Træner gennem 50 år og aldrig fyret

af | 30 juni 2022 | Artikler

Johnny Boddum Kristensen i Sydthy Boldklub modtog i juni måned DBU’s Sølvnål for sit mangeårige virke som fodboldtræner.

Jakob Michelsen var træner allerede som 13-årig i Tønder, da han fandt ud af, at superligaspiller blev han nok ikke, men så ville han være superligatræner. Da han skulle i erhvervspraktik på efterskolen, foregik den i Brøndby hos Ebbe Skovdahl.

Glen Riddersholm meldte allerede som 13-årig ud i klubben Sædding Guldager, at det nuværende job som børnetræner var første step mod at blive superligatræner.

Johnny Boddum Kristensen begyndte i 1968 som 13-årig som træner for begynderdrengene i Hurup i Thy.

Både Glen og Jakob måtte væk fra deres hjemegn for at kunne nå deres drømme. Jakob kom via Kolding til Aarhus. Endog til Afrika og videre til SønderjyskE i Haderslev og OB i Odense. I dag er han hos HamKam i Norge.

Glen rejste til Ikast og videre til storklubben F.C. Midtjylland og traditionsklubben AGF og var senest i Genk i Belgien.

Startede som børnetræner og derefter kun ynglinge og senior

Johnny Boddum Kristensen trænede trofast sine drenge videre i 11 år og blev derefter ynglingetrænere og seniortræner fra 1980 og er stadig seniortræner. I sine yngre år fik klubberne ikke bare en træner med også en målfarlig angriber. Træner i 50 år kun afbrudt af tre sabbatår – nødtvunget eller blot for at opleve livet uden to aftener med træning + en kamp i weekenden. Tiden blev også brugt på et seniortrænerkursus under Jens Tang Olesen, men det var ikke noget, som Johnny kunne bruge i sin trænergerning.

Jakob og Glen har på ca. 25 år været i henholdsvis 10 og 7 klubber i Danmark og udlandet. Johnny har på de 50 år kun været i 5 klubber, som alle ligger i den sydlige del af Thy.

Glen og Jakob har begge prøvet at blive fyret. Johnny har aldrig prøvet det. Heller ikke sidste år, hvor hans nuværende klub Sydthy Boldklub efter et halvt år i serie 4 rykkede tilbage til serie 5. Johnnys store idol, Morten Olsen, blev fyret i både Brøndby I.F., F.C. Köln og Ajax Amsterdam, så det må være noget andet, Johnny beundrer Morten Olsen for.

Sidste år var Johnny Boddum Kristensen træner for både damerne og herrerne. I år er der kun et damehold. (Foto: Privat)
Sidste år var Johnny Boddum Kristensen træner for både damerne og herrerne. I år er der kun et damehold. (Foto: Privat)

Damespillerne og nybegynderne har rigelig med baneplads

Da man i Sydthy skulle have et overblik over antallet af herre seniorspillere i vinter, måtte man konstatere, at der ikke ville være nok spillere, så man trak holdet. Men så er der måske et hold til næste år, siger Johnny. I et område, hvor landmændene sår om foråret og høster om efteråret og fiskerne nogle gange er på langtur, er det svært at få plads til træning og kamp. Så det betød, at fra at skulle være træner for både herrerne og damerne (af nogle kaldt kvinder), er Johnny nu kun træner for damerne. Arbejdet består i at planlægge aftenens træning, og kunsten er, under træningen at justere planen, så den passer til pigerne/damerne lige den aften.

Det sociale har været og er stadig det vigtigste i klubben. Alle der kan og vil skal have lov til at spille kampe, så når næste kamp er meldt ud, kan spillerne tilmelde sig og når listen med det antal spillere, som der er brug for, er fyldt ud, er der lukket. Men så kan man komme og overvære kampen.

Ellers er der i klubben kun begynderfodbold ledet af to pædagoger med helt op til 40 spillere. Fiskere er jo eksperter i noget med net, så selvfølgelig har de lavet en minibane omkranset af ¾ meter højt net med de obligatoriske to mål. En meget populær bane blandt de små ifølge Johnny.

Sydthy er en sammenlægning af klubberne i Ydby og Gettrup i 1986. Kunne man skrue tiden tilbage, skulle man ifølge Johnny måske have været lidt mere aktiv for at få Agger og Vestervig med i samarbejdet for at kunne have lidt flere medlemmer som modvægt til Hurup.

Med to jubilæer kunne man holde en stor fest

I 2021 skulle man have fejret klubbens 35-års jubilæum. Det forhindrede Coronaen, men det fik man så heldigvis mulighed for i år, og selv om Johnny kun har været træner i klubben siden 2019, blev det lørdag d. 18. juni til en dobbelt fest: 35 år for klubben og 50 år for Johnny. Et flot signal at sende fra en klub, som vægter det sociale over alt. I løbet af dagen dukkede 150 mennesker op, heriblandt en repræsentant for DBU med diplom og sølvnål til Johnny for de 50 års arbejde. Fra DTU kom naturligvis Michael Brandt med en gave og en lille tale for Johnnys nuværende arbejde som juridisk vejleder for trænerne i DTU. Dagen sluttede med en fest for 40 mennesker i det hyggelige klubhus.

Når man som træner føler sig godt tilpas i en klub, behøver man ikke en kontrakt med pligter og rettigheder. Man hjælper til der, hvor der er et behov. Måske kan man formidle kontakt til en ny sponsor, hjælpe til, når der skal males, repareres eller bygges til eller – som Johnny f. eks – tegne klubbens logo.

Johnny blev i Sydthy og vil hellere bruge tid på græsset end på vejene

Om det er tilfældigt, at Glen og Jakob er blevet superligatrænere og har træning som deres levebrød? Det er det næppe. Man har en drøm eller et mål i livet, og med vilje og lidt held skal man nok nå målet. Om det er tilfældigt, at Johnny er blevet i den sydlige del af Thy som træner? Som ung fodboldspiller havde AGF’s talentspejder, Henry From, som stod på mål, da Danmark vandt Olympisk sølv i Rom i 1960 efter nederlag på 3 – 1 til Jugoslavien i finalen, forsøgt at hente Johnny til klubben i Aarhus ikke bare én gang. Men Johnny blev i Hurup. Han siger selv, at han på dette tidspunkt ikke var klar til at forlade byen, og hvis han var taget til storbyen, ville han være vendt tilbage til Thy.

Den succes og berømmelse man måske kan få i storbyen eller i udlandet, kan ikke måle sig med velværet blandt de mennesker, som man arbejder sammen med, er sammen med i fritiden eller møder på sin vej i hverdagen. Og mon ikke Johnny kan bruge en masse tid med at kigge sine mapper med billeder, holdopstillinger, kampreferater m.m. igennem?

SportConcept InternationalSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDSkaerbaekcentretdbuVerona CupWinther Sport og Fritid.Busture og sportsrejser i Danmark & resten af Europateamsports.comBoldtour og EventLæs mere om Formthotics på