Ølstykke FC og Jyllinge FC viser vejen

af | 1 december 2020 | Fokus på kvindefodbold

I juni 2020 iværksatte Ølstykke FC og Jyllinge FC en fælles redningsaktion. De to klubber blev enige om et holdsamarbejde for U16 piger. Dansk Træner Union lagde vejen forbi, fik en snak med årgangsleder Henrik Jensen, og blev klogere på initiativet, der foreløbig er en succes og løber frem til sommeren 2021.

Alarmklokkerne ringede. Der tegnede sig et klart billede af, at hverken Ølstykke FC og Jyllinge FC kunne stille med et hold i U16 pigerækken. Begge klubber havde før sommerpausen sagt farvel til mange af deres faste spillere, som i de fleste tilfælde skulle videre på efterskole eller ønskede at fortsætte i en eliteklub.

Ølstykke FC havde i foråret en trup på ca. 30 spillere, der var fordelt på to hold, et førstehold for de bedste spillere, og et andethold for letøvede og nye spillere. Da sæsonen var slut var mere end 10 spillere stoppet. Årgangsleder for U16 pigerne, Henrik Jensen, forklarer:

– Ølstykke FC kunne måske godt med lidt god vilje havde slået de to hold sammen og akkurat lige kunne stille med et enkelt hold. Men omvendt, så tror jeg faktisk ikke, at det havde fungeret. Vi er en klub, der gerne vil favne alle pigespillere på alle niveauer – lige fra de bedste til nybegyndere. Det skal være sjovt at gå til fodbold. Derfor har vi to hold. Og jeg vurderer, at niveauforskellen ville blive for mærkbar, når spillere fra Hold 1 og Hold 2 skulle slås sammen til et enkelt turneringshold. Samtidig ville nogle af de nye og letøvede spillere måske også føle sig utrygge ved at skulle begå sig på et fælles hold blandt de bedste af vores spillere.

– Nej, jeg tror mest på, at Ølstykke FC ikke ville have haft et U16-hold til efterårets turnering. Og jeg ved, at Jyllinge FC havde de samme udfordringer. Derfor måtte vi tænke i nye baner og åbne dørene for hinanden, fortæller Henrik Jensen, der sammen med pigeformand, Andreas Bakbøl, tog initiativ til at kontakte naboklubben Jyllinge FC.

Henrik Jensen er årgangsleder for U16 pigerne og er ansvarlig for det praktiske omkring træning, udtagelse til kampe, overgange, kontakt og samarbejde mellem ledere og trænere i begge klubber samt DBU. Dertil er han sammen med to forældre ansvarlig for at planlægge sociale arrangementer og træningsture. Henrik Jensen er en stor fortaler for at holdsamarbejdet mellem Ølstykke FC og Jyllinge FC kan fortsætte i 2021 på U18 niveau. (Foto: DTU)
Henrik Jensen er årgangsleder for U16 pigerne og er ansvarlig for det praktiske omkring træning, udtagelse til kampe, overgange, kontakt og samarbejde mellem ledere og trænere i begge klubber samt DBU. Dertil er han sammen med to forældre ansvarlig for at planlægge sociale arrangementer og træningsture. Henrik Jensen er en stor fortaler for at holdsamarbejdet mellem Ølstykke FC og Jyllinge FC kan fortsætte i 2021 på U18 niveau. (Foto: DTU)

Ideen om et holdfællesskab, et holdsamarbejde, for U16 piger er ikke ny. Allerede i sommeren 2019 bistod de første forhandlinger mellem ledere fra de to klubber. Igen tidligt i marts 2020 var der forsøg på at finde en løsning, men først i maj-juni kom der hul igennem. Der er ikke tale om et klubsamarbejde, men kun et holdsamarbejde for U16 piger. Det er vigtigt at pointere, lyder det fra Henrik Jensen, der fastslår, at Ølstykke FC og Jyllinge FC er to stolte klubber, der værner om sine medlemmer og værdier, men samtidig vil U16 pigerne det bedste. Og det bedste for dem er et holdsamarbejde.

DBU Sjælland var meget behjælpelige i processen og rådede og hjalp begge klubber til et holdsamarbejde på lige betingelser, hvor pigerne fortsat står som medlem af deres respektive moderklubber, og hvor opgaver, ansvar, faciliteter og trænere er ligeligt fordelt.

Holdsamarbejdet indebærer, at spillerne træner og spiller kamp skiftevis i Ølstykke og Jyllinge. Der er blot fem kilometer mellem de to klubber. Pigetruppen tæller i dag nu 32 spillere, og det er nok til at stille med to hold – et Hold 1 for de bedste og et Hold 2 for letøvede og nye spillere.

