Forlod Brøndby I.F. som målmand og vendte tilbage som målmandstræner

af | 13 marts 2024 | Artikler

I 2001 tegnede Casper Ankergren kontrakt med Brøndby I.F. og måtte køre fra Køge til Brøndby som målmand. I dag bor Casper med kone og to børn i eget hus i Køge og kører til Brøndby som målmandstræner. Nu er ringen ligesom sluttet, og Ankergren har været på en begivenhedsrig rejse, men nu er han på en anden spændende rejse med Brøndbys tre målmænd: Den 40-årige Thomas Mikkelsen, den 22-årige Jonathan Ægidius og 27-årige Patrick Pentz. Sidstnævnte er østriger, som blev lejet i Bayer Leverkusen, da Mads Hermansen blev solgt, og aftalen gælder kun frem til sommerferien. Casper Ankergren tager det helt cool og arbejder videre med at dygtiggøre Pentz, da det jo er kampene i foråret, som er interessante lige nu. Tilskuerne har for nylig efter 1 – 0 sejren over Midtjylland klart meldt ud, at de vil have Pentz ”fire år mere”. Pentz omtaler også både klubben og ”Anker” meget positivt.

Selv om de tre målmænd er på tre forskellige stadier både i deres liv og i klubben, er det vigtigt for Casper, at han har et nært forhold til hver enkelt, så man har tillid til hinanden. Gensidig respekt er en forudsætning for, at en målmand både udvikler sig og kan præstere på højeste niveau.

3 målmænd på 3 forskellige stadier

At kunne arbejde videre med de tre forskellige målmandstyper efter ferien ville sikkert være det ønskværdigste for Casper. Thomas Mikkelsen er den, der trækker træningskulturen op, da han som ”den gamle mand” da ikke skal slippe lettere gennem øvelserne, fortæller Casper, mens Jonathan er den unge, der skal arbejde sig gennem en længere proces for at nærme sig Superliganiveauet. Pentz er hentet til klubben for at være den, der hele tiden er klar til næste kamp. Han skal blive dygtigere med egne færdigheder, men også være godt forberedt til mødet med netop den klub, som står på programmet i næste runde.

Møder man AGF, ved man, at de er stærke i dødbolde. Casper har samlet ca. 20 minutters video om modstanderne, hvor man ser modstandernes placering i feltet. Fx hvem står ved forreste stolpe. Spørg blot OB om, hvor farligt det kan være at give AGF et hjørnespark! Man snakker om forventet opstilling. Er der spillere, som har karantæne? Er der typer, som kan være kampafgørende osv. Derefter finder man en løsning på, hvordan man undgår at komme i problemer. Indsamling af data om modstanderne fylder efterhånden en hel del i målmandstrænerens arbejde.

Først målmandstræning alene og derefter fælles træning

Tirsdag og onsdag er fridage i Brøndby. Også dagen før en kamp møder man ind til træning. Det officielle starttidspunkt for træningen er kl. 11.00, men Casper Ankergren begynder træningen med målmændene noget før fx kl. 10.15, hvor han har dem alene, og efter aftale med cheftræneren, Jesper Sørensen, tilslutter målmændene sig de øvrige spillere senere.

Blandt andet for at få en sammenhængende tråd i målmandstræningen deltager U19 og U17 målmændene også undertiden i den fælles træning.

Casper Ankergren, målmandstræner i Brøndby IF
Casper Ankergren, målmandstræner i Brøndby IF

14 år i England

Da Casper Ankergren nærmede sig de 26 år og de sidste år havde kæmpet en jævnbyrdig kamp med Karim Zaza om pladsen i målet, mens klubben oven i købet havde købt Stephan Andersen som erstatning for Karim Zaza, tog han en beslutning om at prøve noget andet end Brøndby I.F.  I 2007 flyttede han til England, hvor han først var 4 år i Midtengland i Leeds. Derefter fulgte 6 år ved den engelske sydkyst i Brighton som målmand efterfulgt af 4 år som målmandstræner, hvor der også var en assistent målmandstræner. Et ophold i verdens bedste fodboldland, som sikkert har bragt noget nyt impuls til den lille danske fodboldverden. Han erhvervede sig UEFA B licensen for både trænere og målmandstrænere.

Mens vi herhjemme oplever, at trænerne kommer og går efter få år, og målmandstrænerne bliver lang tid i samme klub, fortæller Casper, at det i England er meget normalt, at træneren tager assistenttrænere, scouts, målmandstrænere, analytikere osv. med sig til en ny klub. Dette ser vi jo også i en del af de store klubber i Europa i dag. Casper fortæller, at Chelsea hentede hele Brightons trænerstab, men det gav til gengæld Brighton mulighed for at hente folk op fra egen ungdomsafdeling og starte med et nyt team omkring holdet.

Hus i Køge og job i Brøndby var den perfekte tilbagevenden til Danmark

Det blev til 14 gode år i England, fortæller Casper Ankergren, men allerede året før han forlod England, tog konen og de to børn tilbage til Danmark, da datteren havde behov for at være sammen med danske veninder, så familien købte hus i Køge. Caspers planlagte besøg hos familien blev noget problematisk på grund af coronaen, så det blev til få besøg.

Beslutningen om at vende hjem var taget, og hus og familie ventede på Caspers ankomst. I efteråret 2021 havde Brøndbys daværende målmandstræner, Claus Fallentin, et ønske om at stoppe og med virkning fra 1. oktober var Casper ansat, hvilket han så nu har været i to et halvt år. De første ni kampe med Casper som målmandstræner vandt de, fortæller han. Knap så godt gik det så i det kommende forår, indrømmer han!! Med to et halvt år på bagen som målmandstræner i en klub i Danmark, er Casper en superligamålmandstræner med kort anciennitet men med en kæmpe erfaring.

SPORTIGAN I HURUP OG THISTEDSkaerbaekcentretBusture og sportsrejser i Danmark & resten af Europateamsports.comVerona CupWinther Sport og Fritid.Læs mere om Formthotics påBoldtour og EventdbuSportConcept International