Jeg elsker udfordringer

af | 9 marts 2020 | Færøerne

Jens Berthel Askou tager det store spring og bliver cheftræner for den færøske traditionsklub, HB Torshavn. Det er en udfordring, som hverken geografisk eller fodboldfagligt skræmmer den 37-årige tidligere forsvarsspiller. Dansk Træner Union møder Jens Berthel Askou til en snak om personlig udvikling og egne forventninger, inden kick-off i Betrideildin – den bedste færøske fodboldrække.

Det stod vist ikke lige at læse i krystalkuglen, at den tidligere udlandsprofessionelle og førhenværende cheftræner i Vendsyssel FF, Jens Berthel Askou, nu skal prøve kræfter med færøsk fodbold. Men i efteråret 2019 åbnede muligheden sig, og den altid nysgerrige og eventyrlystne Jens Berthel Askou greb chancen.

– Jeg har altid været nysgerrig og sulten på oplevelser, og ikke mindst kan jeg godt lide at blive udfordret, men også at udfordre andre. Jeg kan lide at gøre noget, der er lidt anderledes og ikke bare vælge den lette løsning. Nu får jeg stillet min nysgerrighed og kommer ud og prøver noget andet end det, jeg måske lige havde forestillet mig i første omgang. Samtidig kommer jeg til en klub, hvor det som leder og træner drejer sig om at udvikle mennesker. Det er dette mix af selv at blive udfordret og udfordre andre, som gør opgaven enormt spændende.

Jens Berthel Askou har i sin aktive karriere optrådt for flere jyske topklubber og kan endvidere skrive to udlandsophold i tyrkiske Kasimpasa i Istanbul og engelske Norwich på sit cv. I 2015 blev han spillende assistent i Skive IK, og året efter i Thisted FC, for så i 2017 at komme til Vendsyssel FF som assistenttræner. I sæsonen 2018 blev han forfremmet til cheftræner for Vendsyssel FF i Superligaen. En post han beholdte frem til maj 2019. Siden har han færdiggjort UEFA’s Pro Licens som træner. Den 1. december 2019 tiltrådte han jobbet i den færøske hovedstad for HB Torshavn. Kontrakten løber i første omgang til udgangen af 2021.

Jens Berthel Askou er gift og har tre børn. (Foto: HB Torshavn)
Jens Berthel Askou er gift og har tre børn. (Foto: HB Torshavn)

– Fodbold betyder utrolig meget for rigtig mange mennesker på Færøerne. Jeg møder en virkelig begejstring og passion i færøsk fodbold, som jeg genkender fra mig selv og fra min tid i tyrkisk og engelsk fodbold. Den færøske fodboldpassion inspirerer mig og gør opgaven ekstra sjov.

Jens Berthel Askou peger på, at færingerne er stolt folkefærd, der gerne vil vise deres smukke land frem, men også er meget gæstfrie og nysgerrige på at lære og suge til sig af fodbold kundskaber. HB Torshavns spillere og ledere har taget imod Jens Berthel Askou og hans stab med åbne arme.

– Jeg møder en ambitiøs klub, som er villige til at lade sig flytte i den retning, som jeg synes, vi skal udvikle os i, for at opnå de målsætninger, vi har stillet sammen. Når ledelsen viser tillid, tro og opbakning, så smitter det hele vejen igennem. På den måde føler jeg på den korte tid, at alt kan lade sig gøre, hvis man vil og ved, hvad der skal til for at klub og spillere udfolder det maksimale potentiale. Det kræver, at vi får lagt på hele vejen rundt på alle niveauer i klubben. Det er interessant og min fornemste opgave som træner.

Ikke mindst er det interessant for Jens Berthel Askou, at han på nuværende tidspunkt, så tidligt i sin trænerkarriere, står i spidsen for et tophold, som skal spille med om mesterskab og titler. Det var en helt anden agenda i Vendsyssel FF, påpeger han, hvor det primært handlede om at forsvare sig og om at forsøge at overleve med det yderste af neglene. I HB Torshavn forventer han derimod, at holdet bliver dominerende i de fleste kampe, og det eneste der tæller, er at jagte sejre hele tiden. Målsætningen ligger derfor lige til højrebenet: HB Torshavn skal vinde mesterskabet, pokalfinalen og skal ligeledes gerne komme videre fra 1. runde i Europa Cuppen. Det er mange år siden, at det sidst er sket.

