Sportspharma leverer hurtigt det, vi skal bruge.

af | 20 marts 2024 | Artikler

EmCare Sundhed har centre i Esbjerg, Varde, Oksbøl samt en nyopført Eliteklinik i tilknytning til Padel Court i Esbjerg og tilbyder at udvikle sundheden i virksomheder, i foreninger og for private. EfB, Team Esbjerg og Ribe Esbjerg Håndbold er nogle af samarbejdspartnerne. Kevin Pedersen startede karrieren som assistens fysioterapeut ved førsteholdet, med ansvar for sundhedssektoren omkring Akademiets spillere, mens han nu bærer det daglige ansvar for sundhedssektoren ved førsteholdet. Han er en del af et større team bestående af fysioterapeuter, læger og ortopædkirurg som sammen udgør sundhedssektoren omkring EfB.

Ømhed og smerte hører med til livet. Ligegyldig om det opstår på arbejde, i hjemmet, i fritiden eller i elitesportsport er det noget de fleste vil opleve i større eller mindre omfang. Mange folk tolker smerter som noget farligt, eller indikation på skade. Det kan det være, men ofte er det ganske ufarligt.

Mange tror at Fysioterapeuter blot masserer ømme muskler, men de er faktisk uddannet i at tolke på smerter i al sin kompleksitet. Smerte kan være svært at blive klog på for den almene borger, og somme tider har man behov for hjælp af specialister – fysioterapeuter – til at forstå og tilrettelægge en behandlingsplan. En 30-årig fodboldspiller, som mærker en ømhed i låret efter en søndagskamp, ved måske godt hvilken behandling, der skal til straks efter kampen, og hvad der skal til om mandagen for at være klar til træning om tirsdagen. For en 19-årig, som oplever det samme, kan ømheden måske give anledning til bekymring. Har jeg fået en skade? Er det mon alvorligt? Hvad kan det have af betydning for min plads på holdet? Tro det eller lad vær, men mange af disse tanker kan påvirke smerteoplevelsen i en negativ retning. Ømhed og smerte er individuelt, og skal tolkes i dens kontekst. Fysisk og mental tilstand, erfaringer med skader, livsstil, alder og meget mere. OB’s Bjørn Paulsen vil helst træne på græsbaner, for – som han siger – kunstgræs er ikke så godt for os ældres rygge, knæ og ankler.

En lige afsluttet træningstur til Tyrkiet gav ham muligheden for at opleve spillerne under andre vilkår end normalt derhjemme. I en hård belastningssport som fodbold, som er bygget op omkring daglige rutiner, kan kroppen let registrere små ændringer fra det normale fx kunstgræs contra almindeligt græs, tørt contra vådt underlag, morgen- contra aftentræning, om man er A- eller B-menneske, kulde og regn contra varme og sol osv. Endelig er smerteoplevelsen forskellig fra person til person, fortæller Kevin, så man ikke bare kan vurdere skadens alvor ved at kigge på spilleren.

Har vi mon ikke set spillere blive tacklet, falde til jorden og tage sig til hovedet, hvor slow motion bagefter blot viser en lovlig tackling!! Dialogen med spilleren efterfulgt af hurtig behandling er første trin.

Kevin fortæller, at det for mange synes ulogisk, at han er fysioterapeut for et fodboldhold, for han interesserer sig slet ikke for fodbold. Han er dog betaget af den passion som både spillere og trænere udviser for sporten, for den kan han tydeligt genkende i hans egen passion for sit fag. Han ønsker selvfølgelig aldrig at se sine spillere blive skadet, men når det sker, er det der han får lov at gøre det han er bedst til. Det er måden han kan bidrage til holdet. En stor del af hans arbejde, består i at gøre mennesker klar til at spille fodbold. Men har vi ikke nogle gange set hele holdets bænk rejse sig op og råbe på straffe efter dommeren. I så fald kan man jo spørge, om fx ikke fysioterapeuterne har deres fokus et forkert sted. Har man fokus på nærkontakterne mellem modstanderne på banen, kan man sikkert bedre vurdere evt. skader på stedet.

Kevin Pedersen er ansvarlig for sundhedssektoren omkring EfB
Kevin Pedersen er ansvarlig for sundhedssektoren omkring EfB

I EfB har Kevin og resten af sundhedsstaben et godt samarbejde med trænerstaben, hvor de dagligt evaluerer alvoren af de skavanker spillerne må møde ind med, for derefter at vidererapportere det de finder relevant. På den måde skal trænerne kun tage højde for de, som må have behov for dosering eller aflastning i et mindre eller større omfang. Det vigtigste samarbejde, hvor tillid er afgørende, er mellem den enkelte spiller og fysioterapeuterne. Tiden som fysioterapeut i Akademiet har sikkert været af stor betydning for arbejdet, da tålmodighed ofte er noget, som vokser med alderen. Den unge spiller føler, han er klar til at spille, men har ingen fornemmelse for risikoen for tilbagefald. Den ældre spiller har måske mere erfaring og forståelse for hvad det indebærer at vende retur efter en skade. For selvom ingen ønsker en skade, er der en masse at lære om sig selv og sin krop under et genoptræningsforløb. Fysioterapeuten lærer også meget om spilleren og omvendt, hvilket kan være enormt gavnligt både under og efter en skadesperiode. Den gode relation er det vigtigste vi har, til at forstå og hjælpe hinanden i mål og den kommer ikke af sig selv, fortæller Kevin.

En genoptræning kan somme tider være lang, og indebære frustrationer og bekymringer hos spilleren, og der kan det være svært for spilleren altid at bevare et positivt syn. Han kan tvivle på, om han nogen sinde bliver i stand til at præstere på samme niveau igen, og om der er en plads til ham på holdet når han kommer retur. Når han endelig nærmer sig sit gamle niveau, kan frygten for at få samme skade igen begynde at dukke op. Under hele denne proces er fysioterapeuten den person, som både skal indgyde tålmodighed men også håb.

Boldtour og EventdbuSportConcept InternationalSkaerbaekcentretVerona CupSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDLæs mere om Formthotics påteamsports.comBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaWinther Sport og Fritid.