Børnenes trivsel kommer i første række

af | 30 april 2021 | Artikler

BK Stjernen i det østlige Svendborg er en lille, men stolt fodboldklub, hvor nøglen til succes beror på fællesskab, trivsel og masser af kærlighed til børnene. I en tid, hvor dansk fodbold desværre oplever dalende medlemstal på ungdomsfodbolden, oplever BK Stjernen en mere inspirerende virkelighed. Dansk Træner Union besøgte klubben på Sydfyn og fangede formand, Carsten Thrane, og ungdomsformand, Claus Holm, til en uddybende snak, der også kommer en tur rundt om klubbens succesrige U-13-hold, som netop er rykket op i landets tredjebedste række.

– Masser af kærlighed til børnene. Det er recepten på vores succes. Sådan lyder det kort og godt, da BK Stjernens ungdomsformand, Claus Holm, bliver konfronteret med anledningen til det spirende ungdomsarbejde i klubben.

BK Stjernen formand, Carsten Thrane, nikker anerkendende og fortsætter:

– Jeg tror, at en anden god forklaring er, at vi er gode til at holde det simpelt. Man behøver ikke gøre tingene sværere end de er. Der er en hel masse forventninger udefra om, at man skal spille og træne på de rigtige måder. Men jeg tror mere på trivsel. Jeg går som uddannet pædagog meget mere op i trivsel. Dét, der kan skabe en sund udvikling for børn, det er trivsel. Hvis der ikke er trivsel, så udvikler børn sig ikke personligt og derfor ej heller fodboldmæssigt. Så vi ønsker et godt miljø, hvor børnene føler sig trygge, de har det sjovt og griner, hvor der er plads til børnenes behov, og hvor de stadig lærer at spille fodbold. Vores børnespillere kommer i klubben for det gode kammeratskab, vennerne, de sociale aktiviteter og for fællesskabets skyld.

Claus Holm tilføjer:

– Vi må heller ikke glemme, at vi også gør meget for integrationen i lokalområdet. I klubben har vi en stor gruppe indvandrerbørn, som kommer og spiller fodbold. BK Stjernen ligger geografisk i Svendborg midt imellem det dyre boligområde og ”ghettoen”. Vi har plads til alle, og jeg synes, at børnene er rigtig gode til at holde sammen og passe på hinanden.

BK Stjernen var for blot syv-otte år siden under et alvorligt pres med blot 50-60 medlemmer og kun få hold tilmeldt. Carsten Thrane og Claus Holm har været med hele vejen og er sammen med de øvrige frivillige i klubben gået forrest for at vende billedet. I dag tæller BK Stjernen cirka 230 aktive fodboldspillere, hvoraf cirka 130 er børn. BK Stjernen har i foråret hold i ungdomsrækkerne fra U-6 til og med U-13. Årgangsholdene U-10 og U-11 er i øvrigt i et godt samarbejde med Thurø Boldklub.

Carsten Thrane sætter ord på udviklingen:

– Hvis der er noget, som tiden har lært mig, er det, hvordan vi caster en træner. Vi skal finde de rigtige og engagerede trænere, så kommer børnene også. Og så er vi igen fremme ved kærligheden til børnene, som Claus Holm nævnte. Vi vil hellere have en mødestabil og rummelig træner med et dejligt varmt hjerte, der giver sodavand, end én træner med A-licens, der råber og skaber sig og ikke har styr på pædagogik. I BK Stjernen vil vi have trygge miljøer, hvor der er plads til alle.

Claus Holm griber lige så hurtigt bolden:

– Ja, dét, der giver mest mening for en klub som BK Stjernen, er helt sikkert de bløde værdier. Vi er stolte af vores niveau og vores ungdomsarbejde, og at vi er den tredjestørste ungdomsklub på Sydfyn efter SfB og Skårup Boldklub.

I 2019 deltog BK Stjernens nuværende U-13-hold i stor ungdomsturnering i Holland og sluttede på en flot andenplads. Til efteråret er planen, at holdet skal til Italien og til Verona Cup. (Foto: Privat)
I 2019 deltog BK Stjernens nuværende U-13-hold i stor ungdomsturnering i Holland og sluttede på en flot andenplads. Til efteråret er planen, at holdet skal til Italien og til Verona Cup. (Foto: Privat)

Formand Carsten Thrane fortsætter og kommer med en opfordring:

– Vi har naturligvis masser af ungdomsspillere, som selvfølgelig går op i at vinde og blive bedre fodboldspillere. Men vi mærker, at det vigtigste for børnene er at bevæge sig i nogle ordentlige og sunde miljøer. Jeg synes, at DBU’s fokus i mange år har været alt for elitepræget, og de glemmer at en god top kræver en sund og stærk bredde. Jeg ser desværre, at flere af de bedste fodboldspillere bliver tabt på gulvet, fordi de bliver pacet helt fra barnsben af og bliver kastet ind i et målrettet elitemiljø, hvor der bliver krævet så meget mere af den enkelte. Lad nu børnene udvikle sig naturligt og i et sundt miljø. Børnene skal nok komme, hvis de føler glæde, sjov og fællesskab ved at spille fodbold.