– Min største udfordring, er helt klart, at lære spillerne noget på beslutninger. Jeg skal give dem nogle værktøjer, så de lærer at spille fodbold med omtanke. Der er masser af hjerte og energi, vilje og aggressivitet, men omkring det taktiske og i beslutningerne, har jeg en rolle og en opgave. Det er de små detaljer og beslutninger på banen: Hvorfor gør vi det, frem for noget andet? Det er sådan nogle ting, vi skal arbejde med for at flytte os, og han fortsætter:

– Vi kan alle sammen som fodboldtræner studere spillet og blive dygtige fagligt. I sidste ende, så tror jeg det handler om, at du som træner kan få mennesker til at gøre mere, end de havde forestillet sig. At du kan flytte mennesker og få folk til yde mere, end de troede de kunne – både hver for sig og sammen. Kan du få dem til at dø på banen og følge dig i både medgang og modgang, så er du kommet langt.

Respekt og inspiration

Jens Berthel Askou kalder det således et mix af flere ting, som skal lykkedes og peger på, man skal være et godt menneske samt en dygtig leder med et ærligt budskab, som folk respekterer, men som også stiller krav til sine medmennesker på en respektfuld måde.

– Derfor er måden, men leverer budskabet på og respekten til spillerne, så utroligt vigtigt. Hvis de ikke respekterer mig eller tror på det, jeg siger. Hvis jeg ikke er troværdig og siger en ting og gør noget andet, så får du ikke det følgeskab, som er så absolut nødvendig for succes på og udenfor banen.

Sidst, men ikke mindst fastslår Jens Berthel Askou, at han som træner og menneske lægger stor vægt på, at han kan inspirere sine spillere og forklarer sin pointe:

– I elitesport er der meget træning og arbejde både mentalt og fysisk som ikke er sjovt. Som spiller skal man igennem en masse ting, som ikke er lyststyret, men som bare skal gøres og er baseret på ren vilje. Jeg tænker på den sure opstart, egen styrketræning, når alle fibre i kroppen siger, at det gør ondt, eller den taktiske træning, hvor man bliver ved og ved, indtil detaljer sidder. Hvis du vil nå til tops og udnytte dit fulde potentiale, så er der mange ting, der ikke er lyststyret. Derfor er det vigtigt for mig som deres træner og leder at inspirere mine spillere til at gøre de ting, der kendetegner en vinder, at han gør de ting, det kræver – også når der ikke er en kæft i hele verden, der ser det. Det skal jeg inspirere folk til.

Jens Berthel Askou står i spidsen for en ung, hårdtarbejdende, dynamisk og meget lærevillig trup med for ham overraskende meget talent og potentiale. Truppen tæller 22 spillere på kontrakt, der for manges vedkommende passer job eller skole ved siden af, men træner lige så meget som i et fuldtids sætup seks dage om ugen hver aften og nogle gange med ekstra træning om morgenen. Tre danske spillere er hentet til klubben. Det drejer sig om Mathias Nygaard og Mikkel Frankoch – sidstnævnte har også en fortid i Vendsyssel FF. Kort før sæsonstart signede HB Torshavn ligeledes den stærke midtstopper Delphin Tshiembe, som har fået sin fodboldopvækst i AC Horsens og senest har spillet for Hamilton Academical i den skotske Premier League.

– Det er spillere, jeg kender, og som jeg synes passer rigtig godt til den måde, jeg gerne vil spille fodbold på. Dertil er det afgørende, at spilleren og mennesket passer til den mentalitet og kultur, der er på Færøerne og fodboldmæssigt kan skubbe til udviklingen. Det kan de, fortæller Jens Berthel Askou og slår fast, at taktisk ligger et 4-3-3-system godt til holdet.

– Vores udtryk er offensivt. Vi skal angribe, være aggressive, presse så højt som muligt og spille med høj intensitet både med og uden bold. Men vi skal også være fleksible og kunne omstille os og ændre formation – alt efter modstanderen.

