Fra Uganda til Aalborg

af | 8 marts 2022 | Artikler

[fluid][html ]

Det er gået stærkt, og der er sket meget, siden Dennis Deleuran i 2018 satte sig i en flyver og rejste til det østafrikanske land Uganda for at være Head of Football i et helt år på et ungdomsakademi. Efter hjemkomsten stod han med ansvaret for Næstved IF’s U19-mandskab, og nu er den talentfulde træner netop blevet headhuntet til cheftræner for AaB’s U15-elitehold. Dansk Træner Union fangede Dennis Deleuran til en snak inden afskeden med Næstved og springet til Aalborg.

– Jeg var lige blevet færdig med min kandidatgrad i psykologi og økonomi fra Copenhagen Business School i 2018 og havde lyst til at se og opleve verden, og da et tilbud tikkede ind fra El Cambio Academy i Uganda som Head of Football, slog jeg til, fortæller Dennis Deleuran, der kort forinden havde færdiggjort en A-trænerlicens.

Det etårige ophold i Uganda var en stor oplevelse og en øjenåbner for Dennis Deleuran, der havde det overordnede ansvar for den fodboldmæssige retning for unge spillere mellem otte og tolv år. Det var alt fra eksekvering af træning, træningsplanlægning og uddannelse af både interne og eksterne trænere. Samtidig var det også ham, der i sidste ende skulle vurdere, hvilke spillere man ønskede at optage på akademiet gennem veludførte scouting analyser.

– Det var en fantastisk lærerig tid i Afrika, som gav mig mulighed for et endnu større fokus på at udvikle mig som træner og ikke mindst som menneske. Jeg kunne fokusere udelukkende på fodbold, hvilket skærpede min detaljegrad i spillet, finpudsede mine ledelsesmæssige egenskaber og tydeliggjorde min kommunikation, forklarer Dennis Deleuran og fortsætter:

– Mødet med den afrikanske kultur var helt sikkert en øjenåbner for mig som fodboldtræner, men også som menneske og gjorde mig opmærksom på, hvor mange komponenter, vi har mulighed for at justere på i forhold til at optimere os selv som individer. Menneskeligt er den afrikanske kultur så anderledes end den danske, og bare fordi man er europæer, betyder det ikke nødvendigvis, at det er den rigtige måde at gøre tingene på. En forståelse af kultur, og at den er rigtig på hver sin måde, har bestemt beriget mig på en masse områder og modnet mig som person og givet mig et rygstød til kommende træneropgaver. Jeg har jo også spillere i Danmark med anden etnisk herkomst, hvor jeg skal tale deres sprog og udvikle dem, ræsonnerer Dennis Deleuran.

Dennis Deleuran oplevede en fin forståelse for fodbold – med mangler på det taktiske plan – og roser de unge afrikaneres indbyrdes færdighed og tekniske niveau, når det kom til én mod én offensivt og defensivt. Samtidig er de stærke og hurtige, og det var på trods af, at de unge talenter ofte løb rundt på forfærdelige fodboldbaner og i gamle, udslidte fodboldstøvler. Samtidig hæfter Dennis Deleuran sig ved, at afrikanere har meget at spille for. Mange spiller fodbold for at hjælpe familien og for deres overlevelse.

– Jeg lærte så meget fagligt og personligt, at jeg godt kunne være fristet af at komme tilbage til Afrika som en slags rådgiver eller træner igen, hvis chancen engang bød sig. At komme ud i verden og opleve og se andre kulturer er så vigtigt for ens udvikling, synes jeg. Dennis Deleuran har tillige været på studierejse til Brasilien, som han også kalder for en meget inspirerende oplevelse.

For Dennis Deleuran var det en fantastisk lærerig tid i Afrika, som gav ham mulighed for et endnu større fokus på at udvikle sig som træner og ikke mindst som menneske. (Foto: Dennis Deleuran, privat)
For Dennis Deleuran var det en fantastisk lærerig tid i Afrika, som gav ham mulighed for et endnu større fokus på at udvikle sig som træner og ikke mindst som menneske. (Foto: Dennis Deleuran, privat)

Sydsjælland kaldte

Med bagagen fuld af trænererfaring rykkede Dennis Deleuran i 2019 til Næstved IF og blev tilknyttet som først U17-træner og dernæst som U19-træner. Dennis Deleuran havde før eventyret i Afrika prøvet kræfter som pigetræner i Vanløse IF, individuel teknisk træner i Brøndby IF, U17 træner i AB og U14 træner i Hvidovre IF og B93.

– Jeg udviklede mig virkeligt i de godt 2½ år og har meget at takke Næstved IF for i dag. Ikke mindst har jeg meget at takke daværende talentchef Anders Bergendorff – han er auditør i DBU i dag – og Head of Coaching Preben Christensen for. De var begge en solid støtte og sparring i mit daglige trænerarbejde.

Dennis Deleuran havde ansvaret for morgentræning og den daglige træning af U19. Opgaven var at udvikle og rykke spillerne som individ og som hold og ad den vej klargøre spillere til det næste skridt, altså at spille divisionsfodbold.

– Jeg synes, det lykkedes, og jeg er meget tilfreds med, at en pæn del af U19-spillerne, som jeg arbejdede med, fik debut på førsteholdet. For mig er en spillers gennembrud til førsteholdet næsten større end de sportslige resultater.

Dennis Deleurans fine trænerarbejde er ikke gået ubemærket hen. I vinter blev Næstved IF kontaktet af AaB. Den aalborgensiske storklub var meget interesseret i at tilknytte den 30-årige, talentfulde træner som fuldtidstræner for klubbens U15 elitehold.