DBU har netop iværksat et større initiativ: ”Dansk børnefodbold skal være den bedste i verden”, hvor der er fokus på seks større ”lokomotiver”. (Man kan læse mere om planerne her på hjemmesiden i Jørgen Hansens artikel fra 19. marts: ”Børneudviklingstræner i Slagelse B & I”, Red)

Carsten Thrane og Claus Holm finder mange af DBU’s initiativer fornuftige og spændende og peger på, at BK Stjernen er meget bevidst og i fuld gang med at tage ideerne til sig. Klubben tilstræber, at de frivillige forældretrænerne tager en C-licens træneruddannelse. Dertil er der dialog og samarbejde med kommunen, skoler og SFO’er. BK Stjernen er det største fritidstilbud i lokalområdet.

Samtidig kan ungdomsformand Claus Holm afsløre, at BK Stjernen ligeledes har planer om en større fodboldfestival, som også er et af DBU’s fokusområder, når BK Stjernen afholder ”Kom til store børnedag” den 13. juni med masser af fodboldleg og læring og underholdning.

– Jeg synes, vi gør meget for områdets unge mennesker, så de får lyst og synes det er sjovt at spille fodbold, samtidig med at vi fremstår som et socialt samlingspunkt for alle. Jeg kan fortælle, at BK Stjernen er i gang med et socialt initiativ, ”Udsatte fodbold”, hvor vi hver onsdag slår dørene op for hjemløse, socialt udsatte personer på væresteder og bosteder til at komme og spille fodbold. Og efter sommerferien planlægger vi at åbne et ungdomshold for handicappede børn. 20 handicappede børn fra lokale skoler er inviteret. Det er meningen, at BK Stjernen i 2022 skal lægge græs til DBU første fodboldskole for udviklingshæmmede børn.

Ungdomsformand Claus Holm (tv) og formand Carsten Thrane på BK Stjernen Stadion, fortæller, at som et led i det sociale arbejde, som også er en del af BK Stjernens mission, måtte sende et helt U-15 hold på et dommerkursus. Spillerne havde brokket sig i en kamp over en dommer. Og så besluttede klubben at sende alle spillerne på skolebænken, så de kunne lære at se tingene fra dommerens side. (Foto: DTU)
Ungdomsformand Claus Holm (tv) og formand Carsten Thrane på BK Stjernen Stadion, fortæller, at som et led i det sociale arbejde engang måtte sende et helt U-15 hold på et dommerkursus. Spillerne havde brokket sig i en kamp over en dommer. Og så besluttede klubben at sende alle spillerne på skolebænken, så de kunne lære at se tingene fra dommerens side. (Foto: DTU)

Både Claus Holm og Carsten Thrane har begge licens som trænere og de har i en årrække stået i spidsen for de to nuværende U-13 hold. Claus Holm har været med helt fra starten, da de små drenge startede som U-6 tilbage i 2013. Mange spillere på det nuværende U-13 hold har leget sammen i børnehaven siden de var tre år gamle, så de har et meget stærkt sammenhold og tilhørsforhold til klubben. Førsteholdet er i foråret rykket op i Liga 2 A, der er landets tredjebedste række og skal spise kirsebær med store klubber fra Fyn og Jylland.

Formand Carsten Thrane forklarer:

– Vores nuværende U-13 hold med 22 spillere kan vi med rette kalde BK Stjernens flagskib. Vi er meget stolte af vores to hold, spillernes sammenhold og attitude og ikke mindst forældrenes og lokalområdets store opbakning. Vores U-13-førstehold er givet ikke det bedste fodboldhold i rækken, men vi bliver ofte rost og anerkendt af andre klubber for vores stærke samarbejde og sammenhold. Vi har et fladt hierarki, hvor holdet er stjernen. Spillerne tror så meget på sig selv og på hinanden, at de går ind til hver kamp med en fællesskabsfølelse af, at de bare ikke kan tabe.

