Farvel og tak, Åge Hareide

af | 9 april 2020 | Årets træner

Efter fire år med kæmpe succes med det danske landshold kunne man godt have håbet for Åge Hareide, at han også fik denne sommers kampe om EM med. Det ville uden tvivl have været en kæmpe oplevelse for spillerne, Åge og tilskuerne i København. Men som Åge nøgternt konstaterer, er der noget, som er vigtigere end fodbold. Afslutningen på de fire år løber ud i ingenting. Han havde i det mindste fortjent en afskedskamp, som Kasper Schmeichel har udtalt.

Åge Hareide er den landstræner, som siden 1970 har leveret det højeste pointgennemsnit pr. kamp. Han har den bedste defensiv. Under ham er der scoret flest mål pr. kamp. I sine 42 kampe har der være 21 sejre, 18 uafgjorte kampe og kun 3 nederlag. Tre nederlag, som kun blev tabt med 1 mål. Endelig slutter han af med at være ubesejret i ordinær spilletid i 34 kampe i træk.

Åge fik Danmark til VM i 2018. Spillede uafgjort med Kroatien i ordinær tid, indtil de senere sølvvindere vandt og gik videre.

Danmark spillede sig op i den bedste række i Nations League.

EM skulle være kronen på værket

Endelig skulle Åge slutte sin karriere i Danmark med deltagelse i EM 2020 for så endelig at stoppe med udgangen af juli. I stedet for en fest bliver det en førtidspensionering på fem måneder.

De aftalte træningskampe mod Færøerne i Herning og på udebane mod England i slutningen af marts blev jo aflyst, og der spilles ifølge UEFA ingen landskampe mere i foråret.

Nogle trænere kommer med en spilfilosofi, som det gælder om at få spillerne til at passe ind i, andre trænere ser på de spillere, som de kan råde over, og placerer dem på en måde, så man udnytter deres kompetencer bedst muligt. Åge Hareide tilhører den sidste gruppe. Det er vist også sådan, de fleste serietrænere gør i deres hverdag.

Spillernes potentiale blev forløst gennem dialog

Hans oprindelige plan var vist at spille med 3 i forsvarskæden, fordi Danmark havde mange gode midterforsvarere. Men forsvarerne havde større tryghed og mest erfaring med at spille med 4 i forsvaret, så Åge lyttede, ændrede og spillerne påtog sig derved et ansvar for et godt forsvar. Og det har jo virket.

Før Hareide kom til havde Christian Eriksen i 37 kampe kun scoret 6 mål. Det fik Hareide løst op for, idet han gav Eriksen større frihed som angriber, mens Eriksen gjorde gengæld med et enormt løbearbejde samt 25 mål under Hareide.

Åge har vist lyttet meget til spillerne og brugt deres vurderinger af, hvordan de oplever situationerne set fra banen. Træneren oplever jo kun spillet set ude fra bænken. Involvering af spillerne betyder så også, at alle spillere skal arbejde med på holdets og trænerens vej. Gør man ikke det, er en på bænken klar til at træde til, hvilket Pierre-Emile Højbjerg har oplevet.

Skal spillerne indordne sig under en stram trænerstyret spilfilosofi, er det træneren, der vinder eller taber. Er det derimod sådan, at det er spillernes stærke sider, som er holdets rygrad, så er det holdet og træneren, der vinder eller taber.

Psykologisk betyder det, at træneren og holdet forventer, at alle yder deres ypperste. Alt er bygget op på holdet. Man ved, at ved koncentreret og hårdt arbejde kan alle kampe vindes. Træneren skal have fokus på, hvad der lykkes og ikke finde syndebukke, for spillerne er som andre mennesker: Får man ros, yder man endnu mere næste gang.

Kæmpe tak til træneren og mennesket Åge Hareide

Spillernes kæmpe respekt for Åge fremgår af følgende udsagn:

Christian Eriksen: Tak for alt, hvad du har givet mig og os på landsholdet. Det har været en fornøjelse både på og uden for banen. Mange sejre og mange mål og meget få nederlag i en enestående tid.

Kasper Schmeichel: Tak for alt, Åge. Du har givet os danskere fantastiske minder og oplevelser, der kommer til at følge os i mange år.

Simon Kjær: Åge er en fantastisk træner, men et endnu større menneske.

Ikke så mærkeligt har de øvrige trænere i Danmark også værdsat Åges arbejde, idet de i både 2018 og 2019 kårede ham som Årets Træner.

København bliver forhåbentlig EM-by i 2021

Der er naturligvis de kritiske røster, som mangler at se flot og attraktiv fodbold. Men hvad er det? I professionel fodbold gælder det om at få succes og det er lig med sejre. Sejre giver tilskuere og dermed penge.

Men der er vist nok mange, som havde planlagt nogle sommeruger sammen med Åge og landsholdet i København. De ville være kommet for at hjælpe landsholdet til sejr. Chancerne for noget stort var der. Nu må vi vente til 2021, men uden Åge Hareide ved sidelinjen.

teamsports.comSkaerbaekcentretWinther Sport og Fritid.Boldtour og EventdbuSportConcept InternationalBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaVerona CupSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDLæs mere om Formthotics på