Fra gadefodbold til Real Madrid, Barcelona, Manchester U og C og Bayern München

af | 26 januar 2023 | Startede som børnetræner

Når Det europæiske Fodboldforbund, UEFA, har brug for en til at sørge for at kampene i Champions League bliver afviklet efter reglerne, ringer de til Christian Bordinggaard i DBU. Da modstanderholdet til det færøske hold B36 i Conference League turneringen ringede til UEFA og klagede over, at den færøske covid-kontrol i Vagar Lufthavnen forhindrede deres spillere i at spille i Torshavn, var det Christian, som med én dags varsel måtte flyve til Færøerne og følge corona-procedurerne og løse problemet.

Fodbold har altid fyldt meget i Christians liv. Helt frem til han blev ynglingespiller, spillede han fodbold hver dag sammen med sin lidt yngre lillebror Keld. Tarup/Paarups fodboldbaner ligger kun 5 minutters gang fra hjemmet, men det var hjemme på gaden, det foregik, så var man jo fri for en forstyrrende dommer og træner og kunne træne mere end de normale to gange om ugen. Og børn, som ville være med, var der nok af i nybyggerkvarteret. Det blev ikke til nogen struktureret børnetræning udtænkt af DBU til Christian.

Startede med at træne de 3 – 6-årige

Først som ynglingespiller meldte brødrene sig ind i TPI. Som senior tog Keld videre til OB, hvor deres veje skiltes, da Christian blev i TPI og spillede 1. holdet op i Fynsserien. Samtidig startede Christian fodbold op for de 3 – 6-årige – også kaldet sandkassefodbold i TPI. Det var en succes og han havde brug for hjælp. Han fik to pigespillere til at hjælpe sig!! Christian var meget åben om sin træning, gav træningsideer videre til andre og ville gerne have, at også andre klubber gav de små børn glæden ved at spille fodbold tidligt. Det var nok her, at DBUFyn og senere DBU så, at her var en, som de kunne bruge i deres arbejde.

Rejsen fra ”sandkassen” hjemme i Paarup til de allerstørste stadions i Europa har nu varet godt og vel 25 år med bopæl i dag i Lejre og arbejdsplads på DBU Allé. Hans titel – givet af UEFA – i dag er: Venue Director dvs. ansvarlig for, at UEFA´s kampe bliver afviklet efter de givne regler og forordninger. Der, hvor han kan have ansvaret, er ved Danmarks A og U-landskampe for kvinder og mænd, Champions League, Nations League og Conference League dvs. de steder, hvor UEFA er arrangør.

Derudover er han ”Tutor” dvs. vejleder for nye Venue Directors, som starter deres karriere med vejledere ved deres side.

UEFA’s repræsentant

Christian havde sin første opgave i Werder Bremen i en Europa League-kamp i 2009 mod Athletic Bilbao, hvilket nok blev betragtet som en af de lidt lettere kampe, da tyskerne er kendt for deres Ordnung muss sein og dengang var deltager i europæiske kampe næste hvert år. Som Christian siger, er hans arbejde en mellemting mellem at være kontrollør og vejleder. Reglerne skal jo overholdes, men forsøger en klub bevidst at omgå reglerne til egen fordel eller har en klub mindre erfaring med europæisk fodbold og har brug for hjælp til at tolke reglerne, træder Christian til. Han oplever også den store forskel, der er på kulturerne i UEFA´s medlemslande. Skal en klub fra Moldova møde et hold fra England, er der en verden til forskel på deres set up, men de skal spille en kamp efter samme regler.

Tak for en god sæson, siger Butragenio til Christian Bordinggaard
Tak for en god sæson, siger Butragenio til Christian Bordinggaard

Store kulturforskelle

Da Real Madrid og Atletico Madrid skulle mødes i Champions League semifinalen, var det jo to hold fra samme kultur og med erfaring, så det burde jo være en let kamp, men her var spændingerne så store, at det gjaldt om at finde smuthuller til at genere modstanderens forberedelse til kampen. De mange års erfaring siden den første kamp i Bremen har også givet Christian en klar fornemmelse af, hvor der kan være problemer. Så vælger han at komme en dag før end de sædvanlige to dage før en kamp.  Men derudover kommunikerer Venue Directors med hinanden om evt. problemer ved klubber, så man er forberedt.

Venue Director ved de store klubber er en oplevelse for livet

At være ansvarlig for kampafviklingen i Bremen er interessant. Også i Luzern, Groningen og Klaksvig. Men man kan ikke undgå efterhånden at drømme om at komme til de store arenaer. Hvert land i UEFA får tilbudt én Venue Director og der er lige nu i alt 127, så der er mange, der drømmer. Man kan kun sige, at Christian har fået opfyldt sine drømme. Det har han uden tvivl fået som en erkendtlighed for flot arbejde de foregående år. Han har fx været i Leverkusen, Bayern München, Real Madrid, Barcelona, Manchester C 4 år og nu i år til alle Manchester U’s kampe, hvorfra en klubtrøje med Christian Eriksens underskrift pryder væggen. 8 kampe har han haft i denne sæson, 5 kampe som vejleder/tutor samt landskampene i Parken.

Det er inden kampen starter, at alt skal gøres klart, kontrolleres osv., men selv, når kampen er gået i gang, skal man være klar, hvis uventede ting skulle ske. Pausen er ingen pause for Venue Director. Først når 2. halvleg går i gang, kan man begynde at slappe lidt af, siger Christian.

Opstår der problemer, kigger alle på Venue Director

Men man kan altid blive overrasket, fortæller Christian. En kamp i maj i Manchester City forventer man skal afvikles i fint vejr med høj sol. Men de usikre vejrforhold, som vi nok kommer til at opleve mere og mere, bevirker, at det begynder at sne!!! Hvor er så de nye bolde/vinterboldene?? Christian var i år i Manchester U. Dronningen var syg. Og kort før kampen skulle afvikles, kom meddelelsen om hendes dødsfald. Den engelske befolkning var meget påvirket af dødsfaldet. En aflysning og flytning af kampen ville give en masse nye problemer. Med mange menneskers hjælp med praktisk arbejde og tilpasning af proceduren for afviklingen af kampen blev den spillet. Her blev tænkt og arbejdet hurtigt.

Christian Bordinggaard ved siden af Kaka og sammen med andre kendte på Old Trafford
Christian Bordinggaard ved siden af Kaka og sammen med andre kendte på Old Trafford

Endnu en spændende udfordring

Året 2011 var året, hvor Christian var Turneringsdirektør for U21 EM her i Danmark. Et af de andre high-lights håber han at opleve i 2025, hvor EM-slutrunden skal afvikles. Sammen med de tre andre lande Norge, Sverige og Finland har man ansøgt om værtskabet. Et enormt stykke forarbejde kan man forstå på Christian. Da kampene i Danmark skal afvikles i Parken og Odense Stadion har Christian fx været til intense møder med de to kommuner samt kommuner, der evt. skal lægge træningsbaner til de deltagende hold. Planer for afvikling af kampene i de fire lande er udarbejdet + en masse mere. For at UEFA kan foretage et kvalificeret valg, kræver de naturligvis gennemarbejdede ansøgninger med svar på en masse ting. D. 4. april vil der komme svar fra UEFA, fortæller Christian.

Skulle det blive et nej, er der i 2027 VM for kvinder afholdt af FIFA.

dbuSportConcept InternationalLæs mere om Formthotics påSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDVerona CupBoldtour og EventWinther Sport og Fritid.Skaerbaekcentretteamsports.comBusture og sportsrejser i Danmark & resten af Europa