Noget af det vigtigste for en træner er god sparring

af | 18 december 2021 | Artikler

Der er ingen tvivl, hvis du spørger Landsholdets assistenttræner, Morten Wieghorst. En sund sparring i et trænerteam, der hviler på 100 procent loyalitet til hinanden, er nøglestenen til personlig og sportslig succes på fodboldbanen. Dansk Træner Union tager forbi DBU og ser sammen med Morten Wieghorst tilbage på et af de største landskampsår nogensinde, men kigger også lidt frem mod VM i Qatar i 2022. Sidst i artiklen giver assistenttræneren sit eget foreløbige bud en drømmepulje og en skrækpulje til VM-slutrunden.

Morten Wieghorst og landstræner Kasper Hjulmand deler samme fodboldfilosofi. Det er der næppe nogen, der længere er i tvivl om. Begge går de ind for generøs, altruistisk og ambitiøs fodbold.

– Ja, for ellers havde vi nok heller ikke opnået de mange ting sammen i FC Nordsjælland og på Landsholdet, som vi har, og ej heller haft så tæt et venskab privat, anerkender Morten Wieghorst.

Han er meget bevidst om sin rolle og ansvar på Landsholdet, lige som han determineret peger på de vigtigste forudsætninger for et trænerteams samarbejde og succes.

– Kort og godt: Loyalitet, sparring og stor faglighed. Morten Wieghorst uddyber gerne:

– For det første er loyalitet afgørende. En landstræner skal ikke bruge tid og kræfter på ligegyldige ting, såkaldt personligt ”fnidder-fnadder”. Kasper Hjulmand forventer, at loyaliteten er der, at vi stoler på hinanden, og vi kan sige tingene til hinanden, uden at der er skjulte dagsordener. Fodbold ændrer sig hele tiden, ikke mindst på det trænerfaglige plan, og der er i dag langt flere eksperter samlet omkring Landsholdet. Som landstræner skal man være dygtig til at lede de eksperter og få dem til at forstå, at de alle er vigtige, men også at der er ingen, der er vigtigere end andre.

Loyalitet og høj faglighed er en forudsætning for god sparring i moderne topfodbold, fastslår Morten Wieghorst og fortsætter:

– God kemi og en faglig forståelse for, hvad vi vil opnå sammen og at få det bedste ud af staben til fordel for holdet i sidste ende. Lige præcis der, viser Kasper Hjulmand sine faglige og menneskelige kompetencer. Han får det bedste ud af mennesker og er dygtig til at trække og sparre med sin stab, så alle føler sig hørt og til gavn. Konkret stiller vi i trænerteamet spørgsmål, diskuterer og udfordrer hinanden og når ad den vej frem til et samlet fodslag og et fælles fodboldsyn. Jeg synes, at Kasper Hjulmand værdsætter og er god til at lytte og forholde sig til vores input i planlægning før, under og efter træning og kampe, men jeg er ligeledes godt klar over, at det i sidste ende er landstræneren, der trækker linjerne og tager beslutningerne. Hierarkiet er på plads.

Morten Wieghorst fylder 51 år, ultimo februar 2022. Han har som assistenttræner for det danske fodboldlandshold kontrakt frem til 2024. (Foto: ©Anders Kjærbye - dbufoto.dk)
Morten Wieghorst fylder 51 år, ultimo februar 2022. Han har som assistenttræner for det danske fodboldlandshold kontrakt frem til 2024. (Foto: ©Anders Kjærbye – dbufoto.dk)

Morten Wieghorst stoppede sin flotte, aktive fodboldkarriere i 2005 og blev hurtigt tilknyttet FC Nordsjælland som assistent for cheftræner Johnny Petersen. Året efter tog han steppet videre og satte sig i cheftrænerstolen. I 2005 tog han T-træner uddannelsen. Den blev byttet med en A-licens i 2006, inden han i 2009 færdiggjorde en P-licens.

