Derfor tog vi en Pro-licens

af | 5 april 2022 | Artikler

Dansk Træner Union fangede i en rundspørge fem trænere, der færdiggjorde deres Pro-licens uddannelse i DBU i december 2021. De fem trænere fortæller her om deres forskellige baggrund for at træde et ekstra skridt op, hvad den nye viden skal bruges til, og hvorfor en Pro-licens er et vigtigt redskab i det daglige trænerarbejde.

I nævnte rækkefølge kan læseren hilse på Morten Bisgaard, Jannick Breuning, Steen Hansen, Hjalte Bo Nørregaard og Morten Dahm Kjærgaard.

Morten Bisgaard, U-17 cheftræner i Vejle Boldklub:

– Der var flere grunde til, at jeg tog uddannelsen. For det første er jeg nysgerrig på mere og kan godt lide at uddanne mig. Igennem sådan en Pro-licens uddannelse er der mulighed for at møde andre trænere og få inspiration. Så det er en kombination af få ny faglig viden og et nyt netværk, som er attraktivt. Og så er der selvfølgelig hele den licensmæssige del, der er et krav, hvis man vil træne visse hold på et højere niveau.

– Jeg er cheftræner for U17 i Vejle Boldklub, så på den måde har jeg ikke brug for en Pro-licens lige nu, men jeg syntes, det passede godt lige der, hvor jeg var i mit liv og i min trænerkarriere. Det giver mig jo alle muligheder på længere sigt, men jeg er glad for mit U17-trænerjob og har ingen planer lige nu om et karriereskift.

Morten Bisgaard skrev hovedopgave om Fase 1: ”Opbygningsspil mod forskellige formationer” og havde FC Helsingørs cheftræner Morten Eskesen som vejleder.

– Min hovedopgave handlede om opbygningsspillet, og hvordan man sætter det op mod forskellige formationer, og hvad der er mest fordelagtigt. På trænerkontoret i VB Parken har vi haft masser af konkrete eksempler, når vi har evalueret weekendens kampe, og det har givet anledning til mange konstruktive diskussioner og sparring, og jeg har undervejs haft stor glæde af mine trænerkolleger og Steen Thychosen i Vejle Boldklub.

– Jeg kan absolut anbefale Pro-licens til andre trænere. Ikke mindst fordi man får mulighed for at sparre og dele viden med en bred vifte af andre kollegaer i dansk klub- og elitefodbold. Det var meget givende at høre om deres hverdag og udfordringer, slutter Morten Bisgaard.

Jannick Breuning, U-19 assistenttræner og analytiker i FC København, med sit trænerdiplom. (Foto: Venligst udlånt af DBU)
Jannick Breuning, U-19 assistenttræner og analytiker i FC København, med sit trænerdiplom. (Foto: Venligst udlånt af DBU)

Jannick Breuning, U-19 assistenttræner, analytiker og brobygger mellem U19 og Superligaholdet i FC København:

– Pro-licensen var vigtig at tage for mig i forhold til at få belyst og blive udfordret på det taktiske plan i et europæisk perspektiv. Dertil er der en masse ledelseskompetence, som er interessant, i forhold til at indgå i et trænerteam, håndtere et miljø, der ikke kun handler om fodbold og have min gang på superliganiveau, hvor der er andre præmisser på spil. Og så er der selvfølgelig den anden del af det med et licenssystem, som en træner gerne skal have bestået for at opfylde forskellige kriterier. Det har givet været klubbens tanker i at understøtte mig i at tage uddannelsen.

Jannick Breuning er ikke i tvivl om, hvad han kan bruge Pro-licensen til i sin hverdag som analytiker:

– Jeg skal være skarp på samarbejdet i trænerteamet og give mine kollegaer de redskaber, der er brug for. Som analytiker skal jeg have den praktiske viden på banen og den analytiske del på plads i forhold til at udvikle og understøtte vores spillestil og kunne håndtere de udfordringer, vi støder på. Og her kan Pro-licens uddannelsen være en løftestang overfor andre. Det har i hvert fald gjort mig opmærksom på nogle ting i forhold til, hvordan, hvornår og hvor meget, jeg skal præsentere for et trænerteam i et nogle gange hektisk set-up med tre kampe om ugen. Min ambition er til stadighed at blive udfordret på det taktiske niveau og holde mig til essensen af spillet, og jeg har ingen drøm lige nu om at stå i forreste linje som Superligatræner.

