Vi skaber en vinderkultur

af | 24 september 2019 | Tæt på

Morten Eskesen er manden, eller rettere cheftræneren, der skal genrejse og få FC Helsingør tilbage i toppen af dansk fodbold. Efter to nedrykninger og massiv spillerflugt blæser der nye positive vinde i byen ved Kronborg og første skridt er en hurtig tilbagevenden til NordicBet Ligaen. Og måden Morten Eskesen vil gøre det på, er ved at skabe en vinderkultur i klubben. Dansk Træner Union mødte cheftræneren, som til sidst i artiklen gerne giver sit bud på, hvordan man opfylder sine drømme og ambitioner om at træne på et højere niveau.

Cheftræner Morten Eskesen har trods alt ikke vækket Holger Danske i kælderen på Kronborg. Men efter hans entré i FC Helsingør den 1. juli 2019 har han med hårdt arbejde, dygtig ledelse og stærke visioner formået at rejse klubben fra et frit fald til et attraktivt og bæredygtigt tophold i 2. division.

– Jeg overtog en trup, der var frustreret over nedrykningen og ramt på selvtilliden, som havde mistet 16 spillere, og hvor 13 andre nye spillere var kommet til. Altså en stor trup på 35 mand med meget forskellig baggrund og motivation, og som ikke kendte hinanden. Så jeg måtte så at sige starte helt forfra, husker Morten Eskesen, der de første tre uger deslige måtte klare opstarten uden en assistenttræner.

Men sammen med målmandstræner Kim Drejs tog Morten Eskesen en individuel snak med hver spiller og dannede sig et overblik over, hvor hver enkelt spiller var fodboldmæssigt og mentalt. Det var nødvendigt at sige farvel til nogle navne, så i dag tæller førsteholdstruppen 28 spillere, som er en god blanding af rutinerede kræfter, der har prøvet at spille på et højere niveau, og unge talentfulde spillere. Af rutinerede kræfter peger Morten Eskesen på Jeppe Kjær, tidligere Lyngby Boldklub, og den tidligere landsholdsspiller Thomas ”TK” Kristensen.

– Det var afgørende, at jeg hurtigt fik et fundament af de rigtige spillere, fik skabt en sund og optimistisk kultur i klubben og udstukket nogle klare retningslinjer for, hvad der er vigtigt, og hvordan vi nu gør tingene. F.eks. hvordan vi møder ind til tiden, hvordan vi træner, og hvordan vi snakker til hinanden. Det er det, jeg kalder en professionel tilgang, som jeg finder nødvendig og kræver af mine spillere.

Fra Randers FC

Morten Eskesen, 51 år, kommer fra en fortid som topspiller i Superligaen for Køge og cheftræner for Kalundborg, Greve, Karlslunde og Køge Nord. De to seneste sæsoner har han haft ansvaret som assistenttræner i Superligaklubben Randers FC, og i august 2019 afsluttede han den højeste træneruddannelse i Europa med Pro-licens. Desuden har Morten Eskesen en ledelsesuddannelse i det civile liv.

– Jeg tager rigtig meget fodboldfagligt, taktisk og ledelsesmæssigt med mig fra tiden i Randers FC og fra mit samarbejde med cheftræner Thomas Thomasberg, som jeg kan bruge her i FC Helsingør. Først fremmest arbejder jeg på samme måde med struktur og kontinuerlighed i træningen. Vores dagligdag i FC Helsingør minder faktisk en del om dagligdagen i Randers FC. Forstået på den måde, at jeg forlanger lige så meget af spillerne, selv om hovedparten er deltids professionelle og passer et civilt job ved siden af.

– Samtidig bringer jeg også et 4-4-2-spilsystem med til FC Helsingør, og det holder jeg fast ved. De tidligere trænere i klubben havde tendens til at skifte systemer, hvilket er naturligt for at få vendt resultaterne. Men det kommer ikke til at ske med mig i førersædet. I det hele taget er jeg ret sikker på, hvad jeg vil, hvad vi skal og hvor vi er på vej hen. Så det jeg tager med fra min tid i Randers FC, er den her sikkerhed, at vi nok skal skabe resultater i FC Helsingør, hvis dagligdagen fungerer, fastslår Morten Eskesen.