– Fodbold er en stor del af mit liv. Jeg elsker spillet, elsker legen og konkurrencemomentet, så jeg havde svært ved at slippet fodbolden. Selv om der var andre muligheder efter min spillerkarriere, så var jeg overbevist om, at fodbold til stadighed er mit kald. Jeg har taget så meget med fra min egen karriere, som jeg kan give videre. Det er selvfølgelig nogle andre knapper, man trykker på, men som træner er det stadig en stor hjælp at kende spillet og dens mekanismer indefra samtidig med, at du er nødt til at dygtiggøre dig, forklarer Morten Wieghorst og siger videre:

– Jeg har mødt så mange dygtige trænere på min spillervej, som alle har kunne bidrage og inspirere mig. Men man skal også være bevidst om, at tiderne ændrer sig, ja, samfundet, kravene fra omgivelserne, spillere og mennesker ændrer sig. Så min vigtigste lektion for en træner er at kunne forandre sig, være åben overfor nye ideer og simpelthen være omstillingsparat. Ellers får du problemer. Så dét, der måske virkede for en af mine trænere for 20-25 år siden, virker måske ikke lige så godt i dag.

Morten Wieghorst mødte Kasper Hjulmand ved et fodboldfagligt møde i Lyngby Boldklub og allerede der, blev de første frø sået til et stærkt venskab. Der var således ingen tøven fra Morten Wieghorst’s side, da FC Nordsjællands daværende sportschef, Jan Laursen, anbefalede Kasper Hjulmand som ny assistenttræner i 2008. Det blev begyndelsen til tre års succesfuldt samarbejde, der kulminerede med to vundne pokalfinaler i foråret 2010 og 2011.

Samarbejde med Laudrup

I sommeren 2011 tog Morten Wieghorst mod et tilbud fra U-21 Landsholdet og nåede at stå i spidsen som cheftræner i 13 kampe, inden turen gik videre til Premier League og til en rolle som assistent for Michael Laudrup i Swansea City A.F.C. Morten Wieghorst var således en del af teamet, der oplevede at vinde Liga Cup finalen på Wembley i februar 2013.

– For mig var det lige som ringen, der blev afsluttet. Jeg har spillet sammen med Michael Laudrup på Landsholdet og spillet under ham, da han var cheftræner i Brøndby IF, og nu sluttede det med et spændende samarbejde i Swansea og klubbens første trofæ. Michael Laudrup var et af mine største forbilleder som ung, så det ville jeg ikke have været foruden.

Morten Wieghorst blev senere ansat som cheftræner i AGF og AaB, men fremtiden og venskabet med Kasper Hjulmand, der havde opbygget et flot CV i FC Nordsjælland og tyske 1. FSV Mainz 05, rakte ud efter deres erfaring og engagement i et nyt samarbejde efter sommeren 2020.

– Vi var begge på udkig efter en ny arbejdsgiver og aftalte at blive en konstellation i et kommende trænerjob. Flere muligheder var i spil, (blandt andet RSC Anderlecht, red), men da først DBU var på banen, kunne jeg mærke på Kasper Hjulmand, at der ikke var mere tvivl. Det var en kæmpe drøm og ambition for os begge at stå i spidsen for det danske fodboldlandshold. Kasper Hjulmand er solidt klædt på med visioner og ambitioner, og Ebbe Sand, Christian Poulsen og jeg kan trække på vores store erfaringer fra vores aktive karriere som spillere på Landsholdet.

DBU havde valgt ikke at forlænge samarbejdet med Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson på trænerposten, hvilket åbnede døren for Morten Wieghorst og Kasper Hjulmand. Den 5. september 2020 debuterede de begge på sidelinjen og kunne i et mennesketomt Parken se Danmark tabe 0-2 til verdens-etterne fra Belgien i Nations League.

18 forskellige målscorere

Men øjnene var rettet mod den flyttede EM-slutrunde i sommeren 2021 på hjemmebane. En slutrunde, der for alvor gav Landsholdet vinger og hæder og ære til spillere og trænerteam.