Jannick Breuning skrev hovedopgave om ”opbygningsspil”, hvorvidt der på internationalt niveau er nogle systematikker på den måde, man bygger spillet op på mod forskellige typer af modstanderens pres, eller om spillerne er så dygtige, at de uden et fast aftryk selv finder løsninger. Og her fandt han efter at have analyseret tre internationale hold nogle spændende perspektiver, som han ønsker at bruge videre i sit daglige arbejde i forhold til at udvikle FC København.

– Jeg kan anbefale at tage en Pro-licens, men man skal være afklaret på forhånd med, hvor meget man vil lægge i det – forstået på den måde; hvor meget man undersøger og udfordrer sig selv i uddannelsen i de rammer, som DBU-instruktørerne stiller op og ikke mindst, hvor meget man opsøger og fordyber sig i de andre kursisttræneres erfaringer fra de andre miljøer. Man skal i høj grad reflektere over sig selv, og hvorfor man er der? Uddannelsen er jo tilrettelagt sådan, at trænerne imellem skal udvikle sig, man bliver ikke bare fodret, slutter Jannick Breuning.

Steen Hansen, nuværende sportschef for Næstved-Herlufsholm 1. divisions kvinder, med sit trænerdiplom. (Foto: Venligst udlånt af DBU)
Steen Hansen, nuværende sportschef for Næstved-Herlufsholm 1. divisions kvinder, med sit trænerdiplom. (Foto: Venligst udlånt af DBU)

Steen Hansen, sportschef for Næstved-Herlufsholm 1. divisions kvinder:

– Da jeg tilmeldte mig Pro-licens uddannelsen trænede jeg Odense Q ligakvinder, hvor jeg for alvor blev bevidst om, hvor få Pro-licenstrænere, der egentlig er tilknyttet kvindefodbolden, trods vores sigte om at nå professionelle tilstande. Så for mig er det vigtigt, at der kommer fokus på at tage det næste skridt, fokus på hvordan man træner og hvilke værktøjer, skal der til for at komme op på et højere niveau, og hvad det er for organisationer og kompetencer, som er vigtige for udviklingen. At bygge på i alt det udenfor selve fodboldtræningen. Den viden, som Pro-licens uddannelsen gav mig, sætter jeg stor pris på og er interessant for mig.

For Steen Hansen skal alle indtrykkene fra uddannelsen bundfælde sig og på sigt bruges til at komme videre med Næstved-Herlufsholms fodboldkvinder til at spille Ligafodbold. Kigger han længere ud i fremtiden kunne et udlandsophold måske godt på tale. Derfor er Pro-licensen også nødvendigt at have med i bagagen.

Steen Hansen peger samtidig på DBU’s ambitioner om at udarbejde personprofiler af hver enkelt træner til professionelt gavn:

– Min personprofil i forhold til min stab, i forhold til spillerne, og hvordan kan man bruge de værktøjer i forhold til at udvikle andre mennesker i et samarbejde og i relationer på og udenfor banen, synes jeg, at uddannelsen gav mig rigtig meget. Og dertil må jeg bare sige, at jeg har nydt de faglige indlæg og den store lyst hos mine trænerkollegaer til at dele deres viden.

Steen Hansen skrev hovedopgave i ”Hvor står kvindefodbolden 2021?” med afsæt i det kommercielle, talentudviklingen og selve spillet. Og budskabet er klart: Udviklingen for kvindefodbold i Danmark har virkelig været mærkbar og synligt både i ligaen, på spillet og på spillernes form, men selv om kvindetoget kører hurtigt i Danmark, så kører det bare endnu hurtigere i andre lande, som man gerne vil måle sig med. Så der er stadig et arbejde at gøre, hvis man vil være en del af toppen.

– Jeg kan i den grad anbefale at tage en Pro-licens. Jeg synes, at det er et stærkt personligt værktøj og et stærkt værktøj for klubberne. Jeg er overbevist om, at det er en win win for alle, slutter Steen Hansen.

Hjalte Bo Nørregaard bestod Pro-licensen i december 2021. Han er til daglig cheftræner for FC Københavns U-19 hold. (Foto: Venligst udlånt af fotograf Jan Christensen)
Hjalte Bo Nørregaard bestod Pro-licensen i december 2021. Han er til daglig cheftræner for FC Københavns U-19 hold. (Foto: Venligst udlånt af fotograf Jan Christensen)

Hjalte Bo Nørregaard, cheftræner for U19 i FC København:

– Jeg tog Pro-licensen af flere årsager. For det første for at dygtiggøre mig, søge ny viden, udvikle mig og få den højeste trænerlicens, der er mulig. Og for det andet, fordi min chef opfordrede mig til lægge flere lag på min trænererfaring. Og endelig for det tredje, fordi der er et licenssystem, man skal opfylde for at få diverse stjerner, der igen kan åbne døre for at træne på et højere niveau.