Vinderkultur

En anden ting, men nok endnu vigtigere egenskab og filosofi, som Morten Eskesen tager med til FC Helsingør, er hans brændende ønske om at skabe en vinderkultur, hvilket går godt i tråd med kravet om professionelle rammer og en professionel hverdag.

–  I FC Helsingør skal vi skabe en vinderkultur. Og det gør vi ved at ville vinde i hver en øvelse på træningsbanen. Som træner arbejder jeg med belønning og straf, og det er ikke ligegyldigt, om man vinder eller taber en ny øvelse. Det handler om at vinde og hele tiden presse og stille krav til spilleren. Vi skal tage hver en ting seriøst og sætte overliggeren højt, forklarer Morten Eskesen og uddyber:

– Det handler om, at man f.eks. ikke accepterer, at der er nogen som kommer to minutter for sent, eller at man stiller sig tilfreds med at føre 3-0 i en kamp ved pausen, når jeg føler, at vi kunne have ført 5-0. Vi skal hele tiden presse den enkelte spiller til at vinde. Det vil sige, hvis du er bagud 0-3 til intervaltræning, så taber du ikke 0-7, men så bliver den 3-3. Det skaber en vinderkultur, og det er noget, som jeg synes, jeg er god til at bringe med ind i kampene.

FC Helsingør - Vi gør drømmen til virkelighed
FC Helsingør – Vi gør drømmen til virkelighed

Ledelseserfaring

For Morten Eskesen går den professionelle tilgang og vinderkulturen hånd i hånd med det menneskelige aspekt og forståelse, og han lægger rigtig meget vægt på at behandle, motivere og møde hver enkelt spiller på det sted, de nu engang er i deres liv og karriere.

– Der er rigtig meget ledelse udenfor banen. Jeg tror meget på, at vi er mennesker, forstået på den måde, at vi er fodboldspillere, men også er mennesker. Så jeg behandler folk ordentligt, møder dem der hvor de er i livet og sørger for at motivere hver enkelt spiller – om det så er den spiller, som sidder udenfor med en skade, eller ham der er nummer 28 på spillerlisten og har langt til en startplads. Jeg behandler alle ens og med respekt. Og her kommer min store ledelseserfaring og mine 12 år som cheftræner for andre klubber til sin ret, påpeger Morten Eskesen.

Inde på banen vægter Morten Eskesen, at de aftaler, man er har truffet på holdet, bliver overholdt og fulgt.

– Fundamentet og aftalerne skal være på plads og holde inde på banen, især i den her klub, som har tabt så meget de seneste to år. Aftaler om de små deltaljer, men også de store aftaler; om måden vi spiller, og måden vi forsvarer på. Andre klubber i 2. division skal måske bare overleve eller komme med i top 6, men vi skal vinde. Der er kun ét ud af 24 hold, der rykker op, og derfor skal vi vinde hver eneste weekend. Derfor vil jeg skabe og opbygge en vinderkultur, fastslår Morten Eskesen, som til at løfte opgaven får hjælp og sparring af den nye assistenttræner Mikkel Thygesen, der kommer med en god portion professionel erfaring som tidligere topspiller i blandt andet FC Midtjylland og Brøndby IF.

Offensiv fodbold

Vinderkulturen har bidt sig fast, og FC Helsingør har fået en flot start på 2. division og er i skrivende stund tophold. Og cheftræneren er ikke bange for at sætte ord på successen.

– Vores udtryk på banen er et højt aggressivt pres, hvor modstanderen skal være så lidt på bolden som overhovedet muligt. Vi er rigtig stærke i boldbesiddelse og kan score mål ved at køre bolden rundt og spille modstanderen tynde og ved at spille den direkte aflevering i dybden til vores angribere. Vi kan begge dele, roser Morten Eskesen.

Morten Eskesen er meget tilfreds med, at FC Helsingør er et attraktivt, offensivt fodboldhold, der kommer frem til mange chancer og scorer mange mål. Men han er klar over, at der venter et nødvendigt arbejde med også at blive bedre til den defensive del af spillet. – I mit trænerarbejde i FC Helsingør har jeg hidtil fokuseret meget på at være i boldbesiddelse og spille flot offensivt fodbold. Men jeg er omvendt også nødt til at kigge på spillet uden bold og måden, vi skal

forsvare os på. For jeg synes, at vi lukker for mange mål ind i forhold til at være et tophold. Vi skal være bedre og dygtigere til at holde nullet, ikke mindst når jeg tænker på, at modstanderne bliver stærkere, jo mere det spidser til i oprykningskampene.

