Skælskør B og I Årets Fodboldklub 2023

af | 25 oktober 2024 | Artikler

I slutningen af 2023 havde DBU Sjælland udpeget Skælskør B og I som Årets Fodboldklub på Sjælland i 2023 for klubbens arbejde for bredden, så de har et tilbud for alle børn om, at de kan spille fodbold i klubben og få en masse gode oplevelser. Skulle nogle have ambitioner om at afprøve sig på et højere niveau, men senere fortrød, var de hjerteligt velkomne tilbage i klubben. Dette arbejde har resulteret i, at klubben i dag aldrig har haft så mange medlemmer og aldrig har haft så mange frivillige hjælpere som nu.

Ud over disse to fejringer fylder Skælskør B og I også i år 100 år, så der har været enorm meget fokus på klubben i år og dermed meget at skulle tage sig af med to begivenheder, der kun én gang i livet opleves på samme tid.

Klubben fylder meget for de mange ledere, som bruger en masse tid for at kunne skabe rammerne for, at fodbold skal være for alle. Men uden for klubben findes der også en masse mennesker i Skælskør by, som bakker op om klubbens arbejde. Det beviser bogen ”Historien om Skælskør Boldklub og Idrætsforening – en rejse gennem 100 år” på hele 198 sider. I dag kan man glæde sig over, at tidligere generationer har gemt så meget materiale – skriftlige kilder og billeder – så man kan søge tilbage og se, hvordan det hele startede eller se, hvordan andre beskriver klubben dengang, man startede som lille dreng i klubben med at spille fodbold. Verden var helt anderledes dengang, men mange af de problemer lederne havde dengang, kan man genfinde i klubben i dag. Lederne, bestyrelsen og andre frivillige må blive stolte over deres arbejde, for de bygger videre på andres arbejde, og en skønne dag er de blevet en del af historien, når den næste generation tager over.

Dansk foreningskultur er guld værd for samfundet

Selv for en udenforstående som undertegnede er bogen lærerig og interessant. Den viser jo bare, hvor vigtig den frivillige danske foreningskultur har været og stadig er. Man bruger en masse tid for at skabe gode rammer for næste generation og får også en masse gode oplevelser ved at være sammen med børn og andre voksne.

Skælskør B og I holder til i udkanten af byen mod Sorø med masser af plads til udvidelse. Skal kommunen hjælpe fodboldafdelingen, skal man ikke have flere baner for en kunstgræsbane har man, men formanden Steffen Mikkelsen kunne godt tænke sig at opvisningsbanen blev shinet lidt op ved, at den tidligere løbebane omkring fodboldbanen blev fjernet. Ellers er han meget tilfreds med fodboldafdelingens klubhus med kontor, kiosk, vaskerum, opholdsrum og omklædningsrum. Mange steder ser man en konkurrence mellem fodboldens klubhus og hallen. Sådan er det ikke i Skælskør!!

Her hjælper man hinanden både på og uden for banen

Opvisningsbanen ligger lige foran hallen, og klubhuset lidt gemt væk, så når der er hjemmekampe på stadioner er der en vogn, som bliver åbnet, hvor der er gratis kaffe til alle, og der bliver solgt øl, vand og stadionpølser fra vognen. Hvis man ønsker mere, har man også mulighed for at benytte hallens cafeteria, hvor man kan sidde på den nye terrasse og se kampene. Seniorspillerne klæder altid om i et rum, som hallen stiller til rådighed med tavle, så man evt. kan vise klip fra kampe. Halinspektøren har tidligere været aktiv i fodboldafdelingen, fortæller Steffen. Man husker og har  overskud til at hjælpe hinanden.

Reklamer for Harboe ses overalt i klubben, og de har været en god medspiller siden 80’erne, men man ser også en masse lokale sponsorer på anlægget. Men det er nok ud fra princippet om, at vil vi overleve, må vi hjælpe hinanden. Beboerne i byen lægger deres indkøb i byens forretninger og bruger byens håndværkere mod, at klubben er med til at give en god fritidsbeskæftigelse til byens børn, unge og voksne.