– Min ambition er at blive så dygtig som mulig, og jeg ser derfor, at en Pro-licens kan forberede mig bedst muligt og som er et springbræt til fremtiden – også hvis jeg skulle blive så dygtig og heldig engang at få chancen for at træne på et højere plan. Men karriereplaner tror jeg ikke er muligt at planlægge. For mig handler det om at være i nuet og blive så dygtig som mulig og derigennem måske gøre mig fortjent til noget mere.

Hjalte Bo Nørregaard skrev hovedopgave i VR-træning (Virtual Reality træning) og dens mulige udførlighed til træningsbanen, og hvorvidt der var en udvikling og et mønster i spillernes orientering og beslutninger. I VR-træning øver og skærper man spillerens opmærksomhed ud fra nogle forskellige scenarier og strategier i fodboldspillet, og på den måde kan man forberede spilleren til at blive dygtigere og hurtigere og tillægge sig nogle rutiner og handlemåder i en given situation på en position. Spillerne blev testet tre gange om ugen for at se, om der var en mærkbar udvikling.

– Jeg synes helt sikkert, at uddannelsen åbner op for interaktion og læring fra de andre kursister. Vi havde mange fede snakke og diskussioner, som gav mig meget nyttig med i bagagen i mit videre trænervirke.

Morten Dahm Kjærgaard, cheftræner for Aarhus Fremad, var glad for at han tog en Pro-licens uddannelse. (Foto: Venligst udlånt af Aarhus Fremad)
Morten Dahm Kjærgaard, cheftræner for Aarhus Fremad, var glad for at han tog en Pro-licens uddannelse. (Foto: Venligst udlånt af Aarhus Fremad)

Morten Dahm Kjærgaard, cheftræner for Aarhus Fremad:

– Der er flere grunde til at tage en Pro-licens uddannelse. Det, der er nemmest at få øje på, er selvfølgelig licensen, og netop at man ikke kan bestride et trænerjob på den højeste hylde i dansk og international fodbold uden en Pro-licens på cv’et. Det andet ben er naturligvis at dygtiggøre sig, blive en bedre og dygtigere træner. Vi var 17 trænere samlet, hvilket gav et godt afsæt til at dele interessant faglig viden for hinanden.

For Morten Dahm Kjærgaard var det ikke umiddelbart et krav at tage Pro-licensen i jobbet som cheftræner for Aarhus Fremad i den danske 2. division. Men som han udtrykker:

– Jeg ser uddannelsen som en vigtig videreudvikling i min trænerkarriere. Og det er selvfølgelig en kvalifikation, der kan åbne nogle nye døre, hvis andre klubber skulle vise interesse for dig som træner. Jeg kan godt lide at udfordre mig selv, tage større udfordringer og har altid været bevidst om at komme så langt, som muligt. Men siden jeg startede for godt to år siden som cheftræner i Aarhus Fremad har jeg virkelig fundet min drivkraft. Jeg er med til at forme og opbygge en klub med en langsigtet strategi og med en visionær bestyrelse. Det er det, der fylder mest og er det vigtigste lige nu.

Morten Dahm Kjærgaard skrev hovedopgave om ”fremtidens hurtige igangsætninger”, hvor han kiggede ind i en række interviews med forskellige trænere, blandt andet Viggo Jensen, Kent Nielsen og Kasper Hjulmand, hvilken retning igangsætninger af spillet går? Hvordan udviklingen er i forhold til at tage indkast og frispark langsomt eller hurtigt.

– Og her synes jeg, at der manglede fokus på de hurtigere igangsætninger. Tag for eksempel Silkeborg i Superligaen. De tager deres indkast og målspark rigtig hurtigt i deres forsøg at angribe og score mål, men også som en del af planen på at fastholde bolden, så modstanderen ikke har tid og held til at sætte en formation op til et pres.

– Jeg kan helt sikkert anbefale en Pro-licens uddannelse. Det er på mange måder et vigtigt fagligt udbytte, og dét at være samlet med så mange andre dygtige trænere giver rigtig meget input og sparring. Jeg oplever, at uddannelsen har en god tilgang og udvikling og løfter deltagerne til nye mål.

Dansk Træner Union vil gerne rette en stor tak til Morten Eskesen, trænerudvikler i DBU og cheftræner for FC Helsingør, for hjælp til artiklen.

SportConcept InternationalWinther Sport og Fritid.SPORTIGAN I HURUP OG THISTEDLæs mere om Formthotics påBoldtour og EventSkaerbaekcentretteamsports.comVerona CupdbuBusture og sportsrejser i Danmark & resten af Europa