– 2021 er nok det travleste landskampsår nogensinde med hele 18 kampe. Der er sket så mange ting, at jeg først nu, hvor roen har sænket sig, har haft mulighed for at reflektere ordentligt over sommerens store oplevelse. Det største af det hele er nok det fællesskab og identifikation, vi nu oplever med befolkningen. Jeg vil derfor først og fremmest sige tak til den danske befolkning for deres støtte og entusiasme. Vi har givet debut til mange nye, unge talenter, som i dag har bærende roller på holdet. Tænk bare på Mikkel Damsgaard og Andreas Skov Olsen. En af vores hel store styrke i indeværende år er, at vi har formået at true modstanderens mål fra flere positioner på banen, således kan vi bryste os med at have 18 forskellige målscorere i 2021, forklarer Morten Wieghorst begejstret og fortsætter:

– Også i selve fodbolddelen lykkedes vi så vildt godt i 2021. Jeg oplever en fantastisk udvikling, et stærkt kollektivt og udtryk, hvor vi har forstået at bygge videre på et bæredygtigt fundament efter Morten Olsen, Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson. Vi dominerer kampene gennem teknisk og fremadrettet fodbold med intensitet som en vigtig ingrediens, og jeg synes, at vi udviser den rette balance og fleksibilitet i den opbyggende fase mellem et højt aggressivt pres og et lavere udgangspunkt. Vi har sat det som et mål at kunne justere og variere presset – alt efter modstanderens styrke og taktik.

Men kollektivet og sammenholdet på og uden for banen er den helt store styrke, påpeger Morten Wieghorst og hiver et smukt Johan Cryuff citat frem: ”Hvis du spiller for dig selv, spiller du for modstanderne. Hvis du spiller for holdet, spiller du også for dig selv”.

– Sådan har jeg og Kasper Hjulmand altid set fodbold. Det er et mantra og den røde tråd på landsholdet, hvilket også bar os igennem den svære krise med Christian Eriksens hjertestop på banen ved sommerens EM-slutrunde.

Loyalitet og sammenhold på og udenfor banen. Hele trænerteamet linet op til nationalsang forud VM-kvalifikationskampen og 5-0-sejren over Israel i Parken i september 2021. Morten Wieghorst står som nummer to fra venstre. (Foto: ©Anders Kjærbye - dbufoto.dk)
Loyalitet og sammenhold på og udenfor banen. Hele trænerteamet linet op til nationalsang forud VM-kvalifikationskampen og 5-0-sejren over Israel i Parken i september 2021. Morten Wieghorst står som nummer to fra venstre. (Foto: ©Anders Kjærbye – dbufoto.dk)

Mindet om Christian Eriksens forfærdelige kollaps i Parken i den første EM-kamp mod Finland er ikke et behageligt minde for Morten Wieghorst, som i 2009 oplevede en lignende voldsom episode i FC Nordsjælland, da Jonathan Richter blev ramt af et lynnedslag i en træningskamp og aldrig kom til at spille professionel fodbold igen. Dertil oplevede Morten Wieghorst på egen krop en megen alvorlig sygdom (Guillan-Barré syndrom, red) i 2000, som meget vel kunne have kostet ham hans karriere og det, der var værre. Men forløbet har kun været med til at hærde ham som menneske og som fodboldtræner, forklarer han.

– Jeg ser det ikke som en negativ ting, men mere som en styrke. Selvfølgelig var det hårdt at komme igennem. Men det er en positiv del af mit liv nu, fordi det har lært mig at se på det positive i svære situationer og holde fokus på mine drømme og ambitioner. Jeg tror også, at det var de ressourcer, som bar mig igennem den følelsesmæssige hårde episode med Christian Eriksen. Det var stærke scener, men jeg oplevede virkelig Kasper Hjulmand stå der som lederen og udvise styrke og ro og dermed få spillerne igennem krisen.

Morten Wieghorst vil lade andre om at afgøre, om landskampåret 2021 er hans bedste trænerperiode af alle.

– Det går jeg ikke så meget op i. Jeg er mere optaget af, at jeg er en del af en stærk gruppe, et stærkt trænerteam, og at det er en fornøjelse at arbejde sammen med landets bedste fodboldspillere, lyder det, og returnerer straks ros videre til sine dygtige trænerkollegaer og sender ikke mindst sin dybeste respekt til den netop afdøde målmandstræner, Lars Høgh, der havde en central rolle ved sommerens EM-slutrunde og på det menneskelige plan var en vigtig og inspirerende figur for alle omkring holdet.

