Verona Cup med rekordmange deltagere

af | 23 oktober 2023 | Samarbejdspartner

Mere end 4.000 børn fra U10 og unge til U19 havde i år valgt at deltage i Verona Cup i uge 42. Indkvarteringen var som sædvanligt på Campingpladsen Bella Italia, hvor holdene boede i familiehuse, som giver et helt andet fællesskab, end hvis man boede i store klasselokaler eller på hoteller. 3 restauranter sørgede for bespisningen morgen og aften. Personalet har garanteret været udsat for et stort arbejdspres, når de første hold dukkede op om morgenen, så morgenmaden kunne blive spist, inden der skulle køres til de første kampe, som på grund af det store antal deltagere begyndte kl. 8.30 på 12 forskellige spillesteder. Heldigvis lå banerne inden for en halv times kørsel. Næste pres kom kl. 16.00, 18.00 og 20.00, når spillerne kom tilbage fra dagens kampe.

under kampene, at dommerne er i dialog med spillerne. De mange kampe kræver mange dommere og i år var 45 taget med til Verona Cup, hvoraf mange var gengangere. Men efter et par dages ferie, hvor dommerne har kunnet nyde byen Peschiera og naturen omkring Gardasøen, vendte hverdagen tilbage mandag, hvor turneringen startede. To dommere pr bane fra kl. 8.30 til 18.00 var menu’en, så konditionen og koncentrationen blev testet lidt – særligt, hvis man dømte de ældste årgange. Mange af dommerne er gengangere fra år til år, så de må jo være glade for turen!!!

Mange jævnbyrdige kampe mod nye hold

For børnene og de unge er det altid sjovt at blive testet mod modstandere fra andre lande, men når kampen er i gang, er en kamp mod Spartak Myjava en kamp som alle andre. Puljeinddelingen er lavet sådan, at man der ikke møder et hold der, hvor man selv kommer fra. Som official ved Verona Cup er det interessant – især blandt de ældste årgange – at se, hvordan man bygger spillet op fra forsvar til angreb. Spiller man bolden op nede fra målmanden eller spiller man hurtigt bolden op til de tre angribere? Eller man kan kigge på og lytte til trænerne. Hvilken effekt har deres ageren mon på spillernes aktioner?

Jævnbyrdige kampe er de sjoveste og mest udviklende for spillerne, og selv om holdenes styrke jo ikke kendes ved programlægningen, var der fx i U15 utrolig mange jævnbyrdige kampe. I de 7 finalekampe for U15C (nr. 3 og 4 i puljerne) var alle kampe tætte men med en vinder, så det hele ikke skulle afgøres i straffesparkskonkurrence. Da vinderen fra Horsens var fundet, var jubelen så stor, at man skulle tro, at det var 1. pladsen i U15A. Sådan er fodbold man fejrer og jubler i fællesskab, for det er holdet, der er vinderen – ikke en enkelt spiller.

Af de deltagende lande kom ca. halvdelen fra Nordeuropa: Finland, Sverige, De britiske Øer, Grønland og Danmark. B’67 Nuuk stillede med et U10 hold, hvilket må have været en kæmpe oplevelse for drengene. Klubben har flere gange deltaget i Dana Cup, fortalte deres træner, men turen til Italien kunne kun lade sig gøre, fordi kommunen gav et tilskud.

Man bor godt i Verona
Man bor godt i Verona

Fodboldkampe samt en masse andre oplevelser

Nogle hold som fx de finske flyver til Italien, mens de danske hold kommer i store busser til Verona Cup. Et rumænsk hold kom for et par år siden i en minibus proppet med spillere og oppakning samt formentlig træneren ved rattet til cuppen. Man vælger selv, men bussen løser problemet med transport til banerne og giver mulighed for besøg fx i Verona. Kampene var i år lagt sådan, at holdene havde de to kampe lagt enten først på dagen eller senere på dagen mandag og tirsdag, mens onsdagens kampe var afhængige af puljekampene. På denne måde fik man også tid til at være med i eller se på de andre aktiviteter i Bella Italia. Man kunne være med i eller se e-Sport, se free stylerne Jakob Semajer og Sofie Johannsen, besøge Hummel-shoppen, se Jammerbugtgarden vise vej ned til det store velkomstshow med Gardasøen i baggrunden mandag aften eller tirsdag aften på den store parkeringsplads ”nyde” landskampen mellem San Marino og Danmark. Samtidig med denne kamp, hvor der var masser af ledige ståpladser foran skærmen, havde en flok drenge og piger valgt at spille fodbold på banerne i Bella Italia ud fra mottoet hellere spille fodbold selv end se andre spille fodbold. Det store badeland midt i campingpladsen er næsten et ”must”, når man nu er der. Som afslutning var der onsdag aften afskeds-diskotek på parkeringspladsen.

Kunsten at klare sig uden voksnes indblanding

At rejse er at leve, sagde H. C. Andersen. At rejse med forældrene er én ting, og at rejse med vennerne er en anden ting. Når skolerne har effektiviseret deres rejser væk, kan fodboldklubberne give deres børn og unge nogle oplevelser sammen i fremmede kulturer, som har en vigtig funktion for børnene. Fra at det er forældrene, der styrer, gives der mere frihed, når det er træneren, som styrer. Så for at få det til at fungere, må børnene få det til at fungere i fællesskab både på banen og i et bofællesskab i et familiehus på Bella Italia. Den lange bustur er også en test i kunsten at tage hensyn til hinanden.

Når man kommer hjem og forældrene vil høre om turen, er det nok ikke kampene eller de voksne, man først vil fortælle om, men derimod noget, man har oplevet med vennerne.

Det kan vel ikke være helt tilfældigt, at Tuse I.F. har sendt 10 ungdomshold til Verona Cup eller at mange klubber år efter år deltager i Verona Cup? Fodboldklubberne har mulighederne for at give deres medlemmer nogle oplevelser og nogle værdier, som rækker langt ud over at spille fodbold.

SportConcept InternationalSkaerbaekcentretVerona CupSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDWinther Sport og Fritid.Læs mere om Formthotics påBoldtour og EventBusture og sportsrejser i Danmark & resten af Europadbuteamsports.com