Skælskør B og I Årets Fodboldklub 2023
Skælskør B og I Årets Fodboldklub 2023

Forældretrænerne er både trænere og opdragere på og uden for banen

Kristine Albrechtsen er formand for sportsudvalget og er samtidig træner for de ca. 35 drenge, som spiller U15 /16, mens Ronni Andersen er med i sportsudvalget og er træner for ca. 30 U13 /14 drenge. De har begge børn, som spiller fodbold  – Sådan er det mange steder i de lidt mindre klubber: Trænerne findes som regel  blandt forældrene til ungdomsholdene!!

Tidligere havde klubben et godt samarbejde med skolen, som tilbød fodboldtræning for 7. – 9. klasse i skoletiden, men med ny skolestruktur og sammenlægning i kommunen kan dette ikke længere lade sig gøre. Det ærgrer Ronni sig over. Siden coronaen er fællesskabet i omklædningsrummet i klubberne landet over efter kampene – også kaldet 3. halvleg – væk. Det prøver man ihærdigt at få genindført i Skælskør, da ærgrelser og dumme kommentarer kan blive bearbejdet, inden man tager hjem. I Skælskør siger man: I fodbold er der 2 halvlege. Men i Skælskør B & I gør man meget for at bringe det fællesskab tilbage, som en såkaldt  3. halvleg kan give.  Et smut i omklædningsrummet efter kampen (og træning) er en god idé. Ikke kun for at få evalueret kampen, men også for at være sammen med sine kammerater og deltage i den ”fodboldfest”, der opstår i et omklædningsrum.

Børnene skal ikke være være venner med spillerne på holdet, men med hele klubben

Klubben vil også gerne udvide fællesskabet til ikke bare at gælde dem, der træner sammen uge efter uge, men også til at gælde på tværs af årgangene. Det kunne ske fx ved ”fællestræninger”.  Spillerne bliver sat på hold med spillere fra de andre hold (både piger og drenge) og så skal man fx igennem 8 poster med fodboldrelevante opgav. De fleste af sådanne tiltag afsluttes med fællesskab i klubhuset, gerne i form af fællesspisning.

Skal førsteholdet fx spille hjemme en lørdag eller en søndag, kan det måske passe med, at der inden da afvikles et par ungdomskampe. I de tilfælde er der åben i kiosken i klubhuset. Målet er at få samlet hele klubben, også selv om man får flere og flere medlemmer.

En træner kunne måske inspirere flere end sine egne spillere

En idé, som blev luftet var at lade trænerne indgå i en rotation, så man i en periode trænede et andet hold end det, man træner med i hverdagen, for på den måde at bringe spillere og trænere tættere på hinanden og ikke mindst udfordre trænerne en smule. Det kan blive meget rutinepræget at træne sit eget hold. Skal man træne andres hold, er man igen på ”tynd is”. Og det er super udviklende, siger man

Klubben er indstillet på at tilbyde alle trænere DBU´s kurser først og fremmest C-kurserne, så man i det mindste har et grundlag at bygge sin træning på, men forældrerollen derhjemme fra er måske det allervigtigste grundlag for at lykkes med trænerarbejdet. En træner, der tager udgangspunkt i sit job som træner vil nok have større problemer med at leve op til klubbens målsætning om at være en klub for alle end en person, som må dele tilværelsen med et eller flere børn derhjemme.

Skælskør vil være en klub for alle børn, som bliver individuelt værdsat. Gode frivillige forældre, som tager en tørn i klubben og bakker op om trænernes arbejde er også et mål i sig selv. Fællesskabet står højest på ønskelisten i Skælskør Boldklub.

Klubben tager imod ideer fra andre fx DBU og tager en snak om ideerne internt i klubben. Selv om man er Årets Fodboldklub, hviler man ikke på laurbærrene, man vil videre. Men i år vil man også sammen med børnene fejre de 100 år og, at man er Danmarks Fodboldklub 2023.

Verona CupSportConcept InternationalBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSkaerbaekcentretWinther Sport og Fritid.SPORTIGAN I HURUP OG THISTEDteamsports.comdbuLæs mere om Formthotics påBoldtour og Event