Jeg begyndte som børnetræner

af | 23 december 2018 | Startede som børnetræner

Begyndte som en lovende ungdomsspiller, men trænergerningen tog over og da kvindelandsholdet akut skulle have ny træner sommeren 2017 trådte Søren Randa-Boldt til og kunne ved årets udgang overlade det overordnede ansvar til Lars Søndergaard.

Startede som lilleputtræner

Søren Randa begyndte som lille at spille fodbold i den lokale klub i Vanløse, men allerede, da han var kun 16 år, blev han træner. I klubben havde man den politik, at en ung spiller, som man måske kunne få brug for som en kommende træner, startede sin karriere som ”føl” hos en ældre træner. Søren blev ”trænerføl” for lilleput 1. Efter kun tre måneder manglede der en træner for 3. lilleput, så det job kunne Søren så passende tage. Man kunne åbenbart allerede se den gang, at han skulle have større udfordringer end bare at være assistent.

Samtidig med at Søren spillede selv i klubben, fortsatte han med at træne alle årgange fra miniput til junior. Søren indrømmer, at han nogle gange var kørt træt i de mange timer på fodboldbanen, men efter et par måneders pause var han tilbage igen.

Succes med U-17 piger

De sidste to år af sine i alt 11 år i klubben var han træner for U-17-pigeholdet, og det var nok her han begyndte at få nogle tanker om en fremtid i trænerverdenen. Pigeholdet spillede i den bedste række, og i det sidste år, han havde holdet, leverede de hele syv spillere til U-17-landsholdet. Han vandt desuden pokalen som Årets Træner. Det fik andres øjne op for Sørens arbejde med udvikling af spillere.

Samtidig var han også i gang med DBU’s uddannelse og erhvervede i 2011 P-licensen, så han havde bevist sit værd både i teorien og i praksis.

Godt og lærerigt miljø i Brøndby

Det var Brøndby I.F., der fik fat i Søren Randa som både U-17 træner og om assistenttræner for 3f-ligaholdet. Som i dag var Brøndbys kvinder sammen med Fortuna Hjørring de eneste to topklubber i Danmark. Ifølge Søren var det en god tid i klubben: Der var kort vej til toppen med Finn Andersen og Bjerregaard og, hvad der nok også har været vigtigt for ham, kom han ind i et godt kollektiv omkring liga-holdet og U-holdene.

Chefjob i ligaen gav gode erfaringer

Efter fire år der fik han tilbud om en ansættelse på fuld tid som ligatræner for kvinderne i Skovlunde, som var nærmeste udfordrer til de to topklubber, idet det blev til tre gange bronze. Han måtte opgive sin civile karriere som elektriker og måtte ud over jobbet som cheftræner tage sig af en masse andre opgaver omkring driften af klubben.

Efter fire år kaldte Per Rud, direktør i HB-Køge, Søren til Herfølge som talenttræner og assistent for 1. holdet. Per Rud var tidligere landstræner for kvinde U-holdene, så de kendte hinanden godt.

Vigtigt med gode forbindelser

Gennem sine mange samarbejdsrelationer med forskellige U-kvindehold, har Søren Randa opbygget et stort gensidigt kendskab til andre trænere, hvilket gør det meget lettere at indgå et nyt samarbejde, da man ved, hvad den anden står for. Man ved, at kemien passer sammen og kommer ikke i en situation, hvor man må gå fra hinanden. Hvor ofte ser vi ikke, at klub og træner må stoppe samarbejdet, fordi kemien ikke er den samme, der er forskellige ambitioner eller hvad man nu melder ud?

I 2008 U-19 landstræner

Opholdet i HB-Køge blev kort, for i 2008 overtog han U-19 kvindelandsholdet, som han i dag stadig er træner for. Dog med ekstrajobbet som landstræner for kvinderne lige efter EM-sølv, da Nils Nielsen stoppede, til Lars Søndergaard fik jobbet fra januar 2018. Det var næppe det bedste tidspunkt at være involveret i dansk kvindefodbold, hvor i hvert fald nogle mente, at kvinderne blev brugt som forsøgskanin i Spillerforeningens kamp mod DBU.

Søren Randa er ud over sit cheftrænerjob for U-19 landsholdet også assistent for U-17 og kvindelandsholdet, og deltager ved deres VM og EM’er, så han har enormt stort kendskab til de spillere, der rykker op til U-19 og til de spillere, som hans U-19 spillere rykker op til.

Vi skal uddanne få spillere godt for at klare os

Den samlede mængde af U-19 spillere i Danmark er ret begrænset, så Søren skal nok finde talenterne, hvis ikke trænere selv har henvendt sig til ham. Mulige emner findes kun i ligaen, 1. division og i U-18 divisionen, så det er disse kampe han ser.

Andre lande som fx Spanien, Frankrig, Tyskland, Schweiz, Holland, Belgien og selvfølgelig Norge og Sverige har langt større potentiale og vil de kommende år presse Danmark både på U-19 og på landsholdsplan, siger Søren.

Deltagelse ved EM og VM betragter vi i dag som en selvfølge – især efter sølv mod Holland ved EM sidste år, men iflg. Søren var det det maksimale af, hvad vi kan forvente i fremtiden. En plads blandt de fire bedste må være målet og ikke bare en selvfølge

En karriere som trænerlærling for 1. lilleput efterfulgt af et cheftrænerjob for 3. lilleput kan også være starten på vejen til et fuldtidsjob som træner, hvor det vigtigste stadig er at udvikle spillere.

Winther Sport og Fritid.SPORTIGAN I HURUP OG THISTEDdbuVerona CupBoldtour og EventLæs mere om Formthotics påSkaerbaekcentretBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSportConcept Internationalteamsports.com