Optakt til VM med Jan Kalborg

af | 13 november 2022 | Artikler

Snart fløjtes VM i fodbold i Qatar i gang. En slutrunde i en nation, der møder stærk kritik for deres brud på menneskerettigheder, undertrykkelsespolitik og brutale udnyttelse af migrantarbejdere. Dansk Træner Union fangede den tidligere divisionstræner og nuværende fodboldekspert, Jan Kalborg, med en række spørgsmål, der stiller skarpt på de sportslige perspektiver og forventninger.

Jan Kalborg kan kigge tilbage på en lang trænerkarriere i dansk fodbold. I flere år stod han i spidsen for Hvidovre IF, som han førte fra Danmarksserien op i Superligaen i sæsonen 1997-1998. Efterfølgende stod han i spidsen for Greve Fodbold og opnåede at tage holdet fra Sjællandsserien til 2. division. Senest har han trænet serieklubben Vigerslev Boldklub. Jan Kalborg stoppede som aktiv træner for fem år siden.

I 2002 blev Jan Kalborg hyret af DR som kommentator og fodboldekspert. Han var med til at dække VM-slutrunden i Japan og Sydkorea i 2002, ligesom han dækkede VM i Sydafrika i 2010. Han er dog ikke med på holdet til Qatar. Jan Kalborg er i dag fodboldekspert på Superligaen, som han følger og kommenterer til DR.

Dansk Træner Union præsenterer her Jan Kalborg for en række spørgsmål om den kommende VM-slutrunde i Qatar.

Hvad er din holdning til slutrunden i Qatar?

– Først og fremmest i forhold til menneskers ve og vel og rettigheder stiller jeg mig spørgsmålet: hvorfor er VM i fodbold lagt i Qatar? Jeg synes, det er et forkert sted at afholde turneringen. Men nu er den en gang for alle placeret der, så jeg vælger at forholde mig fodboldfagligt til begivenheden og ikke politisk. Så er der nogle politikere, der bagefter må komme på banen og evaluere arrangementet og komme frem til den samme konklusion, som jeg har i dag, nemlig at det er en skandale, at slutrunden foregår i det land.

Hvad er dine sportslige forventninger?

– De er nok minimale i forhold til, hvad jeg normalt ville have haft, hvis det havde foregået alle andre steder end i Qatar. Jeg tror nemlig, at den varme og de høje temperaturer, der møder aktørerne, kommer til at spille en afgørende og negativ rolle. Og jeg tror ikke, at man skal sætte næsen op efter at opleve nye spændende tendenser og retninger i fodboldspillet. Tværtimod vil de fleste hold økonomisere med deres kræfter i kampene og prøve at finde ud af, hvordan man bedst muligt overlever i varmen. Det først scorede mål er altid vigtigt i en fodboldkamp, og under de forhold, man byder holdene, så tror jeg, det giver endnu mere mening at score det første mål og derpå trække sig tilbage, være afventende og lade modstanderen bruge energi og så eventuelt slå kontra. Det tror jeg, at vi kommer til at se rigtig meget af, at det hold, der scorer det første mål, også går hen og vinder kampen.

Så du tror, at det bliver en målfattig VM-slutrunde?

– Ja, det kan det godt gå hen at blive. Det bliver i hvert fald ikke til mål på tempo og fysik. Derimod tror jeg meget mere på, at holdene – især fra Europa, der ikke er vant til de høje varmegrader – vil stille sig lavt i banen, at man forsvarer sig og sparer på sine kræfter. Tempoet og intensiteten vil ikke blive så højt, som man f.eks. oplever i Champions League. Jeg tror, at det bliver et helt anderledes VM, end vi havde forestillet os.

Jan Kalborg har stor respekt for den danske landstræner Kasper Hjulmand, og han tror og håber, at Danmark kan komme langt til VM på deres gode organisation. (Foto:TV2)
Jan Kalborg har stor respekt for den danske landstræner Kasper Hjulmand, og han tror og håber, at Danmark kan komme langt til VM på deres gode organisation. (Foto:TV2)

Så det vil komme som et chok for spillerne?

– Ja, jeg tror, der er mange europæiske spillere, der vil opleve et chok over de vanskelige betingelser, som  de skal spille under. Vi hører historier dernedefra om folk, der føler sig dårlige og utilpasse i varmen. Og med kun kort tids forberedelse og afklimatisering for spillerne i Qatar, tror jeg desværre, at det er sådan nogle udfordringer, vi kommer til at høre om i pressen. Og så må man ikke glemme den vigtigste ting af alle, nemlig at det er den første VM-slutrunde, som man tager til, hvor holdene har så lidt tid til at forberede sig. Hovedparten kommer lige fra turneringskampe og får kun en uges samling, optakt og forberedelse. Med det i tankerne, tror jeg, at vi vil opleve en del spillere, der føler sig fysisk og mentalt trætte. Så igen, det er en slutrunde, der ligger vanvittigt dårligt i fodboldkalenderåret, og jeg tror derfor ikke, at vi skal have for store forventninger til det offensive, tempofyldte og smukke fodboldspil, som vi så godt kan lide.

