Brøndby i blodet

af | 1 marts 2019 | Tæt på de kendte

Den nye sportsdirektør i Brøndby IF, Ebbe Sand, var ikke et øjeblik i tvivl, da chancen og stillingen bød sig i sin hjerteklub. Nu ser den tidligere måltyv på Vestegnen frem til et frugtbart samarbejde med klubbens cheftræner – og ikke mindst til titler.

– Jeg føler faktisk slet ikke, at jeg har været væk fra Brøndby i alle de år, griner Ebbe Sand. Sådan er det nok, når man mærker, man vender hjem. Ebbe Sand kalder det selv syv fantastiske år i Brøndby IF fra 1992 til 1999, inden fodboldeventyret fortsatte i tyske Schalke 04.

I efteråret 2018 kontaktede Brøndby IF’s ejer Jan Bech Andersen den tidligere landsholdsangriber og spurgte om han var interesseret i at overtage jobbet som sportsdirektør pr 1. januar 2019. Stillingen var ledig, fordi Troels Bech havde valgt at stoppe. Ebbe Sand var allerede tilknyttet det såkaldte ”Inspirationsråd”, der skulle komme med gode ideer til fremtidens Brøndby, da chancen bød sig. For 46-årige Ebbe Sand var det ikke en svær beslutning.

– Timingen var perfekt. Både i forhold til min familie og til mit professionelle liv. Det her er et ønskejob, og jeg går glad og stolt ind til opgaven, fastslår han.

Ebbe Sand har siden karrieren stoppede på grønsværen i 2006 prøvet kræfter som sportschef i Silkeborg IF, angrebstræner for det Det Danske Fodboldlandshold, hvorefter han igen blev tilknyttet Schalke 04 som sportslig rådgiver, inden turen gik mod varmere himmelstrøg i Østen. De sidste par år har Ebbe Sand og familien opholdt sig i Dubai. Her styrede han blandt andet et fodboldakademi. Ebbe Sand føler derfor, at han er godt klædt på til jobbet som sportsdirektør i Brøndby.

– Det føles bare så rigtigt det hele. Men jeg er også heldig, at jeg kommer tilbage til en klub, der har styr på strategi og målsætning. Troels Bech har gjort et stort forarbejde. Det er nu min opgave at føre stafetten videre og skabe resultater. For resultater, sammensætning af truppen og udvikling af spillere, er det vigtigste for fodboldklubben, udtrykker han.

Ambitioner

Ebbe Sand drømmer stort i Brøndby. Det lægger han ikke skjul på. Og det er en følelse, han også oplever brænder stærk hos truppen af spillere, hos trænerteamet og på ledelsesgangen.

– Vi har gang i noget stort i Brøndby. Det så vi allerede i sidste sæson, hvor kun uheld gjorde, at vi ikke vandt mesterskabet. Målsætningen er klar for alle i Brøndby IF. Vi hører hjemme i toppen af dansk fodbold. Vi skal spille med om medaljer og kvalificere os til europæiske kampe. Og vi har holdet til det.

Det er Ebbe Sands opgave at skabe de rette forudsætninger for spillere og trænerteam og sørge for at gøre unge spillere fra Masterclass (U19-spillere) klar til springet op på seniorplan samt indkøb af nye spillere. Der er allerede flere spændende navne i spil, som man kan læse om i dagspressen.

Og hvornår Brøndby igen løfter mesterskabstrofæet, som klubben senest vandt i 2005, er heller ikke et tabu. Tværtimod.

– Jeg håber og tror på, at det bliver i min tid som sportsdirektør, udtrykker han overbevist og slår fast, at i indeværende sæson er det hans ambition at slutte i top 3 og forsvare pokaltriumfen fra sidste år.

Samarbejde

For Ebbe Sand og Brøndby står en træningslejr og forårssæsonen i Superligaen for døren, men ikke mindst venter en spændende sparring med cheftræner Alexandre Zorninger. Et samarbejde, som Ebbe Sand ser meget frem til.

– Vi deler samme fodboldfilosofi og tilgang til opgaverne. Noget jeg har lært i mine syv sæsoner i tyske Schalke 04, nemlig ”Ordnung muss sein” er et vigtigt redskab hos både Alexander Zorninger og mig. Vi kan begge lide, der er styr og orden på tingene. Så jeg mærker en indbyrdes forståelse. Det er en styrke, som smitter af på spillerne på banen.

Ebbe Sand peger på, at han især er begejstret for Alexander Zorningers måde at gribe fodbolden an på. Det aggressive, fremadrettede og målsøgende spil tiltaler Ebbe Sand, fordi det netop er i Brøndbys ånd at gå på banen med et fysisk overskud, arbejde hårdt for hinanden og spille offensivt fodbold.

– Det ligger i Brøndbys gener, og jeg tror, at Alexander Zorninger er en af de eneste cheftrænere i Danmark, der træner så intenst og målrettet med sine spillere. Han er tydelig, har en klar retning og tror på sit koncept. Det er vigtige egenskaber hos en ambitiøs og visionær vindertype i dagens fodbold, synes jeg.

Fansene

I Brøndby IF er man stolte af klubbens mange ægte og passionerede fans, der støtter op om holdet og klubben i medgang og modgang. Noget som Ebbe Sand stadig husker med glæde fra sin aktive spillertid i klubben og igen mærker med lige så stor glæde på kroppen i dag.

– Fansene er fantastiske. Det er derfor, jeg er så glad og stolt af at være tilbage i Brøndby. Den modtagelse, jeg får fra fansene er uovertruffen. Fansene glemmer aldrig alle de gode ting, du har gjort og gør for klubben, og de betaler 100 gange tilbage.

– Det gør det hele værd og jobbet her til et ”drømmejob”, slutter den nye sportsdirektør.

dbuLæs mere om Formthotics påSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDSportConcept InternationalWinther Sport og Fritid.SkaerbaekcentretBusture og sportsrejser i Danmark & resten af Europateamsports.comVerona CupBoldtour og Event