– Selv om jeg havde et halvt år tilbage af min kontrakt, og jeg havde det godt i Næstved IF, var det her ikke et tilbud, jeg kunne ignorere. Det er attraktivt, et kæmpe skridt og et rigtigt skridt i min udvikling. Og at stå som fuldtidstræner har altid været min drøm. Tidligere har jeg haft et civilt job ved siden af træningen. Men det viser jo også bare, hvilken retning fodbold går i, når man kan leve af det.

Dennis Deleuran har i første omgang fået kontrakt frem til sommer. Men både AaB og han selv regner med en snarlig forlængelse, når tingene er faldet på plads i det nordjyske.

Dennis Deleurans synes selv, at han står godt rustet til de nye store opgaver og føler, at AaB besidder en god filosofi i forhold til ungdomsudvikling og brugen af unge spillere. Hans opgave med U15-holdet, der spiller i landets bedste liga, er at stå for morgentræning tirsdag og torsdag, stå for holdtræning og holdudvikling og naturligvis scoute nye talenter. Dertil er individuelle udviklingsplaner for alle spillere, videoklip på spillere og kampe, andre ansvarsområder.

– Ja, det er ren talentudvikling og mit kald er at udvikle professionelle fodboldspillere. Jo flere årgang 07-startere, jeg kan gøre klar til springet op til U17 til sommer, jo bedre, fastslår Dennis Deleuran.

Dennis Deleuran, 30 år, har ikke haft nogen nævneværdig aktiv karriere som spiller, før han kastede sin lidenskab på trænergeringen. Han er født og opvokset i Herlev i København og hans forældre dyrkede ishockey og kunstskøjteløb. - Men det kunne jeg ikke finde ud af, griner Dennis Deleuran, som nu er cheftræner for AaB’s U15-hold. (Foto: Dennis Deleuran, privat)
Dennis Deleuran, 30 år, har ikke haft nogen nævneværdig aktiv karriere som spiller, før han kastede sin lidenskab på trænergeringen. Han er født og opvokset i Herlev i København og hans forældre dyrkede ishockey og kunstskøjteløb. – Men det kunne jeg ikke finde ud af, griner Dennis Deleuran, som nu er cheftræner for AaB’s U15-hold. (Foto: Dennis Deleuran, privat)

Kommunikativ træner

Dennis Deleuran er bevidst om egne kvaliteter og ser sig selv som en engageret og kommunikativ træner, der sætter de personlige egenskaber: nysgerrig, målrettet og konkurrenceorienteret, som tre nøglesten, der definerer hans virke. Han forklarer:

– Jeg er nysgerrig, fordi jeg rigtig gerne vil blive bedre og lære nye ting. Jeg er ekstremt målrettet, fordi nu tager jeg til Aalborg og bor i et kælderværelse for at give det en chance og blive dygtigere. Og jeg er konkurrenceorienteret, fordi jeg vil være den bedste. For mig handler det om passion, lidenskab, men også om at have lysten og modet til at blive bedre og turde at tage chancer. Så selvfølgelig sætter jeg krav til mine spillere. For hvis vi sammen skal nå det mål, at de gerne vil leve af spille fodbold, så må jeg gå all-in. Jeg sætter dog ikke nogen krav, som jeg ikke selv kan leve op til.

For Dennis Deleuran er hans vigtigste redskab; kommunikation. Han vil gerne kunne forstå spillerne, tale deres sprog og møde dem i deres øjenhøjde.

– Man kan alle sagtens sige, hvordan man gerne vil have tingene til at være, men en god leder er også én, som spillerne har lyst til at følge, så man skal kunne tale deres sprog og ramme dem der, hvor de er i livet, for at de kan forstå, hvor vi gerne vil hen sammen som individ og som hold. Det er et projekt sammen, hvor træneren skaber rammerne for spillere. På banen kan godt lide at tale til spillere, der ikke har bolden. Jeg har lært: Don’t talk to the player with the ball, he is busy.

Om fremtiden svarer Dennis Deleuran:

– Selvfølgelig kunne det være fedt en dag at stå på den helt store scene i spidsen for seniorer, men jeg er meget tilfreds med at blive den bedste ungdomstræner, som jeg kan blive. Det handler hele tiden om at lære og blive bedre – blive den bedste udgave af Dennis Deleuran – så jeg tænker mest i retning af at tage en Youth A trænerlicens. Jeg vil gerne kunne leve af fodbold. Det er min ambition.

Har du nogle forbilleder som træner?

– Jeg kigger bestemt på andre trænere, som jeg kan spejle mig selv i. Det er ikke nødvendigvis trænere, der har haft en stor aktiv karriere, men omvendt trænere, der er dygtige og brænder meget for deres meriter. Jeg vil gerne nævne to trænere, som i mine yngre dage havde en afgørende indflydelse på min udvikling, nemlig FC Nordsjællands assistenttræner, Frank Hjortebjerg, og AB’s nuværende cheftræner, Patrick Birch Braune. Det er begge trænere, som jeg ser op til, som jeg har haft fagligt gode dialoger med og som har inspireret mig meget til at blive den, jeg er i dag.

[/html][/fluid]
dbuSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDLæs mere om Formthotics påteamsports.comSkaerbaekcentretSportConcept InternationalBoldtour og EventVerona CupWinther Sport og Fritid.Busture og sportsrejser i Danmark & resten af Europa