F.C. Djursland – Hele Djurslands fodboldhold

af | 20 marts 2020 | Overgang fra ungdom til senior træner

I 2009 oprettede 5 klubber på Djursland et A/S. F.C. Djursland er en overbygning, der på sigt skal kunne tilbyde fodboldtalenterne de bedste sportslige udfordringer. Man ville meget bevidst satse på udvikling af egne talenter for derved at sende et signal om, at ungdomsspillerne ikke behøvede at flytte til Randers og Århus.

I dag er A/S´et afviklet og samarbejdsklubbens navn eksisterer stadig, men er lagt ind under Grenaa I.F. Fodbold, som hele tiden har været den klart største klub i samarbejdet.

Seniorholdet i F.C. Djursland har været nede og vende i serie 1, men er nu vendt tilbage til Danmarksserien og ligger lige nu på en placering lige over nedrykningsstregen. U19-holdet spiller i Liga 1, hvor deres række dækker hele den nordlige halvdel af Jylland, mens det tredje hold i samarbejdet er U17, der spiller i Liga 2/3.

Sportschef Nicolaj Poulsen

Sportschefen for F.C. Djursland er den 39-årige Nicolaj Poulsen, som startede sin trænergerning allerede som 18-årig for et drengehold og senere har været træner for et juniorhold, U19- og U21-hold og fik for nogle år siden pokalen som Årets jyske Ungdomstræner. Tre et halvt år var Nicolaj deltids ansat træner for U19 og U-truppen i Randers F.C. Mens han arbejdede som U19-træner i Grenaa I.F./Åstrup-Hammelev (Senere F.C. Djursland) bestod han også A-licenseksamen, som var meget tidskrævende sammen med civilt arbejde og trænerarbejdet.

Nicolaj Poulsen sportschef i F.C. Djursland
Nicolaj Poulsen sportschef i F.C. Djursland

 I mellemtiden har han givet sig selv nogle år fri fra fodbold for at få stiftet familie og få børnene op i en alder, hvor han godt kan afse tid til at være sportschef. Det er vel at mærke et job, som er 100% ulønnet, men med en masse aftenarbejde. Det kan undertegnede bekræfte, da der gik nogle uger, inden der var et par ledige timer til et interview, og da vi nærmede os datoen, måtte mødet lige flyttes til den kommende uge. Da interviewet var overstået, stod der møder med et par spillere på programmet.

Man må være i dialog med de unge

Det er utvivlsomt en fordel, at U19 trænerteamet Filipe, Allan og Nicolaj via deres tidligere trænergerninger kender de unge menneskers hverdag. Nogle U12-spillere har én forpligtelse: at gå i skole og én interesse: at spille fodbold. Så hvis træningen og kampene blot ikke ligger i skoletiden, så er de altid klar!

For U19 spillere er der vigtige lektier, som bare skal være færdige til den følgende dag, fritidsarbejde – ofte i weekenden – samt kærester og familieforpligtelser. Det skal man også tage hensyn til, siger Nicolaj. Ellers er der ikke overskud til at deltage konstruktivt i træningen og i kampene.

Med kun nogle få måneder i jobbet kan det let blive en stor opgave for Nicolaj, når han både skal være kontaktperson til spillerne og til trænerne samt have det overordnede sportslige ansvar. Herunder hører blandt andet også at kunne træde til som træner, hvis den normale træner er forhindret. Et godt samarbejde med det nærliggende Brazil Football College giver gode muligheder for højt niveau på U19, hvor klubben i 2018 vandt Liga 1.

U17 årgange lider under den velkendte spillermangel, da mange unge på den årgang vælger efterskole. Trods alt har F.C. Djursland formået at samle ca. 20 spillere i de årgange, hvor efterskoleeleverne stadig kommer hjem og deltager i træning og kamp i det omfang, det er muligt.

F.C. Djursland i kamp
F.C. Djursland i kamp

Samarbejde mellem U17, U19 og DS-holdet

Strukturen er bygget sådan op, at spillerne har deres base på deres årgang i U17 eller U19, men der skal også være mulighed for at blive udfordret på et højere niveau for at blive endnu dygtigere.

For at få et fleksibelt samarbejde mellem U19 og Ds-holdet er træningstiderne sådan, at Ds-holdet, som består af 22 seniorspillere + 8 U19-spillere træner mandag, tirsdag og torsdag, mens kampene spilles lørdag.

U19-truppen på 18 spillere træner mandag, onsdag og evt. fredag og spiller kampe søndag.

På den måde kan 8 spillere tirsdag og torsdag rykke op og træne med seniorholdet for at få de ekstra udfordringer, mens de de to andre træningsdage er med i deres faste base. En enkelt U19-spiller har allerede fået debut på Danmarksserie-holdet i efteråret, og man tænker, at der er flere spillere, der får deres debut undervejs i foråret 2020.

Samtidig findes der for øjeblikket 6-8 U17 spillere, som træner med hos U19-holdet her i foråret for at gøre dem parate til at spille U19 efter sommerferien – forhåbentlig i Liga 1.

Sammenholdet er stærkt i F.C. Djursland
Sammenholdet er stærkt i F.C. Djursland

Man har de menneskelige ressourcer, men der er også udfordringer

Det er vigtigt for F.C. Djursland at vise de unge fodboldtalenter, at de ikke behøver at tage til Århus eller Randers for at afprøve deres talent. Der er mange mennesker på Djursland, som vil bruge deres fodboldviden, fodbolderfaring, ledelsesevner, fritid og sponsorpenge på de unge mennesker. Men som Nicolaj Poulsen siger, så bliver det jo dyrere, jo dygtigere man bliver. Med Grenaas placering geografisk midt i landet men alligevel i udkanten er der langt til udekampene, og for U19-holdet deles kørslen mellem forældrene og en bus, som økonomisk er en rigtig tung medspiller.

Verona CupBoldtour og EventWinther Sport og Fritid.Busture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropadbuSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDSkaerbaekcentretLæs mere om Formthotics påSportConcept Internationalteamsports.com