Traditionsklubben HB Torshavn har vundet mesterskabet 23 gange og pokalfinalen 27 gange. Fra yderst til højre står den nye, tyske assistenttræner Kevin Schindler med bla. en aktiv fortid i Borussia Dortmund, og ved siden af cheftræner Jens Berthel Askou. (Foto HB Torshavn)
Traditionsklubben HB Torshavn har vundet mesterskabet 23 gange og pokalfinalen 27 gange. Fra yderst til højre står den nye, tyske assistenttræner Kevin Schindler med bla. en aktiv fortid i Borussia Dortmund, og ved siden af cheftræner Jens Berthel Askou. (Foto HB Torshavn)

Ambitiøs fremtid

I forhold til dansk fodbold har Jens Berthel Askou lidt svært ved at placere færøsk fodbold niveaumæssigt.

– Jeg vil sige det sådan: Jeg har flere spillere i truppen, som godt kunne begå sig på et højt niveau i Danmark, og som vil kunne komme på tale til en Superligatrup. Stiller jeg min start 11’er mod et tophold i 1. division, så er jeg sikker på, at det kan blive en meget lige kamp.

Derfor ser Jens Berthel Askou også fremtiden for HB Torshavn som lys og spændende. Han peger på, at flere af spillerne er inde omkring det færøske landshold og U-21 landsholdet, så han forventer, at de kommer til at tegne såvel klubben som færøsk landsholdsfodbold i fremtiden. Samtidig glæder Jens Berthel Askou sig over klubbens ambitiøse investering i ny trænerstab og forbedret infrastruktur med gode faciliteter, blandt andet et nyt styrkerum, og ikke mindst at man råder over en kunststofbane, hvilket betyder, at man i alt slags vejr kan træne teknisk hurtigt fodbold året rundt.

– Der sker mange nye ting. Spillerne elsker det, og det flytter alt sammen noget i hverdagen. Min ambition i HB Torshavn er derfor, at få det bedste ud af jobbet, få erfaring og få lov til at træffe mange beslutninger selv og i samråd med min stab i klubben og især at lære af mine beslutninger. Dertil er det også vigtigt for mig, at jeg som træner og leder nyder opbakning og respekt fra ledelsen på trods af jeg stadig er ung. Det har jeg brug for til at blive dygtigere og udvikle mig.

Jens Berthel Askou vil så langt som muligt som træner og han vil gerne vise overfor sig selv og andre, at selvom han ikke har spillet 400 kampe i Superligaen eller været på landsholdet, så kan han godt blive en dygtig og succesfuld toptræner.

– Jeg har altid haft ambitioner om at være den bedste, der hvor jeg var og er. Jeg er et kæmpe konkurrencemenneske, og vil gerne vise overfor mig selv og andre, at jeg ikke synes, det handler om, hvor stort et cv, du har haft som spiller, for hvor dygtig en træner du bliver, og om du kan klare dig på et højt internationalt niveau. Jeg er 37 år og har prøvet meget, og jeg synes faktisk, at alle de steder, hvor jeg har været som assistent eller træner, er det gået godt, og at klubben har levet op til sine målsætninger.

Har du et forbillede som træner? – Jeg kan godt lide trænere, der viser karisma og udstråling, og hvor jeg kan se trænerens personlighed afspejle sig i spillerne og i selve spillet på banen. Så umiddelbart kommer jeg til at tænke på Jürgen Klopp i Liverpool og Diego Simeone i Atletico Madrid. Det er to trænere, der giver rigtig meget af sig

selv til spillerne og noget, jeg kigger meget efter og tænker over i forhold til min egen ærlige tilgang til fodbold: Hvad vil jeg med spillet? Og hvilket udtryk på banen, ønsker jeg?

– Jeg synes selv, at jeg er god til at kigge på andre trænere og ad den vej lære noget om mig selv og andre, og hvis der er to trænere, som virkelig har inspireret mig og lært mig meget, så er det Mike Tullberg i Vendsyssel FF – nu U-23 cheftræner i tyske Borussia Dortmund – og den nuværende Jammerbugt-cheftræner Bo Zinck fra vores fælles tid i Thisted FC.

HB Torshavn kickstartede sæsonen ved at vinde en træningsturnering, den såkaldte VFF Cup, hvorimod Super Cup finalen mod sidste sæsons mestre fra KI Klaksvik blev tabt efter straffesparkskonkurrence. Den færøske 1. division, Betrideildin, har premiere den 8. marts.

SkaerbaekcentretSportConcept InternationalBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaBoldtour og EventSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDdbuLæs mere om Formthotics påVerona Cupteamsports.comWinther Sport og Fritid.