Udfordrer gerne

Morten Wieghorst har som assistenttræner et klart ansvar og rolle i at planlægge og opsætte træning i et tæt samarbejde med den fysiske træner Ismail Camenforte López. Dertil har Morten Wieghorst sit fokusområde på de sidste 20 meter af banen og i den defensive del af træningen samt ved standardsituationer. Under EM i øvrigt i makkerskab med dødboldekspert, Mads Buttgereit, der i dag er tilknyttet det tyske landshold. Morten Wieghorst deltager og er en værdifuld del af fodbolddiskussionerne i forhold til de enkelte spillere, til holdsammensætning og i planlægningen i det, han kalder, for et fortroligt og respektfuldt samarbejde og samråd med Christian Poulsen, Kim Christensen og de øvrige trænere.

– Men jeg understreger igen, der er kun en landstræner, nemlig Kasper Hjulmand. Han tager den endelige beslutning. Min opgave er at hjælpe og støtte ham, så godt jeg kan, men også at komme med input og udfordre, når jeg på de rigtige tidspunkter føler, at jeg skal udfordre.

Morten Wieghorst skal bruge de næste tre vintermåneder på planlægning og på at tage rundt og følge stamspillere og spillere, der står på spring til Landsholdet, i deres respektive europæiske klubber. Han ser optimistisk på fremtiden og peger på den spirende talentudvikling og på de mulige fremtidsplaner om at oprette et nationalt træningscenter for alle de danske landshold, hvor de forskellige træner kan mødes og diskutere, og ungdomsspillere kan lære og suge til sig ved at kigge på A-landsholdsspillere. Et nationalt træningscenter står øverst på ønskelisten hos DBU’s fodbolddirektør, Peter Møller.

– Vi har dygtige folk til at tage sig af talentudviklingen – A-landsholdets pipeline – som jeg følger tæt. Men netop facilitetsdelen er vigtig for fremtiden. Hvis vi kigger på de lande, som vi gerne vil sammenligne og måle os med, har alle de lande et nationalt træningscenter, hvor de samler alle deres landshold. Derfor skal vi også være med på vognen, hvilket vil give os en større synergi, inspiration og innovation til gavn for trænere, spillere og administration. Samtidig kan vi dermed samle fodbolddelen og forskningsdelen på ét sted. DBU samarbejder i dag med flere universiteter.

Morten Wieghorst ser frem til VM-slutrunden i november 2022 i Qatar, trods den store internationale kritik af værtsnationen. – Jeg synes, at det er bedre at være der og bruge sin stemme, end at bruge sin stemme på at boykotte VM, mener Morten Wieghorst. (Foto: DTU)
Morten Wieghorst ser frem til VM-slutrunden i november 2022 i Qatar, trods den store internationale kritik af værtsnationen. – Jeg synes, at det er bedre at være der og bruge sin stemme, end at bruge sin stemme på at boykotte VM, mener Morten Wieghorst. (Foto: DTU)

2022 bliver så sandelig et travlt år med Nations League kampe (Danmark i pulje med Frankrig, Kroatien og Østrig, red), venskabskampe og en meget kort forberedelse og optakt på kun seks dage til VM-slutrunden i Qatar i november. Politisk møder Qatar kritik for blandt andet brud på menneskerettighederne, men for Morten Wieghorst er en boykot ikke løsningen.

– Der er sidder nogle politikere og organisationer, som skal tage sig af den drastiske beslutning, hvis Danmark skal boykotte VM. Vi andre kan godt have en holdning, hvilket jeg også har. Men der hvor jeg tænker, vi skal passe på, er at lægge spørgsmålet hen foran en fodboldspiller og lade det være op til vedkommende spiller at beslutte sig for at boykotte VM. Det mener jeg ikke, man kan. Dermed ikke sagt, at jeg synes, at det er rigtigt at give VM til et land som Qatar, men jeg tænker, at det er bedre at være der og bruge sin stemme, end at bruge sin stemme på at boykotte. Og så håber jeg, at man har lært af det fremadrettet, når et VM-værtskab skal placeres? lyder budskabet fra Morten Wieghorst, som kalder det meget trist, hvis de danske fans og tilskuere vælger at blive hjemme fra begivenheden.

