Årets jyske Serietræner 2022

af | 3 februar 2023 | Årets træner

Træningen i Bredballe I.F. lørdag d. 14. januar var overstået. Spillerne og træner Ronni Laursen var samlet i klublokalet til informationer fra træneren efterfulgt af suppe. Ronni var lige begyndt, da sportsansvarlig for seniorafdelingen, Kern Lyhne, kom gående ind sammen med en halv snes af Ronnis familiemedlemmer og to personer fra DTU. DTU’s næstformand, Michael Brandt, tog ordet og fortalte, at Ronni Laursen var blevet udvalgt til Årets jyske Serietræner og dermed fik overrakt vandrepokalen.

Ronni kendte de to repræsentanter for DTU, idet han halvanden måned tidligere havde været instruktør på Seminaret i BGI valgt for sit arbejde i Bredballe I.F., som i hans to år som træner i klubben var rykket fra serie 3 til at skulle spille om oprykning i Jyllandsserien 1 til Danmarksserien i foråret 23. Men ud over den planlagte instruktion lørdag formiddag, trådte Ronni til og fortsatte sin instruktion om eftermiddagen, da der så sent som om formiddagen var kommet et afbud fra eftermiddagens instruktør. Ronni holdt niveauet om eftermiddagen, så deltagerne blev ikke snydt for faglig inspiration den dag.

Var tidligere U16 og U17-træner i Bredballe

Ronni bor og spillede selv fodbold i Juelsminde, men var i 2016 – 18 træner for de ældste U-årgange dvs. U16 og U17 i Bredballe. Et par år efter var han kommet til Bredballe for at se serie-3-holdet spille kamp. Han kom også i snak med Kern Lyne og det resulterede i en aftale om at blive træner fra starten af 21. Lønnen blev aftalt senere. Pengene er ikke det vigtigste for Ronnie. Glæden ved at se spillere udvikle sig er vigtigere. På det tidspunkt var de spillere, som han havde trænet som U16 og U17 nu ved at blive seniorspillere, og måske havde Kern Lyne set store muligheder i, at Ronni byggede videre på disse spillere.

Klubben har i dag fire seniorhold, JS1, serie 2, serie 4 og serie 5. U19 har man ikke men ellers i alle årgange med især mange omkring U10, U11 og U12, så på almindelige træningsaftener er banerne fuldt belagt. 1. holdet ”sætter” sig på tre aftener samt 1 kamp i weekenden, hvilket betyder mange km. på vejen mellem Juelsminde og Bredballe for Ronni, men på turene kan man jo også tænke på træningsprogrammer for næste træning.

Michael Brandt overrækker vandrepokalen som Årets Jyske Serietræner 2022 til Ronni Laursen.
Michael Brandt overrækker vandrepokalen som Årets Jyske Serietræner 2022 til Ronni Laursen.

Samarbejde, gensidig respekt og tillid er vigtige begreber for Ronni

For Ronni betyder det tillidsfulde samarbejde med Kern Lyhne virkelig meget. Lyhnes erfaring fra sin egen karriere i bl.a. Ikast, AGF og Vejle er med til at optimere rammerne omkring spillerne, så hvis spillerne yder deres, følger faciliteter og hjælpemidler med. Men det er vigtigt, siger Ronni, at træningsarbejdet følges op af sociale arrangementer og samvær også på tværs af årgangene i klubben. Børnespillerne hjælper spillerne, når de spiller kamp, og spillerne kommer nogle gange en time før træningen og hjælper børnene i deres træning som hjælpetrænere. Så føler man sig som en del af noget større!!

Tilliden mellem spillerne (de unge) og trænerne (de voksne) er også vigtig. Man skal acceptere, at spillerne ud over at spille fodbold også lever et ungdomsliv, men man må forvente, at man kan adskille disse to liv, så bl.a. druk ikke foregår dagen før en kamp eller træning. I spillersamtalerne kan træner og spiller samstemme deres forventninger inden for de fælles mål. Disse individuelle samtaler kan spillerne så bruge, når Ronni lader spillerne i en slags workshop diskuterer i grupper på tværs af vennegrupper. I fodbold når man jo kun sine mål i samarbejde med andre.

Når man bruger så mange timer på fodbold, som Ronni gør, er han glad for, at hans familie dukkede op til overrækkelsen af pokalen. Nogle gange kommer de også og ser hans kampe. Så har man noget at snakke om, når man mødes, siger han. Næppe på et niveau, så han bliver en bedre træner!!

Jyllandsserie 1-holdet + staben omkring holdet er klar til kamp om oprykning til Danmarksserien
Jyllandsserie 1-holdet + staben omkring holdet er klar til kamp om oprykning til Danmarksserien

Drømmer om at kunne leve af at være fodboldtræner

Mens Ronni har været træner i Bredballe, har han erhvervet sig A-licensen, hvilket har krævet en hel del tid ud over det normale træningsarbejde. Sammen med Kern Lyhne fandt han en ordning om betalingen. Ud over den faglige viden har kurset også givet et netværk af trænere, som kan gavne en videre frem. Han har også været på et DBU-arrangeret trænerkursus i Brasilien med udgangspunkt i Rio de Janeiro. Målet er i nær fremtid at deltage i P-licensuddannelsen og dermed få Europas højeste træneruddannelse. Målet senere for Ronni er naturligvis at kunne leve af at være træner – at bruge hele dagen på at tænke træning, som han siger.

Udnævnelsen som Årets Jyske Serietræner har allerede resulteret i nogle henvendelser til Ronni fra interesserede klubber, men han har indgået en aftale med Bredballe for foreløbig 2023. Han er meget tilfreds med livet i klubben, og han har ikke nået sit mål i klubben endnu. Med et hold, hvor den ældste er 25 år og hovedvægten af spillerne er på 22 – 23 år, hvoraf 3 – 4 har spillet U17 – U19 i Vejle Boldklub, er man på vej mod noget større. Vejle Boldklub henter ingen spillere, da de øjensynligt foretrækker spillere fra udlandet til 1. holdet, mens 2. holdet ligger i serie 1. Så der er behov for en klub som Bredballe I.F. til at udfylde dette mellemrum.

SkaerbaekcentretBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaWinther Sport og Fritid.SportConcept Internationalteamsports.comVerona CupBoldtour og EventLæs mere om Formthotics pådbuSPORTIGAN I HURUP OG THISTED