F.C. Kurant var nomineret til 2 priser ved Fynsk Fodbold Award 23

af | 17 december 2023 | Artikler

Jeg vil ikke være formand for en dameklub, skulle en formand for en fodboldklub, hvor kvinderne klart havde distanceret herrerne i toppen af dansk fodbold, have sagt. Kenneth Sørensen arbejder hårdt for at blive formand for en klub, hvor det er pigerne, som tegner klubben udadtil.

Kenneth Sørensen bor i den vestlige del af Svendborg, hvor Svendborg Forenede Boldklubber/SfB-Oure holder til og, hvor der i dag er attraktive byggegrunde. Han spillede selv fodbold og var også træner i klubben. Sønnen spillede også i klubben. Et miljø, hvor adskillelse i de gode og de mindre gode, var ikke det miljø, han færdedes bedst i. Så i dag spiller datteren fodbold i F.C. Kurant, sønnen er træner i klubben, konen sidder i bestyrelsen og Kenneth er formand, hvilket han har været siden 1999, hvor klubben fyldte 2 år. F.C. Kurant er en af flere klubber, som gennem årene er opstået som et alternativ for voksne til de traditionelle klubber i og omkring Svendborg og, som har overlevet.

Indtil for halvandet år siden var F.C. Kurant en klub kun med seniorhold

Da man startede op, fortæller Kenneth, fik man af Svendborg Kommune tildelt et græsområde ved det daværende Skårup Seminarium. I dag er man tættere på centrum og deler på Nyborgvej klubhus og græsbaner med en dartklub og en Amerikansk Fodboldklub på et anlæg, som Stjernen Svendborg fraflyttede for at få mere plads blot nogle få 100 meter væk. Selv om Ørkildskolen med 600 elever ligger klods op ad banerne, var F.C. Kurant, som for øvrigt er navnet på noget vodka, kun for voksne – mest mænd men også kvinder.

Ud fra disse vilkår kan man godt undre sig over, at F.C. Kurant ikke bare blev indstillet til men også vandt prisen som Årets Børne- og Ungdomsklub 23 ved Fynsk Fodbold Award i oktober2023. Man har også kun haft børne- og ungdomsspillere i halvandet år!!! Og man har kun pigespillere. Drengene i området i Svendborg nordøst spiller i andre lokale klubber – især Stjernen, Svendborg, så, fortæller Kenneth, ville et tilbud om drengefodbold i F.C. Kurant blot blive til en kamp mellem klubberne om at tiltrække spillerne – og den kamp var klubben ikke interesseret i.

Årets Fynske Børne- og Ungdomsklub 2023
Årets Fynske Børne- og Ungdomsklub 2023

Ligger i et udfordret område

Der er i Svendborg et kæmpe potentiale for at få flere medlemmer i klubberne, fortæller Kenneth, som en fredag eftermiddag lige op til denne snak kom fra et møde med kommunen om lidt flere penge til tiltag til gavn for de trods alt 17.000 mennesker i nordøst-Svendborg, som er et socioøkonomisk udfordret område dvs. mange familier er trængt økonomisk. Presset økonomi i familien giver børnene færre muligheder for at lære at blive integreret i det danske samfund. Det er især efter folkeskolen, at en stor del af fremmed oprindelse falder ud af uddannelsessystemet, fortæller Kenneth. Kun 12 % i den nærliggende folkeskole er medlemmer af en forening. Så der er et kæmpe potentiale, når man har valgt at tilbyde fodbold til kun piger. Pigerne har brug for at få nogle rollemodeller, som de kan spejle sig i, så de kan klare sig bedre senere hen i livet ved at have det sjovt med at spille fodbold som barn og ung.

Fodbold er ikke det vigtigste i livet, men fodbold kan være med til at forberede én videre frem i livet, så man kan få sine drømme opfyldt.

Fik hjælp fra DBU og DBUFyn

Da man i sommer sidste år skulle starte pigefodbolden op, søgte man naturligvis hjælp de steder, hvor det var muligt. Fra DBUFyn fik man 10 gange besøg af en instruktør og desuden fik man aftale om 3 DBU-aktiviteter, hvilket samlede i alt 80 deltagere og hele 50% blev efterfølgende medlemmer. Man har også arrangeret et udendørs pigestævne med 500 deltagere både fra Danmark og fra udlandet. Til gengæld har pigerne i sommer deltaget i Ramsing Cup og Lalandia Cup, mens der også har været ture i biografen og til andre aktiviteter. Kunsten for klubberne efter de enkeltstående arrangementer har ofte været at tilbyde børnene noget træning/nogle aktiviteter, som kan fastholde børnenes interesser, men det har F.C. Kurant formået.

Kontingentet er lavt ikke bare for børnene, men også for de voksne, men til gengæld forventer man så også, at alle hjælper med, hvor der er behov. Et lavt kontingent er en nødvendig forudsætning for at få medlemmer fra lokalområdet. Man satser på at have én træner pr. 5 spillere, så hjælpen er tæt på. Trænerne møder 20 før træningsstart. Pigerne er delt i to grupper 7 – 9 år og 11 – 13 år, men med flydende grænser, så man møder nye veninder og bliver udfordret på en ny måde. Med så mange spillere med så lidt fodbolderfaring må man naturligvis være indstillet på nederlag i kampene, men kunsten er så at glæde sig over det, som lykkes mellem kampene. Klubbens målsætning er, at man inden udgangen af 2024 har 100 piger som medlemmer.

FC Kurant har mange pigespillere
FC Kurant har mange pigespillere

En ildsjæl er en forudsætning for succes

For nogle af pigerne og deres forældre kommer manglende kendskab til dansk kultur blandt andet til udtryk ved at det er et problem, at man skal have 20 kr. med til udekampene, fortæller Kenneth. At man kommer til træning i sportstøj er heller ikke en selvfølge i alle familier. Men her yder klubben en ekstra hjælp til de trængte familier ved at arrangere indsamling af tøj til pigerne.

Bag de klubber, som bliver indstillet til Årets Børne- og Ungdomsklub, er der næsten altid en ildsjæl, uden hvem projektet ikke ville være lykkedes. Sådan en er ovenstående Kenneth Sørensen, som var med fra klubbens start i 1997 og siden 1999 har være klubbens formand. Det kan ikke undre, at han af klubben blev indstillet til prisen som Årets Fynske Fodboldleder og var blandt de tre nominerede. Ud over de mange år som formand går han forrest, når der er brug for en træner, en dommer, en sponsoransvarlig, en til at stå i caféen, en stævneansvarlig og han er den, der opsøger kommunen, når der er brug for mere opmærksomhed på ikke bare klubben F.C. Kurant men på hele den nordøstlige del af Svendborg.

Busture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSportConcept InternationaldbuVerona CupSkaerbaekcentretLæs mere om Formthotics påWinther Sport og Fritid.Boldtour og EventSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDteamsports.com