OB’s U19-hold topper Ligaen

af | 15 december 2019 | Overgang fra ungdom til senior træner

Med kun ét nederlag og kun én uafgjort topper OB klart U19-ligaen. Den bedste placering i lang tid for klubben. Teknisk chef/ Head of coaching, Tonny Hermansen, er stolt over denne placering, som er et produkt af det arbejde, der er blevet sat i søen for et par år siden, men det kræver hårdt arbejde at fastholde denne placering, hvilket de i foråret skal hjælpe spillerne med at håndtere, siger han. Han har utvivlsomt medbragt en masse erfaring fra først F.C. Midtjylland og senere Vejle Boldklub, som er og har været kendt for deres store talentudviklingsarbejde.

Med denne erfaring har han – som han siger – i samarbejde med Akademiets mange trænere været med til at sætte barren lidt højere i Akademiet i OB. Der er fx fuldtidstrænere for alle spillere fra U13 til U19, hvorved den tid, som han sammen med trænerne kan udvikle Akademiet, er forøget væsentligt. I alt er der på Akademiet 132 spillere, hvor der er samarbejde med to folkeskoler fra 8. kl. og to ungdomsuddannelsessteder, så der kan foregå morgentræning. På folkeskolerne må der kun være 24 elever i klasserne, så der er begrænsning på, hvor mange børn, der kan deltage i folkeskolesamarbejdet.

Akademiets formål er at udvikle talenterne mest muligt både fodboldmæssigt og menneskeligt

Akademiets arbejde består i at finde og udvælge børnespillere med talent og derefter udvikle dem optimalt. Samtidig vil man lære dem at tackle modgang og få dem til at forstå, at hårdt arbejde lønner sig. Samtidig stiller man krav om, at de gennemfører en uddannelse, så de har et alternativ til at spille fodbold eller et supplement til at spille fodbold på et lidt lavere niveau senere i livet. Ikke så mærkeligt at eliteidrætsudøvere er attraktive på arbejdsmarkedet senere hen. De er ambitiøse og har let ved at indgå i et kollektiv.

Mange 19-årige bruger en masse tid på uddannelse samt fritidsarbejde. For at hjælpe U19-spillerne så de kan leve et ungdomsliv på linje med andre unge har OB en kontrakt med spillerne, så de derved får et mindre beløb udbetalt.

Akademiarbejdet i OB er fra fra U13 til U19
Akademiarbejdet i OB er fra fra U13 til U19

OB arbejder for dansk fodbold

Helt overordnet er formålet med DBU´s licenssystem og Akademiarbejdet i OB at skabe bedre fodbold i Danmark ved optimal uddannelse af børne- og ungdomsspillere. Og for Tonny Hermansen er det også vigtigt at skabe et godt miljø med fællesskab, hvor det er ”vi”, der vinder og ikke ”jeg”. Det kan godt være, at spillerne forlader klubben efter U19, men mange venskaber er grundlagt der, fordi man der gennem de sidste børneår og ungdomsårene har været igennem en fodboldmæssig og personlig udvikling, som har sat sig for resten af livet. Klubmiljøet har en dragende effekt, som man ikke bare kan ryste af sig.

Vi-følelsen skal ikke bare være på årgangen men i hele Akademiet, så en weekend inden starten på efterårssæsonen booker klubben Vildbjerg Centret til alle Akademispillerne og laver en fælles træningslejr, der har til hensigt at skabe kendskab til hinanden på kryds og tværs af alle holdene. Så den årgang, man spiller på, er en del af noget større – nemlig OB.

Turneringer ude og hjemme med udenlandske hold med privat indkvarteringer giver også en anden oplevelse end indkvartering på et hotel. Blandt andet afvikler Akademiet Kai Thor Cup med primært udenlandske hold.

OB´s U19 fører U19 Ligaen
OB´s U19 fører U19 Ligaen

Akademiet investerer og udvikler, og mange klubber høster frugterne

Efter U19 ryger man ud af Akademiet. Kun 1 – 2 spillere pr. årgang får kontrakt med Superligatruppen. En hel del spiller videre som senior i 2. div. og ds-klubber, som der er mange af i og omkring Odense. Det er for nogle måske moderklubben, som så får gavn af OB´s arbejde. For nogle føles det som en nedtur og kraftig nedprioritering af fodbolden kun at skulle træne tre gange pr. uge. Nogle bevarer kammeratskabet på lukkede hold i Odense eller andre studiebyer. Andre finder jobs uden for Fyn eller i udlandet eller nedprioriterer fodbolden helt og satser på andre værdier i livet. Kan en fynsk klub rykke op i 1. div. vil det uden tvivl kunne være et godt alternativ til superligafodbold i OB samt kunne være en god udviklingsperiode som ungsenior til senere kontrakt.Tonny Hermansen har godt bemærket, at der til U19-kampene i år på grund af de gode resultater er kommet langt flere tilskuere. Deriblandt er der mange scouts, som lige skal have føling med, om der er nogle salgsobjekter på holdet. Ifølge Tonny er der ingen lysende talenter, men det er alle holdspillere, og det er måske den kvalitet, det er værd at satse på.

Busture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaWinther Sport og Fritid.SkaerbaekcentretBoldtour og EventSportConcept InternationalSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDteamsports.comdbuVerona CupLæs mere om Formthotics på