Claus Holm samtykker og fortsætter:

– Vi oplever en fælles glæde, at spillere er glade for at spille og udvikle sig sammen – uanset om de er gode eller mindre gode fodboldspillere. Deres sammenhold og respekt for hinanden rækker langt ud over BK Stjernen. De går i skole og fritidsklub sammen og er hele taget sammen i deres fritid. Det er en styrke. Men vi kræver også af dem, at fodbold er førsteprioritet, og der ikke er afbud. Skal Carsten Thrane og jeg bruge så meget tid hver uge, så forlanger vi mødestabilitet, fortæller Claus Holm, der afslører at begge trænere har en søn med på holdet.

Det nuværende U-13-hold har flere gange deltaget i Øens Cup, Vildbjerg Cup og senest blev det nummer to i ungdomsturnering i Holland. Til efteråret er planen, at U-13 holdet – som efter sommer bliver til U-14 – skal deltage i Verona Cup. Drengene har selv været ude og tjene penge til rejsen. Dertil har lokale forretninger og virksomheder også hjulpet til økonomisk.

Claus Holm og Carsten Thrane er meget stolte af drengene og ser det som en vigtig opgave at lære børnene at blive gode frivillige mennesker, der på sigt kan give en hånd med i klubben, for eksempel som trænere. De fortæller, at flere unge med indvandrebaggrund hjælper til som frivillige klubben. De er også stolte over at to af spillerne er udtaget til Unionsholdet. Det er målmand Cung Hlawn Cen og midtbanespiller Samuel Man. Begge drenge har burmesisk baggrund. Især førstnævnte har været i flere større klubbers søgelys. Men målmand Cung Hlawn Cen har ikke travlt med at forlade de trygge rammer i Svendborg og BK Stjernen, lyder det fra begge trænere.

BK Stjernen er dannet i 1968 og deres hidtil største sportslige resultat var i 1976-77, hvor kvinderne vandt sølvmedaljer i den bedste række. Fire af BK Stjernens spillere fik landskampe, og to spillere var endda med på guldholdet, der vandt VM for Danmark i 1971. BK Stjernen har i dag ikke længere noget dameseniorhold tilmeldt, men der er planer om det. (Foto: Privat)
BK Stjernen er dannet i 1968 og deres hidtil største sportslige resultat var i 1976-77, hvor kvinderne vandt sølvmedaljer i den bedste række. Fire af BK Stjernens spillere fik landskampe, og to spillere var endda med på guldholdet, der vandt VM for Danmark i 1971. BK Stjernen har i dag ikke længere noget dameseniorhold tilmeldt, men der er planer om det. (Foto: Privat)

Hvad giver det dig personligt at være i BK Stjernen?

– Først og fremmest en masse arbejde, griner formand Carsten Thrane. Men heldigvis også en masse glæde ved at se tingene vokse. I min seks år i klubben har det været vigtigt, at vi for hvert år lægger et nyt lag på. Vi vil gerne fortsætte med at udvikle klubben og ambitionen er, at vi kan stille med ungdomshold i alle rækker, bibeholde tre seniorhold for herrer og måske starte et senior kvindehold, som vi pt. må undvære. Vi har dog et aktivt old-girls hold.

For Claus Holm er BK Stjernen hans klub igennem de sidste 18 år:

– Det er her, jeg hører til. Klubben har givet og giver mig fortsat så meget. Når en ”lille trold” kommer løbende hen til mig på stranden og siger: Hej, det er dig, der er træner oppe i Stjernen? så bliver jeg bare glad og stolt.

Det startede i det små i 2013. Det daværende U-6-hold er i dag vokset sig stort og stærkt til U-13. Førsteholdet spiller i landets tredjebedste række, Liga 2 A. Ungdomsformand og træner, Claus Holm, står længst til højre. Til venstre er det næstformand Michael Gorm Larsen. De fem spillere, Jeevan, Nicolai, Marcus, Mads og Berrat, er fortsat med på holdet. (Foto: Privat)
Det startede i det små i 2013. Det daværende U-6-hold er i dag vokset sig stort og stærkt til U-13. Førsteholdet spiller i landets tredjebedste række, Liga 2 A. Ungdomsformand og træner, Claus Holm, står længst til højre. Til venstre er det næstformand Michael Gorm Larsen. De fem spillere, Jeevan, Nicolai, Marcus, Mads og Berrat, er fortsat med på holdet. (Foto: Privat)
Læs mere om Formthotics påVerona CupBusture og sportsrejser i Danmark & resten af Europadbuteamsports.comWinther Sport og Fritid.SPORTIGAN I HURUP OG THISTEDSkaerbaekcentretSportConcept InternationalBoldtour og Event