– Det er vigtigt for os, at selv om vi har to hold, der spiller i hver sin række, Række 1 og Række 2, så er vi én trup. Vi gør meget ud af, at vi er en samlet trup, hvor alle spillere er lige vigtige for hinanden og for klubsamarbejdet. Vi træner sammen og gør alle ting sammen, når vi tager sammen på træningsophold eller holder fællesspisning. I de her Corna-tider er det sociale desværre dog skubbet i baggrunden, konstatere Henrik Jensen.

Ideen og initiativet til et holdsamarbejde for U16 har kun mødt forståelse og positive respons fra begge klubbers spillere og deres forældre. Henrik Jensen fortæller:

– Der var lidt mumlen i krogene i omklædningsrummet hos nogle af vores piger i sommer, som følte sig usikre på de nye rammer. Men da de først fik præsenteret ideen og så den blev foldet ud, har der kun været lutter tilfredshed. Der er ingen direkte rivalisering mellem Ølstykke FC og Jyllinge FC, og spillerne har taget godt og respektfuld mod hinanden. Flere Ølstykke-piger sagde: ”Nå, det er dem fra Jyllinge. Dem har vi ikke noget i mod”. Så jeg oplever kun, at spillerne fra begge lejre udtrykker glæde over muligheden for at træne og spille fodbold sammen. Vi mærker et sammenhold, at piger ”klikker” godt sammen, og flere piger peger på, at de har fået mange nye venner.

Fra venstre: Pigeformand i Ølstykke FC, Andreas Bakbøl, årgangsleder Henrik Jensen, ungdomsformand i Jyllinge FC, Torben Jørgensen, og førsteholdstræner Nicolai Brandt. U16 pigerne bliver desuden trænet af Christian Dahl, Katja Engberg, Jimmy Dalgaard Nielsen og målmandstræner Simon Lindahl. Alle udtrykker kun glæde og perspektiv i det nye holdsamarbejde. (Foto: DTU)
Fra venstre: Pigeformand i Ølstykke FC, Andreas Bakbøl, årgangsleder Henrik Jensen, ungdomsformand i Jyllinge FC, Torben Jørgensen, og førsteholdstræner Nicolai Brandt. U16 pigerne bliver desuden trænet af Christian Dahl, Katja Engberg, Jimmy Dalgaard Nielsen og målmandstræner Simon Lindahl. Alle udtrykker kun glæde og perspektiv i det nye holdsamarbejde. (Foto: DTU)

Også på træner- og ledersiden har holdsamarbejdet kun medført tilfredshed og tro på fremtiden. Ølstykke FC og Jyllinge FC stiller med hver tre trænere, som i fællesskab og på skift – alt efter træningsbane – bestemmer og aftaler struktur for træning og turneringskamp for begge U16 hold.

– Ja, jeg oplever kun fordele ved et holdsamarbejde, og hvis vi endelig skal tale om ulemper, som der ikke er nogen nævneværdige af, så er de af praktisk karakter, som kan løses ved at tale sammen og koordinere tingene, fastslår Henrik Jensen. Det er netop derfor, at jeg er tilknyttet årgangen for at binde trådene sammen, samkøre opgaverne og holde løbende møder med de to klubbers trænere, årgangs- og ungdomsledere, så vi finder et fælles fodslag til alles tilfredshed.

Et eksempel på et praktisk problem, som med god vilje var til at løse, var hele spørgsmålet om spilledragter. Ølstykke FC spiller i gult og Jyllinge FC i bordeaux. I fællesskab besluttede begge klubber at spille kampe i en helt ny fabrikeret mørkeblå dragt. Trøjer og bukser blev sponsoreret udefra af to lokale virksomheder.

På det sportslige plan har resultaterne også være fine. I indkøringsfasen var man lidt ramt af hele Corona-situationen, hvor spillerne lige skulle finde deres ben, lære de nye spillere og trænere at kende og forstå nye taktikker og spilmønstre, og begge hold rendte ind i et par store nederlag, men det er hurtigt blevet vendt til gode præstationer og succes på måltavlen. Således nåede U16 pigerne på Hold 1 helt frem til en kvartfinale i pokalturneringen, hvor Brøndby IF fra landets bedste U16 pigerække blev endestation.

For Henrik Jensen er det derfor bestemt håbet, at Ølstykke FC og Jyllinge FC sætter sig sammen igen til foråret, når sæsonen og det planlagte etårige samarbejde er ved vejs ende og kigger fremad mod nye mål og et muligt nyt samarbejde.

– Min ambition er åbenlyst, at begge klubber skal fortsætte med et holdsamarbejde for de her piger. Jeg synes, det er det eneste rigtige, at pigerne fortsætter efter sommer i et holdsamarbejde som U18 og måske også af den vej får tiltrukket nogle flere spillere. Målet er på længere sigt, at vi kan udvikle U18 pigerne til at tage springet op på seniorniveau. Ølstykke FC har i øjeblikket et seniorkvinde hold i Sjællandsserien. Der er pt. ingen dameseniorhold i Jyllinge FC.

