Intelligente spillere skal bane vejen til EM

af | 6 august 2019 | Tæt på de kendte

Det Danske Kvindelandshold i fodbold er klar til nye opgaver og tager hul på EM-kvalifikationen i slutningen af august. Landstræner Lars Søndergaard er overbevist om, at han har værktøjerne til at bringe kvinderne til EM i 2021. Vejen til slutrunden i England er brolagt med tempo og motiverede, intelligente spillere, som i tanke og handling er et skridt foran modstanderen. Dansk Træner Union mødte landstræneren til en snak om spilkoncept og udvikling af spillere.

Kvindernes VM-slutrunden i Frankrig er flot overstået med USA på toppen. Landstræner Lars Søndergaard rejste også rundt i det franske og oplevede verdens bedste spillere i aktion. Desværre måtte han spejle langt efter Pernille Harder, Katrine Veje, Nadia Nadim og andre danske stjerner.

– Jo, vi savnede Danmark ved slutrunden. Og jeg er sikker på, at vi kunne have gjort en god figur, så bestemt ærgerligt, at vi ikke var med. Men som en fattig trøst, kan man pege på, at de to nationer, som vi røg ud til i kvalifikations puljen og play-off, nemlig Sverige og Holland, jo kom langt og gjorde det fantastisk med henholdsvis bronze og sølv, så det viser jo lidt om, hvor svært det er at komme med til en VM-slutrunde, forklarer Lars Søndergaard. Måske bliver vejen til næste VM om fire år lidt lettere, påpeger han, idet der udvides til 32 deltagerlande.

For Lars Søndergaard blæser nye, positive vinde i international kvindefodbold, hvilket VM i Frankrig tydeligt var et bevis på.

– Jeg tror slet ikke folk er klar over, hvor stærkt kvindefodbold udvikler sig lige nu, både på og udenfor banen – og ikke mindst økonomisk. Scenariet og den begejstrede stemning på tribunerne ligner jo det, vi kender fra VM-slutrunder for herrer, og der var til flere kampe her helt fyldte stadions. Jeg forventer faktisk, at vi kommer til at se mange udsolgte kampe til EM i England om to år.

– På grønsværen udvikler kvindefodbold omend sig endnu hurtigere. Kvaliteten af fodbolden, de intelligente løb, det høje pres, og spillet i små rum, fangede især min opmærksomhed. Samtidig noterede jeg med glæde mange teknisk dygtige spillere, og at målmændene er blevet meget bedre end tidligere. I det hele taget var der mange flotte præstationer. Og så kan man jo bagefter spørge, om Danmark kan følge med?

Det mener Lars Søndergaard så afgjort, at de danske kvinder kan, men det kræver, at man som nation og som fodboldforbund i Danmark anerkender, at kvindefodbold er kommet for at blive og man ikke mindst er klar til at betale det, det koster at spise kirsebær med de store.

– Jeg ser mange lande – også såkaldte udviklingslande – investere mange penge i kvindefodbold. Samtidig med at store sponsorer træder til. Vi er dygtige herhjemme til talentudviking på pigesiden, men det handler i lige så høj grad om at følge med økonomisk. Vi skal derfor holde tungen lige i munden for at holde snor i de helt store nationer, og lige nu synes jeg, at vi mangler nogle ressourcer. De skal til for at være med helt oppe i toppen af europæisk kvindefodbold, fastslår han og sender bolden videre til DBU.

Kvinde landstræner
Landstræner Lars Søndergaard vil gerne arbejde med fodboldintelligente spillere på banen. (Foto: Lars Søndergaard)

Talentudvikling

Lars Søndergaard tiltrådte trænerposten i efteråret 2017, lige efter den flotte EM-slutrunde i Holland, hvor Danmark tabte til værtsnationen i finalen. Men den resultatmæssige optur blev desværre ikke vekslet til en VM-billet i Frankrig. Dertil har landstræneren flere forklaringer. – Resultatmæssigt kunne jeg selvfølgelig godt have tænkt mig noget mere. Jeg bliver jo målt ud fra resultater. Men først og fremmest kom der en overenskomststridighed med DBU på tværs, som ødelagde rytmen. Dernæst mødte vi på vores vej to top-10 nationer, og her var vi ikke dygtige nok. Og så lægger jeg ligeledes til grund, at vi er gået ind i en ny epoke, hvor stammen på landsholdet er ved at ændre sig, og jeg derfor naturligvis prøver at få flere unge nye spillere sluset ind i spilkonceptet. Det tager tid, og de unge

spillere har brug for erfaring og udvikling, som de kun får ved at spille internationale kampe.

Dertil peger Lars Søndergaard på, at springet fra U19 op til det rigtige landshold er en udfordring. U23-holdet er kun samlet en gang om året, så der mangler et mellemled med internationale opgaver, hvor de unge spillere kan dygtiggøre og udvikle sig. Men han er overbevist om, at det i sidste ende lønner sig med nyt blod, som skubber til talentudviklingen på landsholdet.

Intelligente spillere

– Som træner bærer jeg den filosofi, at fodbold er et udviklings- og teamarbejde. Spillere og spillet ændre og udvikler sig løbende. Jeg er mere og mere bevidst om, at spillerne er en del af gameplanen, og at de skal tages med på råd og føle, at de har nogle aktier i det, der foregår inde på banen. Jeg lægger vægt på og vil gerne arbejde og spille med fodboldintelligente kvinder, hvor holdet fungerer, fordi spillerne har hovedet med på banen og derude kan agere hurtigt fra tanke til handling.

