A-licenstræner i en coronatid

af | 25 marts 2021 | DBU’s A-licensuddannelse

Vi har i de tidligere artikler om Mads Hansens vej mod at blive A-licenstræner været inde på de forhindringer, som forsamlingsforbuddet gav, men så har man fundet løsninger, hvor man bl.a. mødtes i den enkelte træners eget miljø.

Afslutningsweekenden i december med alle 24 kursister blev afviklet, men rent fysisk foregik det i mindre grupper. Weekenden var ikke bare en social afslutning, for det var der, man fx skulle bestå den teoretiske fysiske test for at få lov til at gå op til eksamen, som var planlagt til starten af januar. En anden forudsætning var, at man havde taget dommereksamen, men den havde Mads bestået, inden han gik i gang med A-licensen.

A-licenseksamen varer 2 1/2 time

Meget forståeligt ønskede Mads jo at få afsluttet årets arbejde, men først d. 18. marts var det Mads’ tur til 2 ½ times eksamen. Han kom ind kl. 8.45 og fik ½ time til at se og analysere et videoklip af kampsituationer. Fremlæggelsen og samtalen varede ligeså ½ time. Derefter fik Mads 45 minutter til at fremlægge sin opgave. Dernæst 15 minutter, hvor han skulle forsvare sit arbejde mod ”angreb” fra censor og vejleder. Endelig brugte vejleder og censor 15 minutter på at evaluere. Så med næsten 2 ½ måneds forsinkelse kan Næsby Boldklubs U-15 drenge sige, at de har en A-licenstræner.

Mads’ vejleder var Ole Keldorf, mens censor var Per Andersen, som nok er den person i Danmark, der kender mest til eliteungdomsfodbold, da han siden sin debut som U-landstræner i 1982 har været med omkring topfodbold i DBU.

A-licens er for trænere på højt niveau

I oktober blev Mads’ opgave formelt godkendt som værende egnet til at kunne bruges til A-licensen. A-licensen er målrettet trænere på højt ungdoms- og seniorniveau. Man skal bl.a. kunne udvikle og implementere spillestil, lede spil på stor bane, kunne foretage kampanalyser, kunne udfærdige en aktivitetsplan, kunne føre logbog og bestå diverse tests.

Mads havde valgt at fokusere på 6’eren. ”Iscenesættelsen af 6’eren i opbygningsspillet” var overskriften på opgaven. Han ville derefter undersøge 6’erens rolle på forskellige niveauer og i forskellige kulturer/lande. 18 kampe blev udvalgt bl.a. Tyskland – Holland EM, PSG, Borussia Mönchengladbach, FCN, FCK, FCM og U19-, U17- og U15-kampe på de to højeste niveauer i Danmark i alt 18 kampe. Mads registrerede 6’ernes aktioner og fik disse kategoriseret, så der kunne laves statistik over aktionerne og kunne konkluderes. I alt 2330 opspil blev registreret.  Endelig indeholder opgaven praktiske øvelser til træning af 6’erens nødvendige færdigheder. 45 sider fylder opgaven.

A-licensen kan give nyttig viden videre frem

Mads var så venlig at sende opgaven til undertegnede. Den blev gennemlæst med det samme, og da det var overstået, viste det sig, at netop Mönchengladbach spillede mod Schalke 04 i tv, så der skulle rigtig holdes fokus på deres 6’er. Men Schalke klumpede sig sammen på midten af banen og åbnede op for modstandernes kanter, så ikke mange 6’er aktioner den aften!!

For Mads er opgaven ikke bare et afsluttet kapitel, den har givet grundlag for at udvikle U15-drengene i Næsby Boldklub endnu mere, og med endnu mere fokus på 6’eren. Det har han så også tid til, da han har en aftale med Næsby for de næste 4 år.

Forhåbentlig bliver det i en ikke alt for fjern fremtid muligt at få lov til at se Mads’ hold spille kamp i Liga 1. Det kunne jo være spændende at se, hvordan han har videreudviklet opbygningsspillet omkring 6’eren.

Tilmelding til næste års A-licens er august 2021, men fra 1. januar 2022 bliver den officielle titel UEFA A diploma.

SkaerbaekcentretWinther Sport og Fritid.Busture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaVerona CupdbuSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDteamsports.comLæs mere om Formthotics påSportConcept InternationalBoldtour og Event