Thomas Frank Årets Træner 2020

af | 14 juni 2021 | Årets træner

Det er kenderne af fodbold, som stemmer på, hvem der skal være årets træner i Danmark. Derfor er det trænerne i de øverste rækker samt landstrænerne, der afgiver deres stemme ved årsskiftet. De fire med flest stemmer var for 2020 Brian Priske, Thomas Frank, Niels Frederiksen og David Nielsen. I de sidste fem år er pokalen kun én gang blevet vundet af en dansk træner for en dansk klub. Det var i 2017, hvor Kasper Hjulmand FCN vandt prisen. I tre år var det to nordmænd, der vandt prisen som trænere for danske hold, Ståle Solbakken og Åge Hareide. Sidste år blev det så en dansk træner for en udenlandsk klub.

Skal man kåre Årets Spiller i Danmark fyldes kandidatlisterne op af spillere, som tjener deres daglige brød i udlandet. Ikke mange danske trænere i udlandet har som Thomas Frank skabt opmærksomhed om deres arbejde i videre kredse. Suverænt mest begejstret for danske trænere har Færøerne været, idet de har haft adskillige landstrænere og trænere i den bedste række med dansk pas. Vi må heller ikke glemme, at der har været danske landstrænere på Grønland, Fiji og i Tanzania. Men det er nok heller ikke disse jobs, som skaber omtale i den store verden!

Danske trænere uden for Danmark

Går vi nogle årtier tilbage husker vi dog Morten Olsen i Köln og Ajax, Ebbe Skovdal i Benfica og Aberdeen, Michael Laudrup i bl.a. Swansea, Getafe, Spartak Moskva og Mallorca, Lars Søndergaard i Østrig og Kenneth Brylle i Belgien.

Fra de senere år erindrer vi Kasper Hjulmand i Mainz og Mads Davidsen i Kina, aktuelt er der Jon Dahl Thomasson i Malmø FF og Bo Svensson i Mainz, mens Brian Priske begynder i Royal Antwerp.

Nogle af disse trænere kom til klubber, som lå ganske højt på den europæiske eller nationale rangliste, og nogle af dem har ganske givet kunne bruge deres aktive karriere til et spring over i trænerkarrieren efter at have høstet trænererfaring i den mellemliggende periode i andre klubber.

Thomas Franks vej til Premier League

Thomas Frank har sammenlignet med mange af de ovennævnte danske trænere i udlandet haft en noget anderledes karriere. Han startede som træner for U8 og U12 i Frederiksværk, blev U14, U16 og U18 træner i Hvidovre inden han blev ITU-træner i B93 og Lyngby. Efter tre år i Brøndby blev han 2016 – 19 assistenttræner i Brentford F.C. og derefter ansat som Head Coach. Klubben har de sidste 70 år været en typisk klub i den tredje- eller fjerdebedste række beliggende i den vestlige del af London.

Allerede den første sæson med Thomas Frank som cheftræner – 2020 – spillede klubben oprykningskampe til Premier League. Men i år lykkedes det med den afgørende sejr på 2 – 0 over Swansea (Laudrups gamle klub). At offentliggørelsen som Årets Træner faldt sammen med den dag, hvor oprykningen lykkedes er nok fin timing. Når en oprykning til den bedste rækker giver en ekstra indtægt på mellem en og halvanden mia. kroner, kan man jo godt forstå, der jubles i Brentford.

Danskerklub i England

Brentford har ikke blot fået Danish Dynamit i form af Thomas Frank: Rasmus Ankersen er sportsdirektør og Brian Riemer er assistenttræner. Yderligere er der 7 danske spillere, som er på eller tæt på startelveren, så spillestilen har fået et dansk tilsnit, som har skaffet oprykning. Traditionelt har oprykkerne det svært i England, men den mere boldbesiddende og offensive spillestil, end man normalt ser i England, kan måske skabe uro i de andre klubber. I FA-Cuppen blev Brentford først slået ud med 0-1 i 4. runde, da de mødte Leicester, som hører til i toppen. Så vi har noget at glæde os til fra danskerklubben.   

Læs mere om Formthotics påWinther Sport og Fritid.SPORTIGAN I HURUP OG THISTEDSkaerbaekcentretVerona CupBoldtour og EventBusture og sportsrejser i Danmark & resten af Europateamsports.comSportConcept Internationaldbu