Mere forskning kan forhindre skader

af | 12 juni 2023 | Artikler

Når der er udsigt til regnvejr, tager man naturligvis en paraply eller regntøj med sig, fordi man vil undgå konsekvenserne af at blive drivvåd. Er man lidt øm i benene, vil man så hellere sidde over en kamp og være klar til næste kamp eller vil man hellere tage chancen og spille kampen? Hvad nu hvis målinger kunne bevise, at benmusklerne er tæt på det kritiske punkt for en mulig lyskeskade? I det sidste tilfælde ville klubben, trænerstaben og spilleren selv sige ”Ingen kamp”. For spilleren kunne en lyskeskade typisk betyde en lang pause og for klubben kunne en lang pause betyde tab af mange penge – især hvis man var i gang med at indgå aftale om salg af spilleren.

En fodboldspillers ben bliver på højeste niveau udsat for et enormt pres, hvor de tre risikofyldte steder er ankel, knæ og lyske. Man skal have mange maksimale løb, retningsændringer, kraftfulde afsæt ved headninger med ofte risikofyldte landinger og samtidig kunne modstå uventede kropskontakter fra modstandere op til mange gange pr uge i højsæsonen med turnerings-, pokal- og evt. landskampe.

Hvornår er man i risikozonen?

Det er vanskeligt for træneren og assistenterne at dosere træningen, fordi spillerne er bygget forskelligt og endelig bliver ikke alle spillere belastet lige meget. Er man ungdomsspiller med kraftig vækst, kommer kroppen i ubalance og vil være mere udsat. Kvindernes anderledes hoftebygning er nok også lidt mere udsat for overbelastning end mændenes.

Op til 20% af skaderne er lyskeskader, som kommer ganske uventet og kræver lang pause fra sport – ofte op til et halvt år. Nu er der hjælp til at finde ud af, hvornår man er i risikozonen for at få en skade i sin lyske. Claes Jakobsen var forsker i velfærdsteknologi, men ville hellere bruge sin viden til at hjælpe end forske. En kontakt med F.C. Nordsjælland om et langvarigt partnerskab blev startskuddet. Det første produkt var en ”lyskemåler”, som er et ganske enkelt apparat, hvor man lægger sig på ryggen på gulvet og presser begge lår optimalt mod en måler. Resultatet kan ses på skærmen, og bliver man testet jævnligt fx en gang om ugen, kan man se udviklingen i muskelstyrken og derved forudse en evt. muskelskade. F.C. Nordsjælland, som hører under hovedorganisationen Right to Dream, har dermed også kontakt til akademier og klubber rundt i verden.

Ny sportsteknologi kan forebygge skader
Ny sportsteknologi kan forebygge skader

Hjælp både til eliten og bredden i al sport

Sportsteknologi – eller styrkemålingsudstyr er ikke ukendt i de store fodboldlande, men det er ikke helt så kendt med lyskemålere, hvor penge til en lyskemåler er peanuts i forhold til de summer, som cirkulerer i de europæiske storklubber. Forskning herfra viser, at målingerne har effekt. Claes Jakobsens plan er at kunne levere til ikke bare superligaklubberne, men komme bredere rundt i fodbold-Danmark med en vare til en pris, som er rimelig for et produkt, som mange mennesker kan få gavn af. Dette interview kunne ikke finde sted før kl. 13.00, da man havde aftalt et møde med Brøndbys Akademi, som var interesseret i hjælp til deres ungdomsspillere, må man formode. Så interessen er der.

Ud over interessen for elitesport er C.C. Athletics motivation også at nå bredere ud for at understøtte de samfundsmæssige gevinster, som breddeidrætten bidrager med som: Tilhørsforhold, fællesskab, sund livsstil og generel trivsel. Skader er jo også meget udbredt i breddeidrætten, hvor der ikke er et fysisk team til tjekke idrætsudøverne og her kan teknologien hjælpe, siger Daniel Bay.

Lyskemåleren er kun første trin

Det er nu halvandet år siden kontakten mellem F.C. Nordsjælland og Claes Jakobsen blev formidlet og i dag er han ikke alene mere. Firmaet C.C. Athletics er oprettet med Claes Jakobsen som direktør og stifter, med marketingchef Daniel Bay samt med en studentermedhjælper. Alle tre har dyrket sport på højt niveau, i hver sin idrætsgren, men med hver sin oplevelse af belastning af benmusklerne.

Lyskenmåleren er første projekt i C.C. Athletics produkter. Andre følger efter:

  1. Lyskemåler
  2. Baglårsmåler
  3. Kraftplader til måling af fx eksplosive øvelser som diverse hop.
  4. Universalmåler

Skader kan være årsag til, at unge mennesker må opgive deres drømme. Andre, som er i gang med en lovende karriere, må give op og finde en anden levevej. Mænd og kvinder må opgive at være med i et socialt samvær. Men én måtte opgive sin egen karriere og blev landstræner. Det sidste er en sjældenhed.

Se videoen på 1 minut, der viser brugen af GroinMate:

Boldtour og EventVerona CupBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSportConcept InternationalSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDWinther Sport og Fritid.teamsports.comLæs mere om Formthotics pådbuSkaerbaekcentret