Nexø Boldklub

af | 14 oktober 2021 | Ilddsjæl

Succes er lig med klubatmosfære, siger Nexø Boldklubs formand gennem de sidste to år, Kristian Johannesen. Klubbens succes skal ikke aflæses på placeringerne efter weekendens kampe, men på det liv der er i klubben. Er der mange børn og voksne til at skabe liv i klubben, følger resultaterne automatisk med, forstår man på formanden. Tidligere satsede klubben en masse penge og ressourcer på deres ansigt udadtil dvs. 1. holdet. Til hjemmekampene trak det også mange tilskuere, og tilskuerne var attraktive for sponsorerne. Skulle man yde et stykke arbejde i klubben, var det mere attraktivt at blive koblet på 1. holdet end på at arbejde med børnene. Resultatet blev, at der blev færre og færre børn, som spillede fodbold, og der var begrænsning på 1. holdets succes.

I dag er det byens børn, som er basis for arbejdet i klubben, og er der problemer med at skaffe trænere – hvor er det for øvrigt ikke det? – må formanden ud over de andre opgaver, som en formand må påtage sig, også være træner for de mindste. En meget vigtig opgave i klubberne, for det er her grundstenen bliver lagt til det videre træningsarbejde. Lige nu er der i U14 35 spillere fordelt på 3 hold, hvor glæden hos den enkelte spiller ser ud til at være lige stor, om man spiller på 1. eller 3. holdet. Man er én stor gruppe. For en by på ca. 4000 indbyggere må det være en temmelig stor del af børnene, som spiller fodbold. Men der skal være plads til alle.

Politisk samarbejde men sportslig konkurrence

Tidligere var Bornholm delt i flere kommuner, men med tiden var enhederne for små til at give borgerne en passende service. Blandt andet gik Nexøs klubhus konkurs. Man oprettede én enhed på øen – i dag regionskommunen. Tidligere startede man F.C. Bornholm for at give de ældste ungdomsspillere på øen muligheden for at spille på højt niveau. Derfra kom spillere på U-landsholdene og senere på superligahold. Men ifølge træneren fra dengang, Richardt Sølvertorp, var lederne dengang ikke 100% indstillet på projektet. Så de 18 klubber vil øjensynligt hellere konkurrere om spillerne på øen end gå i en fælles konkurrence mod spillere uden for Bornholm.

I dag har man fællestræning 2 gange om ugen for de bedste i U14 og U16 samtidig med, at de er hjemme i deres egne klubber. Afstandene er trods alt ikke så store.

Øens bedste tilbud til voksne og tilbud til alle aldersgrupper

Nexø har 3 11-mands- og 1 7-mandsseniorhold, hvor førsteholdet spiller i Københavnsserien med tre gange træning hver uge, og hver anden weekend er der en tur til København. Et damehold er lige opstartet efter at have været nedlagt, mens der er ungdomshold op til og med U17. Ifølge Richardt forlader 60 – 65 % af en årgang Bornholm, hvoraf mange tager til København, mens en del som fx Nexøs formand dog vender tilbage senere. Mens de unge i andre områder i Danmark væk fra storbyerne tager et sabbatår hjemme og bliver i klubben, tager de bornholmske unge sabbatåret væk fra øen. En forhindring for deres tilbagevenden er mangel på arbejdspladser og attraktive boliger på Bornholm.

Denne fraflytning af unge mennesker gør også langtidsplanlægningen lidt vanskeligere, for hvilke 1. holdspillere er der efter sommerferien? Man har i Nexø Boldklub også 5 U17-spillere som trænere, men hvor længe kan man satse på dem?

Klubbens historie og succes er tydelig i klubhuset.
Klubbens historie og succes er tydelig i klubhuset.

En børnetræner skal have fodboldforstand og pædagogiske evner

Kristian Johannesen har et civilt arbejde, hvor man skal bruge pædagogik, og har taget C-kurserne, så han har de to altafgørende ”trænerben”, når man skal være børnetræner: pædagogisk og fodboldfaglig viden. Men når han skal have fundet de andre trænere, kan man ikke stille krav. Problemet er i det hele taget at finde en træner. Finder man en, har han/hun ikke tid til også at tage på kursus. Lykkes det endelig at få uddannet en, er problemet at få vedkommende til at fortsætte med at være træner.

I den virkelige verden er problemet at finde en, som vil være træner. Begynder man at tale om kvalitet i træningen, forsvinder trænerne, for det har de ikke tid til at arbejde med!!!

Sport skal også være et mødested

Sammen med Nexøs klubhus og baner ligger hallen – et samlingssted for byens børn. Som Kristian siger, skal man ikke konkurrere om børnenes gunst, men vise, hvad man kan tilbyde: Håndbold, badminton og fodbold. Derfor arrangerer man i fællesskab ”Helt vild idrætsdag” en lørdag formiddag for at vise sig frem som ikke bare et idrætssted men også som et værested for børn. 

NB Biksen er populær hos alle i klubben.
NB Biksen er populær hos alle i klubben.

Det er nok også en fordel, at Kristians kone er både bestyrelsesmedlem og træner i badmintonafdelingen, for så forstår man bedre hinandens fritidsinteresse og man får en bedre oversigt over det samlede idrætstilbud og forståelse af værdien af samarbejde til gavn for alle i Nexø.

SPORTIGAN I HURUP OG THISTEDSkaerbaekcentretteamsports.comSportConcept InternationalBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaVerona CupWinther Sport og Fritid.Boldtour og EventdbuLæs mere om Formthotics på