Med det in mente, hvilke lande tror du så vil klare sig bedst og vil overraske?

– Jeg vil rent faktisk pege på Danmark. Vi har et stærkt landshold, og når jeg kigger på Danmarks VM-pulje med Frankrig, Australien og Tunesien, så vil jeg antage, at Danmark som minimum bringer sig videre til en 1/8-dels finale, og derfra kan alt jo ske. En mulig modstander i en 1/8-dels finale bliver fra en anden pulje med Argentina, Mexico, Polen og Saudi Arabien, og det mener jeg ikke er en umulig opgave. Hvis Hjulmand & Co fortsætter med den velordnede organisation rent defensivt med en bundsolid bagkæde og det velorganiserede presspil, vi er så dygtige til, hvor vi er svære at score mål mod, og vores angribere kommer i gang dernede – og hvis min teori holder om, at der bliver scoret få mål i kampene – ja, så kan jeg godt forestille mig, at Danmark kan komme langt. Så Danmark kan sagtens være en dark horse. Jeg er i hvert fald optimist på Danmarks vegne.

Hvem er så dine favoritter?

– Jeg opfatter Frankrig og Brasilien som lande, der kan gå hele vejen. Dernæst har jeg et hold som Belgien som outsider. Og som dark horse har jeg som nævnt Danmark. Af mulige kandidater til en semifinaleplads spår jeg udover Frankrig, Brasilien, Belgien og Danmark også Spanien og Tyskland til at være bejlere. Jeg tror, at vi skal finde den kommende verdensmester i det felt.

Er der omvendt nogle hold, der vil skuffe?

– Jeg tror, at det bliver Polen. Efter Danmark slog dem i Parken, synes jeg, at polakkerne har været for nedadgående. De er alt for afhængige af Lewandowski, og hvis han ikke performer og scorer mål, så har et polsk landshold meget svært ved at agere. Og de skal op mod Argentina, Mexico og Saudi Arabien, og det kan blive svært nok at komme videre.

Værtsnationen Qatar har fordel af hjemmebane, vante varmeforhold og har modsat andre kvalificerede lande haft adskillige år til at forberede sig til slutrunden, så Jan Kalborg vil ikke blive overrasket, hvis Qatar kommer videre fra indledende gruppespil. (Foto: BBC Sport)
Værtsnationen Qatar har fordel af hjemmebane, vante varmeforhold og har modsat andre kvalificerede lande haft adskillige år til at forberede sig til slutrunden, så Jan Kalborg vil ikke blive overrasket, hvis Qatar kommer videre fra indledende gruppespil. (Foto: Getty Images)

Hvordan tror du egentlig det kommer til at gå værtsnationen Qatar?

– Det er jo det store spørgsmålstegn. Og er der en kamp, jeg ser meget frem til at følge – udover Danmarks kampe – så er det netop åbningskampen søndag mod Ecuador, fordi min viden om landsholdet i Qatar er meget begrænset. Jeg glæder mig til at se dem, hvor meget de kan under egne vante varmeforhold og med fordel af hjemmebane. Og når jeg kigger på deres pulje, så vil jeg formode med en stærk opbakning fra lægterne, at de kommer videre og måske også kan kvalificere sig til en kvartfinale, men så slutter festen også. Samtidig har Qatar landshold forberedt sig på den her slutrunde i over 12 år efterhånden, så noget må de kunne. Det siger jo lidt om forskellen: Qatar har haft 12 år til at forberede sig i, mens Danmark rejser dertil små otte dage før første kamp.

Hvor stor rolle kommer VAR til at spille i forløbet?

– Det kommer selvfølgelig til at spille en rolle – på godt og ondt. Men vi kan lige så godt vænne os til, at VAR er kommet for at blive. Og så kan man diskutere, om man bryder sig om det eller ej. Men det er egentlig ikke særligt væsentligt, for det er der bare. Og når man har accepteret det, kan man jo også konstatere, at VAR indtil videre har været en gevinst og fejlene på banen er blevet mindre. Der vil altid være kontroversielle kendelser, men jeg synes, at VAR hjælper spillet og fungerer tæt på optimalt.