– Men det er selvfølgelig en forhandling og en evaluering, vi må tage mellem ledere og trænere fra de to klubber i foråret, men jeg håber det fortsætter, lyder budskabet fra Henrik Jensen, der også håber at holdsamarbejdet mellem Ølstykke FC og Jyllinge FC vil være et forbillede og skabe inspiration for andre trængte klubber.

Han er meget bevidst om de udfordringer pige- og kvindefodbold står overfor i dag og er klar over, at det kræver hårdt arbejde og ikke mindst kræver det de rigtige tilbud til spillerne for at det lykkedes og for at fastholde dem i de to moderklubber.

– Vores langsigtede mål er at gøre det endnu bedre. Begge klubber arbejder på at gøre overgangen og integrationen så nem og god som mulig, så vi får endnu flere piger til at tage springet op på seniorniveau. Planen er på sigt i næste sæson at skabe en trup med de yngste seniorer og de ældste af U18 pigerne og lade dem træne sammen nok én gang om måneden, så spillerne dermed bliver rystet sammen, overgangen bliver lettere, og de dermed føler sig mere klar og modne til at spille samme på seniorplan.

Fra venstre: Clara Kjærgaard, Jyllinge FC, Frederikke Bakbøl, Ølstykke FC, Marika Hougesen, Ølstykke FC og Catrine Højborg, Jyllinge FC. De fire U16 piger synes alle, at holdsamarbejdet er en super idé. - Vi har fået to gode fodboldhold, en masse nye venner og gode faciliteter og trænere, lyder det i kor. De fire piger har det helt fint med at træne og spille på skift i Ølstykke og Jyllinge, og de håber at samarbejdet kan fortsætte. (Foto: DTU)
Fra venstre: Clara Kjærgaard, Jyllinge FC, Frederikke Bakbøl, Ølstykke FC, Marika Hougesen, Ølstykke FC og Catrine Højborg, Jyllinge FC. De fire U16 piger synes alle, at holdsamarbejdet er en super idé. – Vi har fået to gode fodboldhold, en masse nye venner og gode faciliteter og trænere, lyder det i kor. De fire piger har det helt fint med at træne og spille på skift i Ølstykke og Jyllinge, og de håber at samarbejdet kan fortsætte. (Foto: DTU)

Hvad gør Ølstykke FC og Jyllinge FC konkret for at fastholde pigespillere i klubberne?

– Vi er meget bevidste om, at især i teenageårene er der så mange andre tilbud. Derfor skal det være sjovt og fodboldfagligt lærerigt at gå til fodbold, hvor vi stiller differentierede krav og skaber sunde sociale relationer. Ølstykke er en stor gymnastik- og håndbold-by, så pigerne skal have noget ud af at komme her til fodbold og mærke, at de bliver taget alvorligt. Derfor prøver vi også at variere tilbuddene til træning. I øjeblikket træner U16-pigerne tre gange hver uge, men en gang om ugen besøger vi det lokale Fitnesscenter og introducerer pigerne til andre sjove sportsgrene, der ryster dem sammen socialt. De får lov at prøve kræfter med f.eks. yoga, kick boksning, balletdans, trampolinspring m.m.

Henrik Jensen fortæller afslutningsvis, at Ølstykke FC også har tilknyttet en pigekoordinator og en pige ambassadør. Deres opgave er at tage ud på de nærliggende SFO’er i kommunen og tilbyde fodboldtræning for yngre piger i 7-8-årsalderen. Efterfølgende bliver pigerne inviteret til at deltage i en rigtig træning, hvor de kan mærke efter, om fodbold er noget for dem. Ved de lejligheder hjælper flere af U16 pigespillerne til med at undervise, træne og motivere.

Alle U16 piger i Ølstykke FC og Jyllinge FC træner sammen på lige fod og er skiftevis på træningsbanen i Ølstykke og Jyllinge. (Foto: DTU)
Alle U16 piger i Ølstykke FC og Jyllinge FC træner sammen på lige fod og er skiftevis på træningsbanen i Ølstykke og Jyllinge. (Foto: DTU)

Ølstykke FC har i alt omkring 600 medlemmer. Pigeafdelingen er på ca. 110 piger. Der er ca. 30 seniorkvinder i klubben, og førsteholdet spiller i Sjællandsserien. Jyllinge FC tæller ca. 430 aktive. Der er omkring 50 pigespillere, men ingen seniorhold.

SportConcept Internationalteamsports.comBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDBoldtour og EventVerona CupLæs mere om Formthotics påWinther Sport og Fritid.dbuSkaerbaekcentret