Kunstig intelligens kan forhindre skader

af | 2 januar 2024 | Artikler

Ved at bruge kunstig intelligens kan skader i fremtiden forebygges, præstationer kan forbedres og træning kan tilpasses, vurderer Niels Henrik Sørensen, som er Head of sportstech i DIF Innovation Lab. I dag indhenter klubberne en masse data om fx den kommende modstander, så man ud fra tidligere aktioner kan forberede sig på et kommende møde. Eller man bruger data til at overvåge spillernes form til at tilpasse belastningen til træning. Man kan i dag indsamle og lagre en kæmpe masse data, men den menneskelige hjerne har ikke kapacitet til at lagre og bearbejde mængden af data. Det kan kunstig intelligens.

På alle niveauer løber mange spillere ind i skader, og kun på højeste niveau har man fysioterapeuter til at forberede spillernes krop til den store og ofte pludselige belastning. Man har viden om, hvordan man skal behandle en given skade, så man kan spille fodbold igen. Man hører tit om, at den og den spiller i en liga ikke har spillet den sidste måned på grund af en skade. Gad vide, hvor mange uger en fodboldspiller fx i den danske Superliga i gennemsnit har været ukampdygtig inden for de sidste 5 år. For klubberne kan de mange skader koste mange penge.

Man har eksperter til at varme spillerne op til den store belastning, som en kamp er, og man har eksperter til akut at tage sig af skader under og efter kampen. Primært ud fra RICE-princippet. Hvile, is, compression og elevation. Det helt store scoop vil være, når kunstig intelligens (AI) en dag kan forudse, hvornår er skade er ved at kunne opstå. Det kræver indsamling af en masse data, som bearbejdes, så der viser sig en tendens. Er en muskel overbebyrdet, er den mere udsat for en skade. Træneren har så en opgave: Skift spilleren ud med en ny. Man har jo 5 siddende til at træde ind.

En kort gennemgang af skader i fodbold siger, at de 18 – 24-årige er de mest udsatte, hyppigste skade er forstuvning af led, 4 ud af 5 skader er hos mænd, halvdelen af skaderne er sammenstød eller tackling mellem to spillere og 1 ud af 5 skader er et brud.

Fodboldskaderne kan inddeles i 8 grupper:

Hjernerystelse. Sker oftest i en hovedstødsduel mellem forsvarer og angriber. Spillet standses straks. Har spilleren været bevidstløs, skal han være til observation mindst 6 – 24 timer, samt være i hvile en uge for at undgå følgevirkninger.

Forstuvning. Skyldes stræk eller vrid oftest i anklen. Både for at undgå skaden og behandle den tapes anklen ind. Oftest kun få dags behandling.

Fibersprængning. Er en af de hyppigste fodboldskader. Opstår oftest i baglåret, men kan også forekomme i forlåret eller i læggen. Forstrækninger kræver ofte 3 – 6 ugers pause.

Meniskskade. Ved et vrid i knæet kan menisken, som er stødpuden mellem over- og underben, blive påvirket. I mange tilfælde kan man spille videre og kan på et passende tidspunkt få en operation alt efter skadens alvorlighed

Ledbånd. På yder- og indersiden af knæ og ankel sidder ledbåndene. I fodbold er ledbåndene på anklerne meget udsat blandet på grund af tacklinger. Kan i slemme tilfælde kræve 6 – 12 ugers pause.

Trælår. Et spark eller et tryk fra en modspillers knæ mod låret kan ødelægge blodkarrene i lårmusklen. Slaget vil medføre en blod- og væskesamling, som afhængig af skadens omfang kan vare fra en uge til længere tid.

Korsbånd. Knæet bliver holdt på plads af de ydre og de indre korsbånd. Bliver underbenet fx blokeret eller glider, kan der komme et knæk i knæet. Skaden kræver operation og derefter et halvt års pause, inden fodboldtræning kan genoptages.

Fodrodsknogle. Forbinder anklen med foden. Knoglerne kan brække, hvis en modstander lander på knoglen eller hvis man lander forkert fx efter en headning. Der går sjældent under 6 uger, inden man kan genoptage fodboldspillet.

Når en spiller kommer til skade i en fodboldkamp, ser man mest alvorlige ansigter, der sender bebrejdende blikke mod modstanderen og dommeren, for en skade kan være til stor ulempe for både spilleren selv, holdet og klubben. Men der findes nu også nogle eksempler, hvor man tænker: Hvor dum kan spilleren, som kom til skade, da være!!!

Lars Madsen, Mesterbold, har lavet en Top 10 med de 10 mest mærkelige og sjove skader i fodboldhistorien. Her er 3 eksempler. 

David Batty: Kørt over af 3-årig

David Batty huskes i England for at misse det afgørende straffespark i den legendariske VM-kamp imod Argentina i 1998, men på Mesterbold vil han gå over i historien for at blive skadet af sin egen søn. Den tidligere Newcastle- og Leeds-spiller var ude med en grim ankelskade efter et trafikuheld, men genoptræningen blev forlænget yderligere efter, at han blev kørt over af en trehjulet cykel styret af sin kun 3-årige søn.

Emilio Hernandez: Skoldhed te over de ædle dele

Den chilenske kantspiller Emilio Hernandez var i 2011 ude for et yderst smertefuldt solouheld i sit hjem. Han ville lave en kop te, men han tabte uheldigvis den skoldhede te ud over de ædle dele. Testiklerne blev forbrændt, og Hernandez måtte tilbringe de næste to uger på sidelinjen. Han skiftede efterfølgende fra Argentinas Juniors til Universidad de Chile.

Paulo Diogo: Mistede fingeren i en jubelscene

Schweiziske Paulo Diogo topper listen over de mest bizarre skader i fodboldverdenen. Efter at have lagt op til Jean Beausejours mål for klubholdet Servette, valgte Diogo at fejre scoringen sammen med de medrejsende fans. Den nygifte midtbanespiller hoppede op i hegnet, men han havde ikke opdaget, at ringen sad fast i metalhegnet, og da han hoppede ned, var det uden ringen og en del af fingeren. Da han efterfølgende ledte efter sin finger, blev det for meget for dommer Florian Etter, som valgte at give Diogo det gule kort. Det blev blot værre efter kampen, da lægerne konstaterede, at det ikke var muligt at sætte stumpen tilbage, og han fik derefter amputeret den sidste del af fingeren.   

På denne liste er der også blevet plads til en dansker, men den historie har vi valgt ikke at bringe.

Boldtour og EventdbuVerona CupSportConcept InternationalWinther Sport og Fritid.teamsports.comBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDLæs mere om Formthotics påSkaerbaekcentret