Man skal tage børn alvorligt

af | 5 august 2022 | Artikler

Folketingspolitiker Jens Rohde er bidt af fodbold. Faktisk så meget at han for et par år siden kastede sig over trænergerningen i først Nørremarken (NUGF) og derpå i Team Viborg. Og han er ikke tvivl, når han står overfor piger og drenge til fodboldtræning: Man skal tage børn alvorligt. Dansk Træner Union tog ind på Christiansborg og fangede den karismatiske politiker for Kristendemokraterne, der nu også er trukket i dommertrøjen.

Jens Rohde har været vidt omkring i sit professionelle liv og sat sine klare aftryk i det politiske landskab. Men fodboldkarrieren stoppede allerede som ynglingespiller. Efter flere år som markspiller opnåede han den glæde at blive målmand for Viborg FF ynglingehold. Målmandsposten har altid inspireret og fascineret Jens Rohde mest og som barn i 70’erne og start 80’erne og var de store forbilleder Liverpools Ray Clemence og KB’s landsholdsmålmand, Ole Qvist.

– Jeg fandt dog hurtigt ud af, at jeg manglede højden til at drive det videre som målmand. Og som senior gik jeg for ofte i stykker, så støvlerne blev lagt på hylden, fortæller 52-årige Jens Rohde, der bor i Viborg, er gift og har tre børn.

Lidenskaben for fodbold har Jens Rohde aldrig sluppet, og da hans yngste datter, Veronika, begyndte at spille fodbold og viste talent som målmand, vækkede det Fugl Føniks. Han begyndte at træne drengespillere og blev derpå målmandstræner for U11 og U12 piger i Nørremarken (NUGF), hvor pigerne senere blev samlet i Team Viborg.

– Da jeg i min ungdom stod på mål, var der ikke mange, som tog målmandstræning så alvorligt, konstaterer jeg i dag. Vi fik minimal træningsøvelse og var for alvor kun i aktion, når den stod på skudtræning. Men målmandsposten er en utrolig vigtig og essentiel for at vinde fodboldkampe. Derfor føler jeg, at jeg må bidrage, støtte og give pigerne de bedste rammer for at udvikle sig og blive stærke.

For Jens Rohde er det afgørende at møde dagen og pigerne med et åbent og positiv sind, med menneskeligt og fagligt overskud, men også med krav.

– Jeg tror nok, at pigerne synes, at jeg sætter krav til dem. Også rimelig hårde krav, når vi træner. De skal koncentrere sig. Det allervigtigste for en målmand er at lære at koncentrere sig og være med i kampen, uanset hvor bolden den er på banen. Jeg gør meget ud af prøve at lære dem, at når vi er her, så koncentrerer vi os, om det vi laver, og det må gerne være fysisk hårdt. For jo stærkere, du er i kroppen, jo bedre målmand er du, fordi det giver dig selvtillid.

Jens Rohde forklarer, at man som målmand hele tiden skal være koncentreret og altid holde øje på bolden. Derfor bruger han også i sin træning en såkaldt ”Forrest Gump øvelse”, hvor pigerne konstant skal følge en bordtennisbold med øjnene – noget som Tom Hanks var så eminent til i 1994-filmen Forrest Gump, hvor han spiller bordtennis.

– En målmand skal lære, at hun eller han ejer straffesparksfeltet, så når bolden er i feltet, så skal målmanden tænke og udstråle: ”Den her bold tilhører mig, det er mit felt”. Det er præcis forskellen på en god og så en verdensklassemålmand, at man har den tilgang, og netop her at f.eks. Peter Schmeichel var så kampafgørende.

– Men det handler lige så meget om intelligens. Mit målmandsforbillede, Ray Clemence, var så dygtig, fordi han altid placerede sig dér, hvor bolden den kom.