FIFA-præsident Gianni Infantino har på forhånd udråbt VM i Qatar til det bedste nogensinde. Hvad tror du dets eftermælet bliver?

– Jeg må gentage min holdning, at jeg synes, det er en skandale, at VM-slutrunden ligger, hvor den gør. Og nu underbygger FIFA-præsidenten det jo bare ved at peppe noget op, som alle med et fornuftigt menneskesyn og fornuftig skolegang bag sig godt kan se er et forkert sted at placere et VM. Samtidig er det en grov udnyttelse af fodboldspillet at ligge en slutrunde på et tidspunkt, hvor spillerne har været i gang i 10 måneder og dermed underminerer deres muligheder for at lade op og forberede bedst muligt til begivenheden. Det handler kun om økonomi og penge. Så eftermælet bliver, at det forhåbentlig bliver et fornuftigt spillende VM, men så heller ikke mere. Og så vil diskussionen ellers bagefter gå på, at VM i Qatar placeringsmæssigt var en skandale. Faktisk tror jeg, at der undervejs i turneringen vil komme nogle af de samme kritiske røster frem – også fra den danske VM-lejr.

Hvem tror du, bliver VM største stjerner?

– Her vil jeg pege på Lionel Messi (Argentina), Kylian Mbappé (Frankrig), Kevin de Bruyne (Belgien), Leroy Sané (Tyskland) og Raphinha (Brasilien).

Hvilke trænere, tror du, bliver interessante at følge til VM?

– Først og fremmest synes jeg, at det bliver interessant at følge Kasper Hjulmand. Jeg synes, at han har gjort det fremragende. Han har mange spændende ting med i værktøjskassen, der kan ændre en kamp, som den skrider frem. Det er en fantastisk styrke at se handling fra en landstræner, lige så snart det er nødvendigt. Så det bliver spændende at se, hvilke knapper Kasper Hjulmand skruer på. Derudover glæder jeg mig til at se Roberto Martínez fra Belgien, og så er der måske den største af dem alle, nemlig den franske landstræner Didier Deschamps, som meget vel er verdens dygtigste træner lige nu og her. Endelig vil jeg pege på Hansi Flick fra Tyskland og Tite fra Brasilien. Begge bliver spændende at følge på den store scene. Brasilien er jo storfavorit til guldet, så Tite er værd at holde øje med.

VM-finalen i 1966 på Wembley mellem England og Vesttyskland er en kamp, som Jan Kalborg aldrig glemmer. Var Geoff Hurts berømte forsøg og scoring inde over stregen, spørger han stadig sig selv? (Foto: AP Photo)
VM-finalen i 1966 på Wembley mellem England og Vesttyskland er en kamp, som Jan Kalborg aldrig glemmer. Var Geoff Hurts berømte forsøg og scoring inde over stregen, spørger han stadig sig selv? (Foto: AP Photo)

Hvis vi til sidst skal kigge tilbage på VM historien, hvilke fodboldkampe husker du så bedst?

– Der er to kampe, som står tydeligst på nethinden for mig. Da jeg var 10 år gammel, så jeg i fjernsynet i sort-hvid den legendariske VM-finale i 1966 fra Wembley mellem England og Vesttyskland. Den husker jeg, og jeg husker også klart VM-finalen i 2010 mellem Spanien og Holland, fordi det var en finalekamp, som jeg havde ansvaret for at dække til DR.

Hvem er de fem bedste spillere igennem tiden, som du har oplevet?

– Her må jeg holde fast i Lionel Messi, men også Pelé (Brasilien), Diego Maradona (Argentina), Johan Cruyff (Holland) og Franz Beckenbauer (Vesttyskland). Endelig kan jeg fra min barndom, hvor fodbolden for alvor greb mig, ej heller glemme Bobby Charlton, der førte England til deres eneste VM-guld i 1966.

Endelig til sidst; hvem er historiens bedste landsholdstrænere i din optik?

– Her må jeg igen nævne den nuværende franske landstræner Didier Deschamps. Forfulgt af Luiz Felipe Scolari (Brasilien), Vicente del Bosque (Spanien), César Luis Menotti (Argentina) og Fernando Hierro, der førte Spanien til VM-guld i 2010 i den finalekamp, som jeg var nede i Sydafrika og dække. Men det er alle fem landstrænere, som jeg finder meget dygtige og de bedste i deres virkefelt.

Verona CupdbuSkaerbaekcentretLæs mere om Formthotics påteamsports.comBoldtour og EventSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDSportConcept InternationalWinther Sport og Fritid.Busture og sportsrejser i Danmark & resten af Europa