Boldklubben Vejle Kammeraterne følger op på DBU’s initiativ

af | 13 februar 2022 | Artikler

Boldklubben Kammeraterne har indgået et samarbejde med Get2Sport om dels at få læst og forstået indholdet af DBU’s vision om at få skabt verdens bedste børnefodbold dels at få indholdet udmøntet i praktisk træning på banerne. Get2Sport samarbejder med DIF om at styrke de frivilliges vilkår og muligheder for at drive idræt i de mest udsatte boligområder. Bk. Kammeraterne er klubben for de mennesker, som bor i Søndermarken i den sydlige del af Vejle, og her udgør børn af fremmed oprindelse op imod ca. en tredjedel af det samlede antal børn.

Som formand for ungdomsafdelingen, som dækker børn og unge, bliver Frank Rosenquist en central person. Han forventer, at man snart får et møde med Get2Sport, hvor man bliver enige om midler og mål med samarbejdet og får tilknyttet en person, som vil kunne fungere som vejleder for trænerne.

Allerede for to år siden indgik klubben en aftale med en børnetrænerudvikler, men projektet stoppede. Erfaringerne derfra har fået Frank til at beslutte, at ansættelse af en trænerudvikler er ikke nok. Man må også kigge på strukturen i klubben for at få optimalt udbytte af ændringen.

Også hos Kammeraterne er forældretrænere løsningen

Frank har selv været forældretræner for sin egen søn, til sønnen blev ca. 12 år, men så blev han klar over, at det var tiden til, at det skulle være slut. Far og søn havde behov for at have hver deres fritidsliv. Det forhindrede ham dog ikke i at se alle sønnens kampe. I Boldklubben Kammeraterne har man også store problemer med at finde trænere og for øvrigt ledere. Så løsningen her er også forældretrænere, men derudover har man 5 ungdomsspillere som assistenttrænere.

Klubbens ledelsesstruktur er sådan, at der under bestyrelsen er et ungdomsudvalg på 5 personer, hvor Frank som bestyrelsesvalgt ungdomsformand en én af de 5. Disse 5 personer har så ansvaret for én eller flere årgange. Frank har fx ansvaret for de 3 ældste årgange. Derunder er der så én træner for én årgang. Det har den fordel for spillerne, at de er sammen med deres skolekammerater i al træning. Det har også den fordel, at hvis der mangler en eller et par spillere på en årgang til kamp, får et par spillere på det underliggende hold chancen for at afprøve sig på et lidt højere niveau. Men systemet er for sårbart og for bindende for træneren, siger Frank.

Trænerudvikling skal ske i et fællesskab

Hans plan i forbindelse med samarbejdet med Get2Sport er at dele holdene op i fire hovedgrupper: Dem, der spiller: 3-mands, 5-mands, 8-mands og 11-mands. Det vil gøre det lettere for trænerudvikleren, når der kun er 4 fokusområder, man bliver som træner ikke så bundet, da det er lettere at finde en ”vikar” blandt de andre trænere, når der trænes samtidig og spillerne kommer til at få flere fodboldkammerater. Trænerudviklerens effekt vil blive større, når han skal udvikle en gruppe i stedet for kun én træner, da trænerne kommer til at planlægge sammen. Man vil aldrig kunne komme til at udvikle en klub, hvis hver enkelt træner kun tænker på sit eget hold og bedst selv ved, hvad der er godt for holdet.

Der er trods en hal ca. 500 meter fra klubbens anlæg ikke mulighed for indendørs fodbold, så i december og januar er der lukket for træning. Her kan trænerne så få ro til at forberede træningen. Til gengæld har man lige fået en fantastisk kunstbane, som man godt kunne tjene lidt penge på at udleje, men der er efterhånden så mange kunstbaner, at den indtægt må skrottes. Bk. Kammeraterne kalder sig boldklubben for beboerne i Søndermarken, og det er ikke bare tomme ord, for man ser faktisk helst, at banerne – og altså især kunstbanen – bliver brugt hele dagen. Om man er medlem eller ej er ligegyldigt. Man skal bare overholde de regler, som står på lågerne ind til banen. For øvrigt er hegnet rundt om banen så lavt, at det signalerer ”Kom bare ind!!”

Masser af fodboldglæde hos ungdommen i Søndermarken i den sydlige del af Vejle. (Foto: Boldklub Vejle Kammeraterne)
Masser af fodboldglæde hos ungdommen i Søndermarken i den sydlige del af Vejle. (Foto: Boldklubben Vejle Kammeraterne)

Fodboldafdelingen kan også være en del af noget større

Kammeraterne har ud over kunstbanen, græsbaner, et klubhus med en flot udsigt ud over terrassen foran banen og en dejlig stor kantine. Omklædningsrummene kunne måske trænge til lidt vedligeholdelse, mener Frank. Men man kunne måske blive lidt bekymret for, om Corona har betydet, at omklædning er noget, man foretager hjemmefra!!!

Bk. Kammeraterne har selv måttet skaffe pengene til kunstbanen, og så vil nogle nok sige, at så har de ikke overskud til mere. Men Frank ser meget gerne, at klubben også tilbød sig i et samarbejde med de klubber i Søndermarken, som har deres aktiviteter i og ved hallen. Hvis man lavede fælles aktiviteter, hvor alle afdelinger bakkede op med mandskab, ville det skabe større synlighed i området og dermed også indbringe flere penge og måske også få nogle flere indvandrerfamilier til at lade sig integrere i det danske foreningsliv.

Jo mere attraktivt fritidslivet bliver, jo større er chancen for, at børnene bruger deres fritid der frem for at søge til andre klubber.

teamsports.comSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDWinther Sport og Fritid.Busture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaVerona CupSportConcept InternationaldbuSkaerbaekcentretBoldtour og EventLæs mere om Formthotics på