Er UEFA A-licens noget for dig?

af | 17 april 2024 | Artikler

Har du UEFA B-licensen, og er der gået 2 år, er du berettiget til i år at søge om optagelse på A-licens kurset i 2025. I år er der optaget ca. 50 kursister i et øst- og et vesthold.  Eksamen består af en praktisk del, hvor man ud fra et trukket emne træner med eget hold, idet ens DBU trænerudvikler og censor er til stede. Ofte vil træningen overværes af de kursister, som man er i gruppe med.

Det er en forudsætning, at denne praktiske del bestås, inden man kan gå op til den afsluttende teoretiske eksamen. Denne mundtlige eksamen består af to dele.

I første del tager man udgangspunkt i egen opgave, der er en rapport om et selvvalgt emne, som man skal forsvare mod trænerudviklerens og censors spørgsmål. Anden del tager udgangspunkt i en fodboldcase/videoklip, som skal analyseres.

Bestås denne del, har man erhvervet sig UEFA A-licensen. Prisen er på ca. 80.000 kr. inklusiv eksamen, så det er normalt, at den klub, man er ansat i, bidrager til beløbet, mens man indgår aftale om ansættelse i klubben et vist antal år.  Ønsker man at uddanne sig videre, er næste trin UEFA Pro eller UEFA Youth, som man dog først kan påbegynde tre år senere.

Kasper Lund OB er en af kursisterne i år

En af kursisterne i år er Kasper Lund, Head Coach på fuld tid for U14 i OB, som for godt og vel en måned siden var på den indledende studietur, som gik til Bilbao. Der kom han til at opleve en anden kultur end den, som mange A-licenskursister har oplevet i Tyskland. Bilbao ligger i Baskerlandet, og der vil man kun have spillere med baskisk baggrund. I den ene af de tre kampe (U17, A-holdet og B-holdet), som de overværede på de fem dage, spillede klubben mod Barcelona, og helt imod, hvad vi er vant til at se herhjemme, startede den baskiske målmand konsekvent med et langt udspark op på Barcelonas banehalvdel, hvilket gav masser af videomateriale til at analysere effekten af denne aktion.

Tirsdag d. 9. april havde Kasper supervision, idet hans trænerudvikler, Sten Gleie, var kommet fra København for at samtale om træningens indhold/formål, overvære den og evaluere den.

Kasper er i et miljø, hvor man udfordres som træner

Det er ingen selvfølge, at man består A-licens eksamen, selvom man bliver optaget – heller ikke selvom man kan få en ekstra chance, hvis man dumper. Meget afhænger nok af, hvilket træningsmiljø man færdes i til daglig. En man alene i en mindre klub uden med- og modspil fra andre trænere, bliver man nok ikke udfordret nok. Kasper Juul er som træner på OB´s akademi i et miljø, hvor der planlægges, diskuteres og trænes på A-licensniveau. U17- og U19-trænerne er A-licensuddannede og trænerne fra U12 er eller er på vej til at blive det, hvis man er cheftræneren.

En nylig opgørelse fra CIES Football Observatory viser, at OB på verdensplan er en af de klubber, som giver spilletid til flest U20- og U19-spillere på førsteholdet. Klubben ligger foran talentfabrikker som fx F.C. Barcelona, Ajax og F.C. Nordsjælland. Så rent umiddelbart vil det være svært at se, at nogen kan være kritiske over for trænerarbejdet i Akademiet i OB.

Kasper Lund, Head Coach U14 i OB, foto OB.
Kasper Lund, Head Coach U14 i OB, foto OB.

Trænergerningen vandt over egen fodboldkarriere

Kasper spillede selv fodbold i Otterup, som ligger på Nordfyn, uden de store ambitioner. Han blev børnetræner, og allerede som 21-årig var han træner for klubbens U 17-hold, hvor interessen for trænerfaget begyndte at overstige interessen for selv at spille. Allerede dengang var han klar over, at kun ét sted på Fyn kunne man stræbe mod at få et fuldtidstrænerjob nemlig i OB. Han fik skabt nogle kontakter blandt andet som træner på ATK ekstra træning i OB, og Otterup var også velvillig til at hjælp. Han nåede også lige at blive ansat på Oure Idrætsefterskole, da tilbuddet om et assistenttrænerjob kom fra OB.  

Det nu blevet til fuldtidsjobbet for U14, som består af 17 spillere, hvor der ud over Kasper er tilknyttet en målmandstræner, en fysisk træner, en assistenttræner og en holdleder, som Kasper dog selv har skaffet. Mange vil nok sige, at der er mange tilknyttet holdet, men sammenlignet, hvad fx FCK har, er det meget få mennesker, siger Kasper. Den tid, der bruges til træning på bane i OB, udgør for mange trænere en meget lille del af ugens arbejde. Se video, udvælge, klippe og forberede er en tidsrøver. Forældresamtaler, samtaler om udviklingsplaner med spillerne fylder, træningsforberedelse er en selvfølgelig stor del, koordinering med trænerkollegerne skal med for at holde klubbens kurs og ture til udlandet fx til den Bosch i Holland med alt det praktiske arbejde med busser m.m. er cheftrænerens ansvar.

At være træner for 14-årige giver ekstra udfordringer

Endelig er U14 på sin vis en sårbar årgang, hvor nogle pludselig vokser hurtigt og samtidig bliver sårbar for skader og belastninger, mens kroppen ikke reagerer helt, som den gjorde før, når børnene bevæger benene. Ingen følger samme vækst og udvikling hverken motorisk eller mentalt, så træneren må have et mål og en plan med sit arbejde, men må være lige så forberedt på at agere fleksibelt. Endelig er det nok i den alder, hvor børnene har brug for en person uden for forældrene at betro sig til.

Verona CupSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSportConcept InternationalBoldtour og EventWinther Sport og Fritid.teamsports.comdbuSkaerbaekcentretLæs mere om Formthotics på