EM i fodbold er sport og politik

af | 28 juni 2021 | Artikler

Skal politikerne lægge pres på Qatar for at få dem til at ændre deres menneskerettigheder? Svaret i Danmark er ofte: Nej, vi skal ikke blande sport og politik sammen. Desuden er der den fare, at de danske idrætsudøvere bliver forhindret i at deltage mange år frem. Derfor gør man intet.

Det, at man vælger at sige, at det igangværende EM i fodbold ikke må blande politik og sport sammen, åbner en ladeport for lande med autoritære regimer. EM storfinansieres af Rusland, Kina og Qatar, siger man. Det er lande, som løbende bliver udsat for pres fra vestlige politikere og derfor bliver placeret i en defensiv position, da deres manglende respekt for menneskerettighederne bliver omtalt i de vestlige medier.

Nu ser de EM i fodbold som en mulighed for at promovere sig selv eller at købe aflad, idet man får direkte kontakt til de vestlige befolkninger uden om deres regeringer, som jo ikke vil blande politik ind i sporten, har de sagt.

Kina, Rusland og Qatar er storsponsorer

Kan Uefa tilbyde den rigtige branding af varerne, ses de af en kæmpe stor skare af mulige købere. Sponsorerne i Rusland, Kina og Qatar har masser af penge, så de skal bare forlange og betale, så adlyder Uefa. Qatar Airways er oprettet af den kongelige familie dvs. et statsfirma, Gazprom er startet i ministerierne og er det største firma i Rusland, med garanteret tæt kontakt til Putin. Tik Tok og Hirsense kan ikke eksistere i Kina uden statsstyring.

Når Uefa indgår aftaler med disse fire firmaer eller tre lande, må det være, fordi man respekterer hinanden og værdsætter hinandens værdier. Man kan vel næppe forestille sig, at to parter indgår et samarbejde med diametralt modsatte værdier!!

Menneskerettighederne ses der stort på

Vi har nok alle hørt om de mange dødsfald blandt migrantarbejdere, som skal bygge stadions til det kommende VM i Qatar, samt om grove overtrædelser af menneskerettighederne internt for at bevare det feudale system.

Aftalen med Kina ved overdragelsen af Hongkong ved årtusindskiftet var ”Et land. To styreformer”, men den aftale er Kina gradvist ved at nedbryde ved at ødelægge det demokratiske liv, som Hongkong-kineserne har valgt at leve under. Uigurerne skal heller ikke have lov til at fortsætte deres kultur. De bliver tvunget til omskoling til kinesisk kultur.

Rusland erobrede Krim fra Ukraine. Flere mystiske dødsfald blandt regeringskritiske russere, forsøg på påvirkning af valg i USA, manglende demokratisk styre, militære provokationer, IT-hacking osv. er ord, der forbindes med Rusland.

Disse tre lande vil man øjensynligt gerne promovere gennem EM. Måske var det nemesis der ramte Rusland, da Danmark vandt 4 – 1 og sendte dem hjem.

Mangler Uefa et værdigrundlag?

München ville sende et vigtigt signal om menneskerettigheder ved at lyse stadion op i regnbuefarverne, men her sagde Uefa nej. Derved støttede Uefa Viktor Orban og hans ligesindede, men skuffede sikkert en masse ungarske modstandere af Orban. Er det ikke at føre politik? Øjensynligt ikke, når det er ledernes politik, man følger.

Der er måske lavet en detaljeret drejebog afstemt med sponsorerne, og den må ikke ændres, for ellers overholder man ikke aftalen, som er indgået. Noget kunne tyde på det efter afbrydelsen af kampen mellem   Finland og Danmark. Enten spiller I kampen færdig nu eller I ”får lov” til spille i morgen kl. 12.00. Rystende!! Her drejer det sig om anstændighed, empati og nærvær. Det er også ganske almindelige mennesker, som tilskuere og spillere beder for, græder over, ikke kan falde i søvn over af bare nervøsitet, som man skal være Uefa for.

Boldtour og EventdbuBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSportConcept InternationalLæs mere om Formthotics påWinther Sport og Fritid.SkaerbaekcentretSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDteamsports.comVerona Cup