Fem udskiftninger er ikke Lyngby Boldklubs kop the

af | 19 juni 2020 | Artikler

Af Kaare Lundbye og Brian Christensen

Hvad er formålet og tanken bag den nye regel om at kunne bruge op til fem udskiftninger i en fodboldkamp? Dansk Træner Union satte sig for at høre, hvad Superligaklubben Lyngby Boldklub tænker om den sag. Vi kontaktede assistenttræner Mikkel Beckmann og spurgte.

Hvad er dine tanker bag den nye regel om op til fem udskiftninger i en og samme kamp? Er det for at aflaste spillerne i det tætpakkede slutprogram?

– Ja, det er det jo et eller andet sted. De her omstændigheder med Corona pausen er der blev lavet alverdens tiltag. Og reglen om fem udskiftninger er så poppet op kort før sæsonstart, hvor det blev forelagt klubberne i Superligaen og 1. Division. Vi var ikke for forslaget i Lyngby Boldklub. Det gør ikke noget godt for spillet, synes vi. Personligt er jeg heller ikke varm for ideen. Jeg synes allerede, at produktet i sig selv efter Corona pausen ikke er specielt godt og hælder ikke til de store ændringer, og jeg synes det er en forholdsvis stor ændring at smide på bordet. Det er halvdelen af ens hold, du kan skifte ud i løbet af en kamp, og det bryder jeg mig ikke om. Men da det blev vedtaget af de øvrige klubber, så bliver vi jo nødt til at forholde os til, at sådan er det og så kigge på, hvordan vi taktisk bedst muligt kan bruge de fem udskiftninger i løbet af en kamp.

Ja, hvad giver det af taktiske muligheder det her?

– Man har som hold halvlegspausen og tre andre ”spilafbrydelser” til at skifte ud, og om vi skifter fem spillere på en gang eller den hedder: en, to, to, det bestemmer vi jo ligesom selv. Men det giver jo alt andet lige nogle flere muligheder for at prøve flere spillere i et historisk tætpakket slutprogram, og selvfølgelig kan jeg godt se ideen i at gøre det for spillernes ve og vel. Rent taktisk kan vi bruge de her tre ”spilafbrydelser” i løbet af anden halvleg – hvor de fleste andre hold benytter muligheden – til måske at ændre kampen og til at spare og skåne nogle nøglespillere, der har mange minutter i benene, hvis vi altså vi har et gunstigt resultat. Så der ligger mange tanker bag, hvordan vi udnytter det. Andre gange er vi nødt til at bruge en udskiftning tidligt på grund af en skade, og dermed har vi kun to ”spilafbrydelser” tilbage, og så bliver det en større gruppe spillere, som kommer ind ad gangen, hvis vi vil gøre brug af alle fem udskiftninger. I Lyngby Boldklub forsøger vi gerne at spare nogle af de spillere, der har fået mest spilletid. Men omvendt er det også de nøglespillere, som skal bære os igennem i vores nedrykningsspil, så det er en balancegang, hvornår vi gør det ene og det andet.

Hvor meget har I benyttet af jer af den nye regel i Lyngby Boldklub?

– Vi har brugt det. Jeg mener ikke, der har været kampe hidtil, hvor vi ikke har skifte fem spillere. Så vi har brugt det. Fordelen ved det her er, at hvis vi fører en kamp, kan man tage spillere ud og spare dem før tid. Resultatet kan have stor indflydelse. Det så man for eksempel i kampen mellem Randers og Hobro, hvor Hobro valgte at skifte flere af deres bedste spillere ud, fordi kampen var afgjort. Så der kan gå taktisk spil i det, hvor man kigger på måltavlen, inden man skifter ud. I Lyngby Boldklub har vi omvendt ikke hidtil kunne bruge kampenes resultater til at dosere spillernes minutter på banen, dertil har der stået for meget på spil for os.

Så reglen om fem udskiftninger har ikke været en fordel for jer?

– Nej, det synes jeg ikke. Selvfølgelig ligger det i baghovedet, at vi muligheden for at skifte friske kræfter ind, hvis vi jager et resultat. Men det synes jeg også, at vi har mulighed for med de normale tre udskiftninger. Der hvor jeg synes produktet falder i niveau er, at vi har fundet ud af, at vi ”big time” er en underholdningsbranche, hvor det at skifte ti spillere ud i løbet af en kamp, ikke i min optik gør fodbolden mere seværdig. Tværtimod. Nu minder det om en træningskamp med et hav af udskiftninger – også set i lyset af at der jo ej heller må komme ret mange tilskuere på tribunerne på grund af Corona smittefare.

Men kan man vende det om og sige, at man også kan få glæde af det med hensyn til at bringe nogle unge spillere i kamp, som normalt ikke ville få chancen?

– Jo, det kan man godt sige. Der er jo forskellige vinkler at se det ud fra. Lige præcis i vores egen situation i Lyngby Boldklub, så har vi ikke så meget råd til at se de unge, uprøvede spillere an, fordi det er så vigtige kampe i nedrykningspillet, vi går ind i. Så set ud fra vores egen egoistiske synsvinkel har det ikke været et produkt, hvor vi tænker, at nu giver vi lige de unge talenter muligheden for at smage på en Superligakamp, fordi det har vi simpelthen ikke råd til, hvis vi skal lykkes. Men jeg kan dog godt se det fra andre klubbers vinkel, der ikke har det samme pres om at undgå nedrykning, at det kan være en oplagt mulighed for at bringe flere unge spillere i spil, som ellers ikke ville have fået chancen.

Synes du, at det er fair at lave så stor en ændring midt i en sæson?

– Det er et godt spørgsmål, og jeg har tænkt meget over det. Men altså, der er ikke meget, der er fair efter den her Corona pause, så det vil jeg helst ikke vurdere. Jeg er stadig ikke fan af, at man gå ind og ændre på noget så radikalt midt i en sæson, og jeg er heller ikke venligere stemt, efter jeg har set det i aktion in real life.

Så du håber ikke, at det skal fortsætte i den kommende, nye sæson?

– Nej, det gør jeg ikke. Tre udskiftere er en fin regel, så jeg håber, at det bliver normale tider efter sommer og i den nye sæson, slutter assistenttræner i Lyngby Boldklub, Mikkel Beckmann.

SkaerbaekcentretVerona CupSportConcept Internationalteamsports.comdbuSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDLæs mere om Formthotics påBoldtour og EventBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaWinther Sport og Fritid.