Superligatræneren fra Feldborg

af | 20 december 2022 | DTU info

Tæt på, hvor hovedvejene mellem Skive og Herning og mellem Holstebro og Viborg krydser hinanden, ligger de to små byer Feldborg og Haderup med henholdsvis 549 og 637 beboere. Helt tilbage til 1970 sluttede idrætsforeningerne sig sammen til FHIF men bevarede fodboldbanerne i begge byer og fordelte også træning og kampe på begge steder. Kun på den måde kunne man levere et tilfredsstillende tilbud til voksne og børn, som ønskede at spille fodbold. I dag har man to seniorhold og børne- og ungdomshold op til 15-16 år.

Det var her i Feldborg tidligere superligatræner i Viborg F.F. og AaB, Lars Friis voksede op. Det samme gjorde Jens Nedergaard, som dog var et par år yngre, men han er øjensynligt den eneste, der husker tilbage til 80’erne, hvor de begge spillede børnefodbold i klubben. Meget passende boede de begge to som naboer til fodboldanlægget, hvor der også senere er kommet en hal til. Dengang havde man jo ikke en mobiltelefon, som skulle passes, og når man ser ud over byen, kan man jo godt forstå, at der var én ting, som kunne samle børnene: Fodboldspillet. Ikke noget med hegn omkring en kunstgræsbane. Nej, der var masser af græs til alle, der ville være med.

Fodboldtræningen er for alle børn i Feldborg

Fodboldtræningen er for alle børn i Feldborg

Mange timer sammen med en bold

Jens Nedergaard husker Lars Friis som en ikke specielt hurtig eller fysisk stor spiller, men med sin flid var han en teknisk og robust meget dygtig spiller. Jens kunne forestille sig, at teknikken var blevet udviklet af Lars selv gennem sine mange timer med bolden og ikke som et resultat af målrettet trænerarbejde. Lars kom fra et sted, hvor man skulle være flittig for at opnå noget. Jens husker ham også som en særdeles vellidt og behagelig spiller, som senere spillede i midterforsvaret eller på midtbanen.

Lars fortsatte med at spille børne- og ungdomsfodbold i klubben til han skulle på efterskole et års tid ikke langt hjemmefra, og her skiftede han til den lidt større klub lige syd for Holstebro, Aulum. Efter skolegangen tog han på HG og uddannede sig til lagerarbejder samtidig med, at han tilbragte de tre sidste ungdomsår på 1. holdene (Dengang junior og ynglinge) i Ikast, hvilket var før Ikast og Herning blev til F.C. Midtjylland.

Ungdomsspiller på højeste niveau

Efter tiden som ungdomsspiller i Ikast måtte Lars Friis tage en beslutning om, hvor han ville begynde sin seniorkarriere. Valget faldt på barneklubben Feldborg-Haderup I.F. og spillede seriefodbold der, inden han blev udsat for en korsbåndsskade, så han stoppede som spiller som 23-årig. Men allerede inden da var han begyndt på sin trænergerning, idet han var træner for – såvidt Jens husker – drenge juniorholdet i FHIF. Ledelsen har måske kunnet se noget potentiale i Lars Friis som træner, for det er meget sjældent, at man får lov til at begynde med et ungdomshold. Det normale for de andre superligatræneres debut som trænere er for et – som det hed dengang – lilleputhold, hvis man ikke lige har en fin spillerkarriere og starter som seniortræner.

Mens Lars var træner i Feldborg, begyndte han sammen med Jens Nedergaard på DBU’s træneruddannelse, som så er fortsat til og med P-licensen.

Som 23-årig i 1999 var det slut for Lars med fodbold i Feldborg, for turen gik sydpå til Ikast/F.C. Midtjylland, hvor han var i hele 16 år. Derefter kaldte AGF ad to gange, Brentford, Viborg og AaB.

Ud over masser af plads udendørs er der også en hal til de 549 indbyggere i Feldborg

Ud over masser af plads udendørs er der også en hal til de 549 indbyggere i Feldborg

Fra Feldborg til Aalborg til Prag efter jul

Fælles for Lars Friis og Jens Nedergaard er, at de begge var børn i Feldborg, at de begge stiftede familie i Feldborg og, at de i dag begge har forladt klubben og byen. Lars er flyttet til Aalborg, mens Jens er flyttet til Holstebro. En fælles interesse har de dog: Fodbold. Så ganske naturligt besøgte Jens Lars, da han var assistenttræner for Thomas Frank i Brentford. Mens Jens Nedergaard har tabt sit hjerte til Manchester United og er faldet for engelsk fodbold, kunne Lars Friis med ro i sindet vente på, hvad der snart ville dukke op af tilbud. De første tilbud har øjensynligt været der, men det første var ikke nødvendigvis det bedste. Det bedste kom fra Sparta Prags cheftræner Brian Priske, som Lars Friis nu kan genoptage samarbejdet med fra F.C. Midtjylland-tiden.

 

 

 

teamsports.comSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSportConcept InternationalSkaerbaekcentretWinther Sport og Fritid.Verona CupBoldtour og EventdbuLæs mere om Formthotics på