Klubmand og træner for U19-holdet

af | 14 juni 2019 | Overgang fra ungdom til senior træner

Mathias Andersen var i mesterlære som fodboldtræner hos sin egen far i Væggerløse Boldklub lige syd for Nykøbing Falster, og han har siden 07/08 sæsonen næsten uafbrudt været træner i Væggerløse. Først som børnetræner. Dog to år med en afstikker til Nykøbing F.C. som først U14-træner og det følgende år som U15-træner, men kom så tilbage som træner for 2.-holdet, inden han sidste sommer overtog klubbens U19-hold.

Men når den nuværende sæson slutter om kort tid, har han brug for i det mindste en pause fra et job som træner i den klub, som han selv har spillet i siden han var 5-6 år. Mathias har efter de mange år med træning hver tirsdag og torsdag samt kampe i weekenderne brug for en pause til at reflektere lidt over livet sammen med sin kæreste, som heldigt nok for Mathias selv har spillet fodbold på højt plan, så hun må have vidst, hvad hun gik ind til.

u19-traenere
Mathias Andersen sammen med sin holdleder Martin Mortensen

Klubben er byens hold

Skolen i Væggerløse er folkeskole for hele Sydfalster og leverer ganske pænt mange børnespillere til klubben, men ikke nær nok til at man har hold i hver årgang. Mathias’ U19-hold er fx sammensat af 4 årgange, mens fx U16-holdet er sammensat af 3 årgange med hjælp fra en 4. årgang. Mathias forlader ikke sit hold, men afleverer det til seniorafdelingen, hvor et par af hans spillere allerede spiller på 1. holdet i LF-serien.

Det er med en vis stolthed, at seniorafdelingen får hans spillere, som han, som han siger, med stor tryghed kan aflevere, da der er meget dygtige og kompetente trænere på både 1. og 2. holdet i seniorafdelingen. For det er egne medlemmer, som er klubbens fremtid. Skulle princippet betyde, at man må give lidt afkald på sportslig succes og fx ikke komme med i oprykningspillet i LF-serien, så er det det, man vil. En ny træner, som medbringer gode spillere til klubben, kan bringe kortsigtet succes men langsigtet fiasko.

Spillerne skal have lov til at afprøve drømme

På Lolland-Falster har man den ordning, at U14- og U15-spillere kan have dobbelt klubmedlemsskab, hvilket vil sige, at spillerne i Væggerløse fx kan melde sig ind hos Nykøbing F.C. og afprøve deres talent der. Spiller de en runde ikke på NFC’s bedste hold, kan de spille på holdet hjemme i Væggerløse. Det kan måske være med til at skabe lidt mere ro på de ældste ungdomsårgange, fordi man så har afprøvet sig selv og måske har taget en endelig beslutning om at blive hjemme i barndomsklubben.

Som Mathias siger, så er det vigtigt, at man i klubben har forståelse for, at nogle spillere vil afprøve deres drømme, men at de også føler sig velkomne hjemme igen. Klubben står, som Mathias siger, heldigvis aldrig i vejen for spillere, der vil prøve sig af, og han synes, at klubben er god til at tage imod spillere, som vender retur. Et flot klubhus, hvorfra man kan kigge ud på kampbanen samt yderligere en 11-mandsbane omgivet af plads til de små baner skaber fine rammer. Skulle det ikke være nok, er der lige ved siden af en lysbane, og ønsker man mere må man leje sig ind på en kunstbane i Nykøbing.

Jo færre hold jo længere rejser

Mathias’ U19 hold har vundet den ene af de to U19 drenge 1 puljer for Sjælland og Lolland-Falster, hvilket må være meget flot klaret med et hold bestående af 4 årgange. Der finders kun U19-hold 2 steder på Lolland-Falster: NFC og Væggerløse. Det giver lange afstande til udekampene. Alligevel kan det undre en lidt, at holdet fra Raklev ved Kalundborg meldte afbud. Når man spiller i U19 drenge 1 må man forvente en vis form for seriøsitet. Men først en tur på ca. 150 km af 2 timers varighed uden ret megen gavn af motorveje, så en kamp og 150 km retur kan være for meget.

Mathias kender selv problemet, men han kan leje en bil, som har plads til halvdelen af holdet, mens to privatbiler klarer resten. Havde det i stedet været Nakskov, som Raklev skulle besøge skulle der vel lægges 60 km’s kørsel oveni.

u19-hold
Væggerløses U19 blev i år vinder af den ene U19 drenge 1 række på Sjælland/Lolland/Falster. Mathias står yderst til højre

Seniorfodbold eller ungdomsfodbold

Man kan så ikke undre sig, hvis både de unge spillere på 17 til 19 år og klubben hellere vil satse på flere spillere til seniorafdelingen end på at have ungdomshold. Men jo flere, der gør det, jo sværere bliver det for de tilbageværende. En skønne dag samles måske alle ungdomshold over U16 i Nykøbing!!

Til forslaget om et samarbejde med naboklubben i Idestrup er Mathias umiddelbart ret skeptisk. De er historisk konkurrenter eller arvefjender og så er det svært at blive samarbejdspartnere.

Pædagogjob og trænerjob supplerer hinanden

Med et job som pædagog og med mere end 12 års trænererfaring har Mathias helt sikkert en både faglig og pædagogisk ballast, som der er stor brug for i fodboldverdenen. Som pædagog skal man tage udgangspunkt i den enkelte spiller/person og udvikle ham/hende derudfra, og det planlægger og arbejder han ud fra. Kun på den måde har han sikkert kunnet holde sammen på sit hold og placere sig som nr. 1 foran mange sjællandske hold.

Erfaringen med at træne både børn, U14, U15, U19 og voksne har givet en bred erfaring, som kan åbne op for mange muligheder. Hans drøm er nok at komme til at træne på et endnu højere niveau end det nuværende, men højere niveau kræver mere tid, og kan det passe med privatliv og arbejde. Men som kun 28-årig ligger trænerlivet åbent for Mathias Andersen. Men ligegyldigt hvad fremtiden bringer, er Væggerløse en fantastisk klub, som altid vil stå mig nær, slutter Mathias.

teamsports.comBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSkaerbaekcentretWinther Sport og Fritid.dbuSportConcept InternationalVerona CupSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDLæs mere om Formthotics påBoldtour og Event