Sundby Boldklub har set-up’et til Kvindeligaen

af | 6 maj 2022 | Artikler

Sundby Boldklubs kvinder ligger i øjeblikket på en lun placering som nummer 1 i kampen om at komme til at spille i Kvindeligaen efter sommerferien. Klubben, som de sidste to årtier har spillet på det enorme Kløvermarken-anlæg på Amager, fylder i år 100 år, så en eventuelt oprykningen falder på det helt rigtige tidspunkt.

Set udefra har klubben en struktur og en opbygning, som er formet til at blive afprøvet mod landets bedste spillere. Klubben har et tilbud til børn og unge i alle aldersgrupper, og i seniorafdelingen er der tre 11-mandshold samt to 7-mandshold. Alene tilknyttet 1. holdet er der 12 personer. Cheftræner er Lasse Lund Larsen, som er i gang med sin 4. sæson som træner for det bedste kvindehold. Hans første opgave var at redde holdet fra nedrykning fra 1. division, og derefter har øjnene været rettet mod at få bygget et hold op, som skulle have chancen for at afprøve sig i den bedste række. Lasse medbragte trænererfaring fra B1903 som U19-træner og derefter som træner i Skjold Birkerød for 2.-holdet, U19 og U21. Desuden har han haft ansvaret for FCK-oldboys hold i 5 år. I sin tid i Sundby har Lasse erhvervet sig A-licensen.

Stærkt team omkring holdet

Blandt de øvrige personer, som er tilknyttet holdet, er den årgangsansvarlige, tre assistenttrænere, en fysisk træner, en målmandstræner, en fysioterapeut samt to holdledere + en assistent. Man kan mærke på Lasse, at han har enorm respekt for assistenternes viden og arbejde. De skal ikke bare bringe ham iagttagelser og viden, som han bearbejder og viderebringer efter eget valg. Assistenterne er eksperter på hver deres område, og deres viden formidles bedst direkte til spillerne. Og alligevel er Lasse bevidst om, at han har det overordnede ansvar.

Lasse udtrykker flere gange stor tilfredshed med at have Frank Johnsen som assistent, eller som Frank selv siger det: Lasses sten i skoen. Han havde været ansat 9 år i DBU i forskellige funktioner blandt andet fire år som U16-landstræner. Som U16-landstræner så han nok kun spillere én gang om måneden, hvor man arbejdede intensivt, og nu ser han spillerne hver dag, hvor han kan bidrage med intensitet blandt andet ved brug af videooptagelser ved analyse af kampene samt bruge sit kendskab til modstanderne i forberedelse af næste kamp.

Martin Midjord har sit fokus på forsvaret og dødboldene

Trænerne mødes hver dag før træningen for at få de sidste detaljer på plads og mødes til evaluering efter hver træning. Det er vigtigt for trænerteamet, at der er en klar struktur på træningens indhold. Det man gør under træningen, skal have et formål. Man skal hele tiden have målet for øje, men skal også hele tiden være klar til at justere, hvis retningen ikke er klar.

Tid sammen efter træningen er vigtig

Som trænerne går til møde efter træning, går spillerne til omklædningsrummet efter træningen. Ingen forlader klubbens anlæg i klubbens tøj, som Lasse formulerer det. Om de går i bad eller bare klæder om, kan han jo ikke vide, siger han. Men kvinder har et andet behov for at få snakket deres oplevelser igennem i deres omgangskreds. Det var en oplevelse, som blev tydelig for Lasse, da han skiftede til kvinder fra herrer. Heldigvis, siger han, har han en kone, en datter på 15 og en søn på 18 derhjemme, som kan hjælpe ham med at forstå kvindernes signaler. En herrespiller kan blive hamrende sur en træningsaften og skynder sig hjem, og til næste træning er alt glemt. Kvinder har behov for at fortælle om deres følelser.

Man har en holdledelse bestående af 4 spillere og 2 trænere, hvor de 4 spillere sikkert er et godt bindeled mellem træner- og spillertruppen.

Klubben med klare værdier

Selv om Sundby Boldklub for ca. 20 år siden skiftede anlæg ligger klubben i et historisk stort arbejderkvarter på Amager tæt på de mange arbejdspladser, som der var på havnen i København. Arbejderne var nødt til at kæmpe for et bedre liv i et fællesskab, hvor alle værdsætter hinandens indsats. Når/hvis kvinderne spiller sig op i ligaen, så er det hele Sundby Boldklub, som er en ligaklub!

Lasse fremhæver mange gange, at disse værdier skal man have som basisværdier i klubben – ikke bare stående på papir, men også udført ved gerninger i hverdagen.

Når man evaluerer kampene og præstationerne har man ikke fokus på fejl, men man vil optimere/gøre bedre. Man vil hellere opnå end undgå. Man skal have fokus på det, om lykkes.

Trænerne skal prøve på ikke at kontakte den spiller, som er i boldbesiddelse. For det har ingen positiv effekt. Det er noget nyt, som man lige har indført.

Vintertræningen er fælles for kvinder og mænd med mixede hold, hvor kvindernes scoringer tæller dobbelt i en turnering med fx 10 hold så alle møder alle. Turneringen foregår over 14 dage lige efter sæsonen og sluttes af med en kæmpe fælles fest – lige i Sundbys ånd.

Børnene lærer seniorkvinderne at kende ved at have nogle træningspas med dem som trænere

Til hver hjemmekamp får 11 piger chancen for at følge holdet ind på banen til kamp.

Ved seneste hjemmekamp, som var topopgøret mod B93 var der 866 tilskuere, hvilket let kunne betragtes som en stor indtægt. Men klubben betragter de mange mennesker som en investering i fremtiden. Medlemmer, sponsorer og andre venner af klubben viser interesse for klubben og har gratis adgang.

Hele teamet bag Sundby Boldklubs kvinder i Gjensidige Kvindeliga Kvalifikationen. (Foto: Sundby Boldklub)
Hele teamet bag Sundby Boldklubs kvinder i Gjensidige Kvindeliga Kvalifikationen. (Foto: Sundby Boldklub)

Meget mere fokus på Sundby Boldklub i Kvindeligaen

Ud over truppen på 24 spillere, hvor 1 er på DBU-kontrakt og 15 har amatørkontrakter, har Sundby Boldklub også en islandsk, en dansk spiller, som har spillet i Schweiz, og en dansk spiller fra anden dansk klub i truppen, som alle først er spilleberettiget efter sommerferien, da de har spillet for anden klub i denne sæson. Overgangen fra næstbedste til bedste række er meget vanskelig viser de seneste år, men skulle nogle have muligheden, er det Sundby.

Fra tidligere, hvor kvindefodbold i mange af de store klubber blev set som en belastning, man helst ville slippe af med, da de tog for meget plads, er der de senere år bl.a. også på tv blevet meget mere fokus på kvindefodbold, så det er blevet en attraktiv vare. Superligaklubberne har en masse know-how, som kvinderne vil kunne få gavn af, mens kvinderne kan skabe mere opmærksomhed. Så måske vil vi se mere samarbejde i fremtiden.

dbuBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaVerona CupSportConcept InternationalLæs mere om Formthotics påBoldtour og EventSkaerbaekcentretSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDteamsports.comWinther Sport og Fritid.