EM i fodbold, Tour de France og OL giver ikke flere medlemmer

af | 9 august 2021 | Artikler

EM i fodbold har givet enorm meget fokus på det danske fodboldlandshold her i sommer og OL i Tokyo har primært sat fokus på nogle idrætsgrene, som vi ikke ser så meget til i hverdagen som for eksempel roning, sejlsport, banecykling og skeetskydning.

Det må da virkelig være det, som klubberne og foreningerne har brug for, hvis de ønsker flere børn og unge som medlemmer. Men erfaringerne fra flere undersøgelser tidligere viser, at der ingen sammenhæng er mellem de succeser, man ser i tv, og børnenes interesse for at dyrke aktiviteten.

Det man ser på tv er et øjebliks oplevelse, som kan være glemt og erstattet af noget andet i morgen. At gå til en aktivitet drejer sig for børn frem for alt om at have det sjovt sammen med vennerne og de voksne i et miljø, hvor man bliver accepteret, som man er.

Faderens forslag til sin 7-årige søn, som spiller badminton, om nu at koncentrere sig 100 % om sin badminton og ikke hænge for meget ud med kammeraterne har ikke gang på jorden. Måske i et kommunistisk diktatur, men ikke i et vestligt demokrati.

Spurgt om hvad 7-årige drenge og piger skal gøre for at opnå det, Victor Axelsen har opnået, svarer han ved hjemkomsten i lufthavnen:

-Jeg tænker først og fremmest, at de skal huske at have det sjovt. Det vigtigste er, at man har det sjovt med det, man laver, og jeg har haft det sjovt hele vejen igennem. De skal selvfølgelig også træne seriøst, men det vigtigste er, at de har legen med hele vejen igennem. Det har jeg haft, og det har jeg stadigvæk.

Det er kloge ord, som gælder al sport. Det er ikke fodboldspillet, som er sjovt, men det gælder om at have det sjovt med at spille fodbold.  

Det betyder så igen, at der ikke findes en udefra kommende begivenhed som fx en landskamp, besøg til træning af en superligaspiller, øvelser, som landsholdet bruger osv., som har nogen som helst varende effekt.

Alle børn vil have det sjovt i trygge rammer sammen med kammeraterne og voksne, som vil være med til at gøre dem dygtigere. Så simpelt er det, for har børnene denne oplevelse, har man forældrene med sig. Den centrale person i dette scenarie er træneren – forhåbentlig sammen med en eller et par andre hjælpere. The Coach is the Key. Træneren er vejen til succes. Se blot, hvad der sker lige nu i en stor vestjysk 1. div. klub, hvor der ikke er trygge rammer.

Et andet vigtigt lag er bestyrelsen, som burde kunne skabe et miljø med aktiviteter, så børnene også kunne være sammen med kammeraterne før og efter træning med fx spil og leg. Det sidste ser desværre meget sort ud mange steder, idet al plads ud over omklædningsrummene bruges til mødelokaler og kantine for voksne. Børnene kan bare gå hjem, når træningen er overstået!!!

Busture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaBoldtour og EventdbuSkaerbaekcentretteamsports.comLæs mere om Formthotics påVerona CupWinther Sport og Fritid.SPORTIGAN I HURUP OG THISTEDSportConcept International