaver lige fra børnene kommer til de tager hjem fra træning, men også for kontakt til børnene uden for tiden på sportsanlægget.

Kodeordene er: Forventninger, glæde og tryghed, idet disse begreber er grundlaget for børnenes udvikling. Og det er børnenes velvære og glæde, som skal være styrende. Ikke hverken trænerens ambitioner om at vinde alle kampe eller en forælders personlige mål for sin søns fodboldudvikling.

Ting tager tid – også når der skal ske ændringer i en klub, så aftalen, som blev indgået med Viborg F.F. i sommeren 2021, er treårig og nogle af målene skal først være implementeret i 2024.

Forældretrænere er ”the key”

– Vi må jo som alle andre klubber lykkes med vores arbejde ved hjælp af forældretrænere, siger ungdomskoordinator Michael Staun. Og nogle af dem kan måske kun afse tid til at træne to dage om ugen og til nøds et stævne i weekenden. At tage på trænerkursus derudover vil man helst undgå. I manualen står også, at man skal komme velforberedt til træningen og helst lidt før, så børnene får indtrykket af seriøsitet. Mon ikke man nogle gange må lade rutinen styre træningen?

Når man – som i Søndermarken – skal bruge 52 trænere er det måske meget godt, at man husker, at processen er en vej hen imod målet, som først skal være nået i 2024.

Med samarbejdet med Viborg F.F. og den dertil hørende manual var klubben særdeles godt på ved mod at kunne indgå aftalen med DBU om DBU Børnefodbold. 

Alle børn skal kunne udvikle sig under fælles voksne rammer

Klubben har derved forpligtet alle voksne i og omkring klubben til at skabe en klub i overensstemmelse med DBU’s børnesyn, hvilket kort sagt betyder, at det er fodbolden, der skal tilpasse sig børnenes udvikling og formåen. Og ikke som tidligere ofte set, at det er børnene, der skal indrette sig efter fodbold. Børnene har nogle rettigheder inden for hvilke voksne skal skabe nogle vilkår, så alle børnene trives optimalt. På DBU’s hjemmeside kan man læse om DBU’s Børnerettigheder og Børneløfter.

De to helt centrale personer i denne proces mod målet er Ungdomskoordinatoren, som har kontakten opad i ledelsen, og Børneudviklingstræneren, som har kontakten nedad til trænerne. I Søndermarkens tilfælde er det altså Rasmus Islin Sørensen og Michael Staun, som for øvrigt også er formand i klubben.

En vigtig ting, for at det kan lykkes, er, at der flyttes nogle ressourcer ned til børnefodbolden. Her er Søndermarken nok bedre stillet end mange andre klubber, idet man har hele 2 kunstgræsbaner, et stadion, som Michael Staun dog mener trænger til lidt vedligeholdelse, samt masser af græsareal. Der er et stort og flot nyt center med omklædningsfaciliteter. Man har indkøbt rekvisitter som fx 40 stk. 3-mandsmål for at give trænerne bedre muligheder. Da børnetræning helt grundlæggende handler om tekniktræning, og mange afdelinger træner samtidig, skal der bruges mange penge til bolde.

(Foto: Viborg Søndermarken IK)
(Foto: Viborg Søndermarken IK)

Vejen er asfalteret, så nu skal der bare køres

Derudover vil klubben have veluddannede trænere, hvor målet i løbet af nogle få år er, at 75 % af trænerne har UEFA C-1 kursus. Derudover er der investeret penge i ansættelse af en velkvalificeret børneudviklingstræner.

Nu har man planen, men der vil nok løbende opstå nye problemer, som kræver justeringer eller ekstra arbejde. Et problem lige nu er, siger Michael Staun, at det er vanskeligt at få oprettet tilbud om ekstra træning ud over de to ugentlige gange, da der ikke kan findes trænere til det. Der skal nok dukke mange børn op, men mange børn kræver mange trænere. Men Michael og Rasmus ligner nogle, som nok skal finde en løsning.

Læs mere om Formthotics påWinther Sport og Fritid.Busture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaBoldtour og Eventteamsports.comdbuSportConcept InternationalVerona CupSkaerbaekcentretSPORTIGAN I HURUP OG THISTED