Evnen til at forudse, placere sig og handle på bolden ligger Jens Rohde meget på sinde, ligesom han gerne lærer pigerne om gribeteknik og måden at kaste sig rigtigt på. For piger er det generelt svært at kaste sig, oplever han og forklarer:

– En målmand er nok nødt til at være lidt crazy for at smide sig ned i fødderne på en modspiller og redde bolden. For piger er det ofte en psykologisk overvindelse at kaste sig efter en bold. Det kræver virkelig træning, overtalelse, og at man fjerner angsten.

Efter en lang politisk karriere, har Jens Rohde kastet sin kærlighed på trænergerningen og nu også på dommergerningen. Fodbolddommer Jens Rohde (i midten) ses her før kampen mellem Bjerringbro IF og Ans IF. (Foto: Jens Rohde, privat)
Efter en lang politisk karriere, har Jens Rohde kastet sin kærlighed på trænergerningen og nu også på dommergerningen. Fodbolddommer Jens Rohde (i midten) ses her før kampen mellem Bjerringbro IF og Ans IF. (Foto: Jens Rohde, privat)

Jens Rohde tilbyder at hjælpe målmandspigerne under en kamp og står ofte bag målet og guider og fortæller, hvornår de skal gå ud af deres mål eller blive på stregen. For nogen kan det være et moralsk og kærligt skub i den rigtige retning.

Netop på det menneskelige plan føler Jens Rohde, at han bringer meget med på træningsbanen og motiverer her sit syn på at træne børn:

– For mig at se handler det om at være generøs og vise børn, at man tager dem alvorligt og bakker dem op i dét, de foretager sig – ligegyldigt på hvilket sportsligt niveau, de befinder sig på. Man skal virkelig tage børn alvorligt, fastslår han og fortsætter:

– Det er så givende at se børn, se hvor hurtigt de udvikler sig, hvis man tager dem alvorligt. Man skal se børn fuldstændig ens, men samtidig forstå, at man skal behandle dem individuelt. Deres behov og ambitioner er forskellige. Nogen har brug for at blive pacet, andre brug for pisk og andre har behov for ros. Det gør trænerarbejdet så inspirerende, fordi du møder børn med forskellige temperamenter og med forskelle sociale baggrunde. Man skal behandle dem forskelligt for at få dem til at vokse.

– Og så er vi tilbage ved udgangspunktet: Hvis ikke man sætter grænser for børn for at gøre dem bedre, så mener jeg ikke, at man tager dem alvorligt. Så bliver det bare lal. Og jeg er ikke skabt til lal.

Fodbold er en vigtig del og gør en stor forskel i Jens Rohdes liv. Han kalder det selv for en ”renselsesproces” og ser træningsbanen fuld af glade børn som et frirum efter en lang og hektisk dag på kontoret på Christiansborg. Jens Rohde har nu i en lidt sen alder valgt tillige at gå dommervejen og har på under ét år avanceret til at kunne dømme op til Serie 3.

– Ja, man kan godt sige, at jeg svigter fodboldpigerne lidt. Men jeg er virkelig vild med at dømme fodbold. Jeg har i mange år savnet at være med inde på banen. Jeg er ikke typen, der bare vil kigge på. Jeg vil være med, hvor det sker og synes, at det er sjovest have indflydelse – lige som i politik, smiler Jens Rohde, der fortæller at han har leget med tanken om at uddanne sig til fodbolddommer i flere år.

Han lever fint med den opmærksomhed, han får som en kendt politiker, når han trækker i dommeruniformen og skal fordele sol og vind lige for 22 spillere. Langt de fleste gange oplever Jens Rohde en god stemning, en god opførsel og en sund kultur i klubberne. Og han får også ofte ros af spillere og dommerbedømmer, der kalder ham myndig og i god løbeform.