Ambitioner

Morten Eskesen er ligeledes meget tilfreds med at det er lykkedes at skabe et godt sammenhold og en sund kultur i spillertruppen, så folk er glade for at være klubben. Og han oplever en professionel hverdag og professionelle rammer, hvor der er ressourcer, plads og tid til give skadede spillere nødvendige behandlinger på træningsfrie dage, og hvor klubben tilbyder spillerne varm mad til frokost efter træning.

– Vi har helt sikkert skabt et mere professionelt FC Helsingør, end da jeg kom til i sommer. Vi er godt på vej med et nyt, super flot stadion. Vi har en spillertrup, som vinder kampe og spiller offensivt fodbold. Og ikke mindst har vi en stor og begejstret fangruppe, som støtter os hele vejen. Så forhåbentlig i maj måned 2020 rykker vi op i 1. division, NordicBet Ligaen. På den længere bane håber FC Helsingør igen at spise kirsebær med de store i landets bedste fodboldrække.

Morten Eskesen kan ikke rigtig pege på et decideret forbillede som træner. Han vil dog gerne rose de tidligere træner, som har lært ham meget og givet ham mange store oplevelser som aktiv spiller i Køge, nemlig Erik Rasmussen, Benny Johansen og Henrik Jensen. Derimod ligger Morten Eskesen ikke skjul på egne ambitioner.

– Jeg skal være Superliga træner. Det sagde jeg allerede for to år siden, da jeg startede som assistenttræner i Randers FC. Og jeg sagde det også, da jeg blev ansat i FC Helsingør. Ja, det kan jo rent faktisk ende med, at det bliver med FC Helsingør, hvis vi er dygtige nok til at rykke op på den allerøverste fodboldhylde. Levetiden for en Superliga træner er pt. kun 1 ½ år, men min ambition er helt sikkert at træne på højeste niveau.

FC Helsingørs træner Morten Eskesen på hjemmebanen
FC Helsingørs træner Morten Eskesen på hjemmebanen

Har du til sidst et godt råd til andre trænere, som drømmer om mere?

– Ja, det har jeg. Peter Rudbæk, trænerudviklingschef i DBU og dermed ansvarlig for træneruddannelserne i Danmark, har sagt mange gode ting. En af de ting, jeg husker, er, at det som træner handler om at være dygtig nok. At man bliver ved med at uddanne sig og bliver dygtig, og det er uanset hvilket klub, man er i. Fordi lige pludselig kommer der måske en klub og hiver fat i dig, og så får du kun den ene chance. Så nytter det ikke noget, at du fejler. Det er også det, jeg ser med Superliga-trænere, at hvis de går ind og performer og gør det godt og bliver fyret eller forlader en klub, så kan de godt blive ansat igen. Fordi de har vist, at de kan. Troels Bech er et godt eksempel. Han er blevet fyret i fem forskellige Superligaklubber. Alligevel er der nogen klubber, der ansætter ham igen, fordi han har vist, han kan skabe resultater. Omvendt hvis du ikke leverer første gang, så er andre klubber bange for at tage samme træner ind igen. – Så mit gode råd er; at man sørger for at dygtiggøre sig og stiller sig selv det spørgsmål: Er du klar til det? Hvor er det, du vil være tryg, og hvor er det du mangler et eller andet? Det er også det spørgsmål, jeg stiller mig selv. Hvis en topklub ringer og spørger: ”Er du klar?”, vil jeg sige: ”Ja, jeg er klar”. Det ville jeg ikke have sagt for år tilbage. Så jeg har dygtiggjort mig hele tiden. Man skal kende sig selv. Hvordan påvirker jeg andre mennesker? Jeg ved godt, hvor jeg kan rykke mennesker, og jeg ved godt hvor mine svagheder er, og hvor jeg har brug for støtte. Jo klogere man er på sig selv og jo mere ærlig, du er omkring det, jo bedre chance for et større trænerjob. Og endelig så handler det jo om i sidste ende, at man tør sige ja til den udfordring, der kommer.

Winther Sport og Fritid.Busture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSkaerbaekcentretSportConcept InternationaldbuBoldtour og Eventteamsports.comSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDLæs mere om Formthotics påVerona Cup