– For mig det er vigtigste ved en VM-slutrunde, det liv, den fest, støtte og begejstring, det giver med fans på tribunen. Så hvis vi må undvære vores fans, vil det gøre ondt.

På det sportslige plan glæder Morten Wieghorst sig vildt og kalder VM hvert fjerde år for det største i landsholdsfodbolds-regi og synes, at Danmark er godt på vej med en stærk trup, men han påpeger, at der endnu ikke er udstukket en målsætning. At sætte navn på en målsætning ligger på Kasper Hjulmands bord.

Min drømmepulje

Intet er afgjort i de fleste af de respektive VM kvalifikationsgrupper i Syd- og Nordamerika, Afrika og Asien – ligesom der mangler de afgørende playoffkampe i Europa. Meget kan nå at ske endnu. Men der danner sig alligevel så småt et billede på FIFA’s verdensrangliste, hvor man kan forvente de forskellige nationer havner i de fire seednings-lag i så fald, at de kvalificerer sig. Meget taler for, at Danmark ender i 2. seednings-lag. Dansk Træner Union præsenterede Morten Wieghorst en liste med mulige nationer fra 1., 3. og 4. seednings-lag, som potentielt kunne blive Danmarks modstandere i Qatar.

– Kigger jeg på 1. seednings-lag, så er alle lande svære modstandere, men alt andet lige vil jeg mene, at vi har de bedste muligheder mod værtsnationen Qatar, som – uden at fornærme nogen – ikke er i helt samme klasse som Belgien, Brasilien, England, Frankrig, Argentina, Spanien og Italien (sidstnævnte ikke pt. kvalificeret, red). Derfor kunne en umiddelbar ønskepulje hedde: Qatar, Danmark, Wales og Costa Rica (de to sidste lande er pt. endnu ikke kvalificeret, red).

– Omvendt ville en potentiel skrækpulje måske lyde: Brasilien, Danmark, Kroatien og Cameroun eller Ghana (de to afrikanske lande pt. ikke kvalificeret, red). Men vi bliver meget klogere til april, når den rigtige lodtrækning finder sted, smiler Morten Wieghorst.

Til sidst, kan du forholde dig til Tipsbladets nyhed om, at du godt kan se dig i en cheftræner-rolle igen?

– Det er ærgerligt, for påstanden er taget lidt ud af en anden sammenhæng. Jeg vil sige det således: Jeg tænker slet ikke i de baner og vil slet ikke forholde mig til karriereplaner nu. Jeg har kontrakt med DBU til 2024 og nyder virkelig at være en del af den her stab og det her arbejde med Landsholdet, hvor jeg føler, jeg bliver udfordret, inspireret og dygtigere. Lige nu betyder det alt at gøre det så godt, som jeg kan i jobbet som assistent for Landsholdet. Der er stadig mål at forfølge.

Når Morten Wieghorst kigger tilbage på landskampåret 2021, står den dramatiske episode med Christian Eriksens kollaps og hjertestop i EM-kampen mod Finland selvfølgelig tydeligst på nethinden. Efterfølgende blev Christian Eriksen hyldet før Danmarks øvrige kampe under EM. Her er det fra 1/8-dels finalen i Amsterdam mod Wales. – I dag er vi alle lykkelige over, at Christian Eriksen er i live, fortæller Morten Wieghorst. (Foto: Jakob Jensen, privat)
Når Morten Wieghorst kigger tilbage på landskampsåret 2021, står den dramatiske episode med Christian Eriksens kollaps og hjertestop i EM-kampen mod Finland selvfølgelig tydeligst på nethinden. Efterfølgende blev Christian Eriksen hyldet før Danmarks øvrige kampe under EM. Her er det fra 1/8-dels finalen i Amsterdam mod Wales. – I dag er vi alle lykkelige over, at Christian Eriksen er i live, fortæller Morten Wieghorst. (Foto: Jakob Jensen, privat)
SportConcept InternationalVerona CupSkaerbaekcentretteamsports.comBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropadbuSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDWinther Sport og Fritid.Læs mere om Formthotics påBoldtour og Event