– En dommer foretager rigtig mange skøn i løbet af en kamp. Og det vil være mærkeligt, at man ikke laver en fejl indimellem, eller at nogen er uenig i mit skøn. Man skal være så koncentreret i 90 minutter, og der er ikke andet, end at træffe en hurtig beslutning, tage en arm ud eller puste i fløjten. Samtidig skal der jo have lov til at være tænding på, og en spiller skal have lov til at udbryde” Nej, for satan, dommer”, men så skal man også stoppe der. Det er faktisk kun sket meget få gange, at en træner på grund af min politiske løbebane har sat spørgsmål ved mine kendelser. Det ville jeg ikke have siddende på mig, så jeg måtte lige fortælle vedkommende, at jeg ikke tager mine politiske principper med på banen, og vi er altså her i fodboldens tjeneste.

Så da Dansk Træner Union forholder Jens Rohde det spørgsmål, om han kan bruge nogle af sine politiske kompetencer i træner- eller dommergerningen, ryster han hurtigt på hovedet og svarer kort:

– Nej, det synes jeg faktisk ikke. Når jeg går på banen som træner eller dommer, så lader jeg politikertasken bliver derhjemme.

Jens Rohde, der i øvrigt er halvt tysker, tøver ikke, når snakken går på hans ynglingsklub og trænerforbilleder.

– Liverpool FC er den eneste rigtige klub for mig. De vandt jo alt i 70’erne. Og jeg er kæmpe fan af Jürgen Klopp. Men jeg bliver nødt til at sige, at Pep Guardiola også er en genial træner. Og så må jeg ikke glemme vores egen landstræner, Kasper Hjulmand. Hans holistiske fodboldfilosofi afføder stor, stor respekt.

Jens Rohde har ikke glemt at kaste og gribe en fodbold. Han var i sin ungdom målmand på ynglingeholdet i Viborg FF. Jens Rohde har siddet flere år i Europa-Parlamentet og har siden februar 2021 været medlem for Kristendemokraterne, men genopstiller ikke til Folketinget ved næste valg. (Foto: DTU)
Jens Rohde har ikke glemt at kaste og gribe en fodbold. Han var i sin ungdom målmand på ynglingeholdet i Viborg FF. Jens Rohde har siddet flere år i Europa-Parlamentet og har siden februar 2021 været medlem for Kristendemokraterne, men genopstiller ikke til Folketinget ved næste valg. (Foto: DTU)

I sit politiske virke har Jens Rohde jævnligt været fremme og advare mod, at dansk fodbold bliver inficeret af udenlandske investorer, som man ser i store udenlandske ligaer. Han frygter, at pengeinteresser får lov til at styre klubberne alt for meget, og at man ser vanvittige lønninger, der overstiger hele klubbens omsætning. Jens Rohde har til Europaudvalgsmøder også stillet sig kritisk i forhold til, at Qatar skal afholde VM i fodbold til november 2022.

– Jeg er fortaler for, at fodbolden skal gå sammen med det politiske system, så man fra EU’s side kan sætte nogle grænser for sporten og for sportens pengemænd. Det er en samfundsopgave, som skal løses på internationalt niveau, hvis vi skal forhindre pengemændene i at stjæle sporten fra befolkningen, advarer Jens Rohde.

Hvordan ser din fremtid ud?

– Som mange vælgere nok ved, så genopstiller jeg ikke til næste folketingsvalg. Så fremtiden ligger åben. Jeg elsker fodbold, og allermest har jeg lyst til bare at kaste mig ud i fodboldgerningen på fuld tid – både som træner og dommer. Tage en masse trænerkurser, være noget for børnene og hjælpe til, hvor jeg kan. Lige nu og her går min ambition dog på at klare den næste FIFA-test som dommer. Alderen har sine naturlige begrænsninger, men jeg drømmer om at avancere og få lov til at dømme i Serie 1.

Winther Sport og Fritid.Busture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDSkaerbaekcentretdbuSportConcept Internationalteamsports.comBoldtour og EventVerona CupLæs mere om Formthotics på