Skal Rusland udelukkes for al sport?

af | 26 februar 2022 | DTU info

”Kyl Rusland ud af turneringerne”, siger GOG’s håndboldcheftræner, Nicolej Krickau, om Ruslands besættelse af Ukraine.

Kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensen erklærer, at regeringen vil udelukke Rusland fra al sport. Hun har ellers holdt sig til, at ”sport er sport og politik er politik”, men Ruslands aggression viser tydeligt, at sådan er virkeligheden ikke.

I EU og i Nato har landene vist en utrolig vilje til at stå sammen om reaktionerne mod Rusland. Tysklands udmelding om, at gasledningen fra Rusland var sat på stand by, var et væsentligt bidrag, som Rusland måske havde håbet på, ikke ville kunne lykkes. England gav landings- og startforbud til russiske fly på engelsk grund og Schalke 04 fjernede straks deres Gazprom-reklamer fra spillertøjet.

Alle ved, at vi kan gå en svær tid i møde økonomisk. Pandemien har lagt grunden til problemerne, og krigen kan forværre den økonomiske situation. Men det er utrolig glædeligt, at vi i Europa vurderer folks frihed til selv at bestemme så højt, at vi godt vil yde vores for at hjælpe vore venner i Europa.

Der er allerede meldt ud, at Formel 1-løbet i Rusland d. 25. september er aflyst. Ligesom Rusland er udelukket fra forårets European Song Contest (melodigrand-prix) – i øvrigt sammen med Belarus.

UEFA har flyttet Champions League finalen d. 28. maj fra Skt. Petersborg, som for øvrigt er Putins fødeby, til Paris. Alle kampe i UEFA-regi flyttes fra Rusland til neutral bane. Sidste russiske hold, Spartak Moskva, fortsætter i Europa League, men spiller ikke hjemme.

Allerede d. 24. marts spiller Polen kvalifikationskamp til VM i Qatar mod Rusland i Moskva. Polen har sagt, at de ikke kommer til Moskva. Her er problemet ikke UEFA’s, men FIFA’s.

Et problem for UEFA og for øvrigt mange klubber er, at de har store sponsoraftaler med Gazprom, som især er kendt for leverance af gas til Europa. Det vil jo sige, at Gazprom tjener penge på forbrugerne i Europa og giver dem til UEFA og storklubberne i Europa. En sponsor har brug for synlighed for at sælge en vare eller en ydelse. Gazprom er statens/Putins, så man promoverer Ruslands top. UEFA meldte intet ud om samarbejdet med Gazprom, for de tør nok ikke. Pengene er vigtigere end en human politik!!

Ønsker vi som Krickau og Halsboe-Jørgensen siger, så er det politikerne i EU, som må træde frem og reagere. Idrætslederne har ikke modet. Udelukkelse af russerne for al sport rammer både udøverne og de sportsinteresserede, men den kan forstærke en begyndende uro i den russiske befolkning, hvor vi har set sporadiske protester. Putin har presset sig selv op i et hjørne, hvor han ikke vil have nogen let vej tilbage.

Denne klumme er forfattet fredag, den 25. februar, og der tages forbehold for, at situationen kan have ændret sig.

Boldtour og Eventteamsports.comSkaerbaekcentretBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaVerona CupSportConcept InternationalWinther Sport og Fritid.SPORTIGAN I HURUP OG THISTEDLæs mere om Formthotics pådbu