Jeg begyndte som børnetræner

af | 14 juli 2019 | Startede som børnetræner

De fleste ungdomsspillere når på et tidspunkt i deres karriere til den konstatering, at deres fodboldtalent rækker ikke til en fremtid som superligaspiller. Men drømmen om en fremtid i superligamiljøet er der stadig. Hvad gør man så? Man kan satse på at blive træner eller dommer i superligaen.

FC Nordsjællands cheftræner, Flemming Pedersen, valgte heldigvis at blive træner. Han spillede endog YDM i Helsingør i 81 og 82, men indså dengang, at skiftet fra barndomsklubben Tikøb I.F. til områdets storklub, Helsingør var sket for sent i karrieren til, at det kunne opfylde hans ambitioner.

Storebrortræner

På samme tidspunkt spillede hans lillebror lilleputfodbold i Espergærde, og skæbnen ville, at der var brug for en medtræner til holdet. Flemming havde gjort sig nogle erfaringer som ”specialtræner” for lillebroren hjemme i haven, så han havde kendskab til fodboldniveauet på holdet, og via sin lillebror havde han et godt kendskab den mentale udvikling hos lilleputdrenge. Holdet blev sjællandsmestre og pokalvindere, så Flemming fik lige fra starten en succesoplevelse med sin trænergerning, hvilket var med til at sætte en målrettet kurs mod at blive træner.

Når en ung fodboldspiller kommer og tilbyder sin hjælp som træner, er det normale, at han får et af klubbens yngste hold, og at han får b- eller c-holdet, hvis man har flere hold. Hvorfor det? Hvis klubben virkelig er interesseret i at få unge trænere, skal de ikke starte med de hold, som de andre trænere ikke vil have. De nye unge trænere skal have hjælp og samarbejdspartnere, som gradvis udvikler dem, så de oplever succes. Får de ikke det, søger de succesen andre steder.

Fra U6 til 2. division

Flemming Pedersen fortsatte sin karriere til Helsinge og Helsingør som drenge-, junior-, ynglinge- og U23-træner suppleret med et job om U-konsulent. Han fik chancen for at afprøve sin påvirkning af spilleres udvikling og han fik positiv respons fra folk om sit arbejde med at udvikle andre, og langsomt satte han sig det mål, at han ville videre: At være divisionstræner som 35-årig. Som 30-årig var han træner i 2. div. for Helsingør I.F.  Kun 11 år efter han fik sin debut som børnetræner!!!

Mange trænere betragter deres nuværende job som næste trin på stigen mod et attraktivt og bedre betalt drømmejob, så man må profilere sig ved at skabe resultater gennem sejre. Flemming har evnet at påvirke og udvikle andre mennesker, så det er dem, der får opfyldt deres drømme. Derfor er hans ”hjemme” F.C. Nordsjælland, hvor begrebet ”Right to Dream” skal tages alvorlig. Spillerne skal have deres drømme og via hårdt arbejde og hjælp fra trænerne skal man nok nå drømmene.

Drømmene skal afprøves

Det er unge mennesker, som tør have de store drømme, så det er dem, FCN er til for. Kan man få dem fra de er 10 år, kan Flemming sammen med de andre trænere give dem den optimale udvikling. Når FCN i sommerpausen sælger tre bærende unge spillere skriver journalister om problemer i klubben. Flemming snakker om glæde i klubben. Man har jo lige fået opfyldt drømmene hos tre spillere, og samtidig giver man plads på holdet til tre nye, som skal udvikles videre mod deres drømme.

I en verden i dag, hvor det er så vigtigt for mange at promovere sig selv på de sociale medier, så er Flemming den modsatte type: Som læreren, der har fokus på elevernes udvikling og jubler over deres succes, i stedet for at fremhæve sin andel i det gode resultat.

Værdier fra barndommen

Som Flemming selv fortæller, så har det måske også noget at gøre med arbejdet på mormorens gård på Nordsjælland. Her fik han erfaret, at livet på en gård kræver samarbejde og at alle yder en indsats. Selv en lille dreng kan styre en traktor lige så godt som en voksen. (Et arbejde, der nok ville være ulovligt i dag). Efter at have ydet sit arbejde følger der en belønning, fik han lært tidligt, da han allerede om 8-årig fik sin første løn udbetalt som frugtplukker i en frugtplantage.

Denne ro i sindet giver uden tvivl en tro på, at arbejder man målrettet videre, kommer belønningen også. Og er man så oven i købet i en klub som FCN, hvor trænere og ledere har den samme dna og holder fast i den mod ofte sensationssøgende medier, føler man sig endnu stærkere.

Flemming er nok også en af dem, der bedst kan vurdere vigtigheden af FCN´s værdier, fordi han har været i andre miljøer. Fra 1982 – 95 arbejdede han på kunstmuseet Louisiana, hvor kreativiteten der lærte ham meget, som han har kunnet bruge i sin trænerverden. Da han skrev sin P-licens var han på besøg på Balletskolen til optagelsesprøverne og fandt inspiration der af Nikolaj Hübbe.

Sin første erfaring i et fodboldmiljø uden for Nordsjælland fik Flemming i sommeren 1991, da hans gode ”diskussions-ven” Jens Tang Olesen, som på det tidspunkt var DBU’s konsulent for Grønland, fik arrangeret et 8 ugers trænerophold i Sisimiut.

Fra Grønland til England

Fra 1998 og tre år frem var han ungseniortræner og DS-træner i FCK, som har en helt anden sponsortiltrækning og tilskuergrundlag end FCN, men den oplevelse har helt sikkert også været medvirkende til, at han ser FCN som et alternativ med andre værdier end FCK.

Som spillerne har ret til at drømme i FCN, så har trænerne det også; så da Kasper Hjulmand i 2014 fik job i Mainz tog Flemming med.  Den flade danske ledelsesstil stødte mod den tyske topledelse, som uden at konsultere trænerne købte et par spillere, som chefen mente, klubben havde brug for. Så er der ikke sammenhæng mellem klubbens investeringer og trænernes filosofi!!! Et års ophold og sikkert en masse erfaringer videre.

Derfra kom Flemming til Brentford. Første år som Head of Football Filosofi og næste år som træner for B-holdet. Derefter var der brug for Flemming hjemme i FCN, så han blev købt fri.

Sætte mål og arbejde hårdt

Flemming Pedersen siger at man skal sætte sig drømme og arbejde hårdt i detaljer. Ellers når man dem ikke. Man skal vove sig uden for fodboldverden for at finde ny inspiration. Fx har han gavn af kreativitet udefra, som han så har skullet integrere i sin fodboldverden.

Han har været så heldig at have været i de to største fodboldverdener England og Tyskland, og har accepteret, at sådan er kulturerne der, men det er ikke det, man ønsker i FCN. Han er i en klub, hvor der er enighed om vejen frem, og som træner er det livsvigtigt at vide, at baglandet er med en.

Når vejen frem er så afklaret, tør man også lægge klubbens arbejde til diskussion, så et interview mere kommer til at ligne en samtale, hvor det er tydeligt, at Flemming har gjort sig en masse erfaringer, som klubben og dens spillere især får stor gavn af.

Boldtour og EventSportConcept InternationalLæs mere om Formthotics påteamsports.comdbuVerona CupSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDWinther Sport og Fritid.Busture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSkaerbaekcentret