Målet er Superligaen

af | 19 marts 2019 | Tæt på

Heidi Johansen er den første kvindelige træner i professionel herrefodbold. 1. januar 2019 begyndte hun som målmandstræner i 1. divisionsklubben HB Køge. Den tidligere landsholdskeeper er klar i mælet; det handler ikke om kønskamp, derimod om egne ambitioner og en opgave, der skal løses.

Det var en mindre sensation i en fodboldverden domineret af mænd, da HB Køge i slutningen af 2018 knyttede Heidi Johansen til sin trænerstab som målmandstræner. Hun blev den første kvindelige elitetræner i herrefodbold og dermed i manges øjne også en slags foregangskvinde.

– Jeg er selvfølgelig glad og stolt over at få chancen i HB Køge. Men jeg er nu noget overrasket over alt den hype, der har været i medierne omkring min person, at jeg er en kvinde. Det er slet ikke en agenda for hverken klubben eller for mig. HB Køge har kigget på mine faglige kvalifikationer og ansat målmandstræneren Heidi, og ikke kvinden Heidi, og det har jeg det godt med, fastslår hun.

For Heidi Johansen er det langt vigtigere, at fokusere på fremtiden og den opgave, der venter i HB Køge og på hendes egen rolle. Hun er klar over, at hun er ansat for at udvikle og gøre målmændene bedre, og dermed også gøre førsteholdet og hele klubben bedre.

– Jeg kender min eget værd, og det forpligter. Jeg ved, hvad jeg kommer med af kompetencer og erfaring. Det er netop det, der betyder noget, at du er dedikeret, kommer med noget nyt og er velforberedt og har redskaberne til at give spillerne, de input og den motivation, de behøver. Det skaber respekt og arbejdsglæde. Så betyder det mindre, at jeg er kvinde, fortæller hun og er ikke bange for at sætte ord på egne ambitioner og mål.

– Jeg er kommet til HB Køge for at skabe resultater. Klubben drømmer om Superligaen, og det gør jeg også. Vi ligger godt til i en jævnbyrdig 1. division, alt er muligt, og sammen kan og vil vi skabe noget stort, lover hun.

35-årige Heidi Johansen har sit CV i orden og har deltaget på højeste niveau i dansk og international fodbold. Hun nåede at passe målet på Landsholdet 80 gange, herunder to EM-slutrunder og en enkelt VM-slutrunde. Og det blev til mere end 300 førsteholdskampe for OB og Fortuna Hjørring, inden tre knæskader endegyldigt satte en stopper for karrieren i 2013.

– Fodbold var og er min identitet, så at lægge støvlerne på hylden var en svær beslutning. Det var et tomrum, fortæller en ærlig Heidi Johansen.

Hun fik dog hurtigt blod på tanden igen i en anden slags rolle som indpisker fra sidelinjen. I slutningen af 2013 blev hun tilknyttet projekt ”Høje Målmænd”, hvilket banede vejen for en rolle som målmandstræner for det kvindelige U16 Landshold. Året efter stod det rigtige kvindelandshold og manglede en målmandstræner til en træningstur til Tyrkiet, og den chance greb Heidi Johansen. Hun har siden været fast kvinde i trænerstablen for Det Danske Landshold og været medvirkende til de mange succesoplevelser de seneste år.

– Det er fedt, og det bedste for mig, der er sket, at jeg nu både kan være målmandstræner i HB Køge og stadig spille en aktiv rolle sammen med landsholdet i deres bestræbelser på at holde sig blandt verdens bedste.

Heidi Johansen oplever faktisk ikke, at der er den store forskel umiddelbart på at træne kvinder og mænd.

– Nej, ikke i bund og grund. Okay, mænd har nogle fysiske fordele, de løber hurtigere og springer højere, som vi skal tage hensyn til i træningen. Men motivationen, de psykiske redskaber og den faglige sparring er meget den samme. Og tro mig, jeg oplever, som træner for både mænd og kvinder, den hårde tone, som kan opstå i et omklædningsrum. Der er ikke forskel på temperament blandt kvinder og mænd. Man kan være vis på, at kvinder sagtens kan råbe højt og udspyde sjofle gloser i kampens hede, tro mig, griner hun.

Som målmandstræner handler det i højere grad om nogle andre mekanismer, timing og personlige egenskaber, som sætter dagsordenen for at lykkedes som træner, påpeger hun.

– Spillerne skal føle, at jeg er til rådighed, at de får den personlige feedback, de fortjener, men også jeg kan skære igennem. Den individuelle træning, der skal gøre den enkelte målmand bedre, stærkere og modigere er naturligvis i højsædet. Men samtidig er der også mere fokus på at dygtiggøre spillet 11 mod 11, så på den måde at målmanden bliver mere inddraget i alt, hvad der foregår på banen, taktisk og teknisk, forklarer hun.

Heidi Johansen træner dagligt stenhårdt en håndfuld talentfulde målmænd i HB Køge. På førsteholdet har hun store forventninger til sit samarbejde med de to målmænd Andreas Hansen og nyindkøbte Niclas Frenderup. Hun fortæller, at hun og de to målmænd benytter sig meget video før og efter kampe og træning til at drøfte og forbedre deres spil mellem stængerne.

– Det er to gode fyre og to vanvittige talentfulde målmænd, og de er meget motiverede for at lære og udvikle sig. Jeg kommer med en masse erfaring, som de suger til sig, men jeg forventer også meget til gengæld, nemlig kvalitet og grundighed. Det tegner spændende. Og oveni i alt dette har de nu med mig som kvindelig træner også fået en mere blød side, som jeg tror, drengene er vilde med på et ellers mandsdomineret territorium.

– Så, okay, det er faktisk lidt ”sindsygt”, synes jeg, at vi skulle helt hen til 2019, før der var klub, der ansætter en kvindelig træner til at træne professionelt herrefodbold. Det håber jeg, kan ændre sig nu. Det handler jo blot om, at flere klubber skal turde og tro, men i lige så høj grad om, at dygtige kvindelige trænere tør tage springet og har lysten og motivationen.

– Den lyst og motivation har jeg. Og jeg kan jo ikke lave om på mig selv bare fordi jeg er kvinde, og ønsker det heller ikke, smiler Heidi Johansen, der er klar til opgaven i det sydsjællandske.

Boldtour og EventSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaWinther Sport og Fritid.SkaerbaekcentretLæs mere om Formthotics påSportConcept Internationalteamsports.comdbuVerona Cup