– Tidligere var der mere fokus på fysisk træning, zoneopdækning, firekæder og defensiv organisation. Det har gradvist ændret sig, ifølge Lars Søndergaard. Nu trækker vi mere hen i mod og vægter den boldbesiddende retning, hvor vi til stadighed kigger på at udvikle spillerene til at spille intelligent fodbold, hvor de både kan dominere kampe og stadig kan forsvare.

– Udvikling får man ikke kun ved at tabe og møde stærke nationer, som vi gjorde før sommer, men også med sejre. Så vi skal have fokus på at vinde. Jeg tror på, at vi kan vinde, fordi vi har været igennem en fase af svære kampe, hvor vi har kunne øve os, udvikle vores spillestil og fået nye talenter ind omkring holdet mod kompetente VM-modstandere. Jeg føler således, at holdet er bedre rustet, og jeg er sikker på fremadrettet, at det bringer os sejre.

Udtryk på banen

Det Danske Landshold skal være spildominerende og spille med tempo, bekræfter Lars Søndergaard.

– Det er ikke nok bare at spille med possession. Jegvil også gerne spille direkte. Det er afgørende, når vi møder mindre nationer. De kan helt sikkert godt forsvare. Så det kræver tempo, hurtige pasninger, bevægelse og direkte spil igennem modstanderens kæder for at komme frem til mange målchancer.

Men lige som herrelandsholdet skal Danmarks kvinder også være dygtige og kyniske på de defensive parametre, og Lars Søndergaard sammenligner med svenskerne.

– De har dygtige fodboldspillere, men noget andet de har, som vi godt kunne ønske os, er den her kynisme i deres forsvarsspil, som ligger i deres fodboldkultur. Den skal vi lære af og udvikle til vores egen fodboldkultur, fastslår Lars Søndergaard og fortsætter sin analyse.

– Tempo i spil med bold og i tanke og handling er nøgleord i fremtiden, når jeg tænker fodbold. Det skal gerne udmønte sig i en-to berøringer, tempofyldt spil, og at man kan vælge driblinger i en-mod-en situation på de rette tidspunkter. Jeg går efter at spille målsøgende, men med øje for den balance, at spillerne står rigtigt på banen, for at vi er hurtige tilbage i vores genpres, hvis vi skulle miste bolden. Meget er tempo i tanke og handling, og det er meget løb til pres, det skal gå hurtigt og spillerne skal vide, hvornår de skal gøre hvad. Det er nogle af de vigtige begreber i min optik, der ligger i dagens moderne fodbold: Tempo, bevægelighed, genpres, højt pres og fodboldintelligens, og vi vil gerne være med på det hele.

Landstræner Lars Søndergaard - Algave Cup
Landstræner Lars Søndergaard under de sidste forberedelser ved Algave Cup, inden EM kvalifikationen går i gang den 29. august. (Foto: Lars Søndergaard)

Nye opgaver

Danmark er havnet i EM-pulje med Italien, Bosnien, Georgien, Israel og Malta og lægger fra land på hjemmebanen i Viborg mod Malta den 29. august og møder så Israel fem dage senere i Tel Aviv. – Det er klart, at vi er favoritter og bliver spilstyrende mod alle i puljen med undtagelsen af den mod Italien. Vi skal op mod hold, som vil stå langt tilbage på banen og kæmpe med næb og klør, og der skal vi være dygtige og ydmyge nok til med bevægeligt og tempofyldt spil at slå dem. Og så har vi så de to afgørende kampe om førstepladsen sandsynligt mod Italien til næste år. Jeg er som udgangspunkt optimist og vælger at kigge fremad. Og jeg er sikker på, at vi nok skal få kvindelandsholdet tilbage i folks bevidsthed og skabe eufori igen, hvis vi kvalificerer os til EM i England.

Lars Søndergaard råder over en stærk trup af hurtig, tekniske, godt uddannede og rutinerede spillere fra EM-sølvholdet i 2017, tilsat et skud unge talentfulde spillere, som kommer med tempo og fart i støvlerne.

– Det er en god og sund blanding, og jeg oplever og mærker meget motivation, fodboldsult og store ambitioner hos både spillere og ledere omkring landsholdet for at udbrede og udvikle kvindefodbold og skabe en ny trend, der forhåbentlig med tiden vokser sig endnu større.

Hvad er dine egne ambitioner?

– Jeg er efterhånden ved at være gammel i gårde og har jo prøvet en del. Men det har altid været sådan, at ambitioner kommer hen ad vejen, og jeg har valgt at sige; det kan godt være, at jeg har ambitioner om at træne et eller andet, men det kan jeg kun komme til, hvis jeg gør det godt på det sted, jeg er lige nu. Jeg har derfor altid været der 100 procent, de steder, hvor jeg har været træner. Og det er jeg også for Kvindelandsholdet, som jeg ser som en fantastisk spændende udfordring. Og jeg synes virkelig, der er flere der burde gå op i kvindefodbold. Det har det fortjent.

Verona CupdbuSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDSkaerbaekcentretLæs mere om Formthotics påBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSportConcept Internationalteamsports.comBoldtour og EventWinther Sport og Fritid.